vrijdag, mei 17, 2024
HomeBlogNieuwsWANDEL VAN HANDEL EN NIJVERHEID
spot_img

WANDEL VAN HANDEL EN NIJVERHEID

April 2023 kende een groei van het aantal nieuwe bedrijven met 20% terwijl het aantal insolventieprocedures met bijna de helft is gedaald. De liquiditeit of solvabiliteit van de bedrijven is erop vooruitgegaan, wat betekent dat het economisch regime sterk is verbeterd voor de handel en de nijverheid op de Canarische Eilanden.

Volgens gegevens van het Colegio de Registradores de España – de Vereniging van registratoren van Spanje was de Canarische regio de op twee na beste regio waarin een positieve groei van het bedrijfsleven is waargenomen, na Castilië en León (21,4%) en de Valenciaanse regio (20,7%).

In april werden er op de Canarische Eilanden 411 bedrijven opgericht in vergelijking met 342 in dezelfde maand vorig jaar, of een stijging van 20,2% op jaarbasis. Het nationale gemiddelde bedroeg deze maand amper 2,2%. In het licht van deze cijfers is er een geleidelijke toename waar te nemen en afgezien van een lichte daling in het derde kwartaal in 2022, toont dit economisch segment sinds begin 2022 een stijgende trend.

Opwaartse trend

De opwaartse trend begon vorig jaar met een discrete groei van 1,2% in het eerste kwartaal, die in het tweede kwartaal opliep tot 7,7%. De derde periode van 2022 was minder met -1,1%, maar toch behoorde Canarias tot de gemeenschappen met de beste gegevens. Alleen Cantabrië en de Balearen konden positieve cijfers voorleggen.

Sindsdien is het aantal oprichtingen van handelszaken sterk gestegen. De archipel sloot het laatste kwartaal af met de beste gegevens van het land, samen met Baskenland, met een score van +11,4% in vergelijking met de cijfers van het laatste kwartaal in 2021. Een dynamiek die zich uitbreidde tot het begin van 2023, met een groei van 13,2% in de periode van januari tot en met maart. Daardoor behoort de regio Canarias opnieuw tot de meest actieve regio’s wat de oprichting van nieuwe bedrijven betreft.

Kapitaalverhogingen

Het goede cijfer van het aantal oprichtingen werd niet weerspiegeld in het aantal kapitaalsverhogingen, die in april met 23,5% daalden, van 85 vorig jaar tot 65 dit jaar. Dit is het op drie na het slechtste cijfer van heel Spanje, met een gemiddelde van -0,6%.

Als we de reeks in 2022 bekijken, zien we dat deze uitgesproken daling een gunstige periode doorbreekt. Van de vier geanalyseerde periodes in 2022 lag alleen de tweede, met 2,2%, onder de 10%. Bovendien leverde het eerste kwartaal van 2023 het op één na beste cijfer van het land op met een stijging van 22,7%, bijna hetzelfde cijfer dat toen in april verloren ging.

Faillissementen

Met betrekking tot deze informatie merken we op dat de cijfers voor faillissementen mogelijk niet representatief zijn vanwege een recente staking van advocaten in de rechtspraak. Dit in aanmerking genomen, blijkt uit de cijfers dat de Canarische Eilanden in de vierde maand van het jaar acht insolventies hebben geregistreerd, tegenover 15 in april 2022, wat neerkomt op een daling van 46,7% op jaarbasis. Het Spaanse gemiddelde bedraagt -25,6%.

De bovengenoemde staking had ook gevolgen voor de cijfers van het eerste kwartaal, waarin de archipel de regio was waar het aantal insolventieprocedures het sterkst daalde, namelijk met 88,5%, tegenover een gemiddelde van 15,7%.

Tot nog toe werden er op alle eilanden samen 51 faillissementen gerapporteerd in het eerste kwartaal 2023, vergeleken met 49 op hetzelfde moment vorig jaar. 

Ontbindingen

Volgens dezelfde bron zijn de ontbindingen van handelszaken en neringen in de vierde maand van het jaar met 8,2% toegenomen, van 85 in april 2022 tot 92 in april 2023, terwijl het landgemiddelde met 13% is gedaald.
Het gecumuleerde cijfer voor 2023 stijgt tot 541, wat 9,5% meer is dan in dezelfde maanden van het voorgaande jaar.

In Las Palmas de Gran Canaria zijn er tot dusver vooral bedrijfsontbindingen geweest in de bouwsector (60), de kleinhandel (56) en de dienstverlening (37). In Santa Cruz de Tenerife waren er ontbindingen van bedrijven in de zakelijke dienstverlening (95), gevolgd door de bouw (62), de kleinhandel (51) en de horeca (28). In totaal verdwenen er op Tenerife 289 bedrijven, op Gran Canaria verdwenen er 252 handelspraktijken.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img