zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsWAAROM ZIJN HUURAUTO’S ZO DUUR?
spot_img

WAAROM ZIJN HUURAUTO’S ZO DUUR?

Je kunt er niet meer naast kijken, de prijzen van huurauto’s swingen de pan uit. Op sociale mediakanalen is het een hot item en de commentaren gaan van onredelijk tot ridicuul en daar heeft de coronapandemie daar alles mee te maken. Vooraleer het vreselijke virusbeestje ons de oorlog verklaarde waren er op de Canarische Eilanden 75.000 huurwagens beschikbaar en waren de prijzen doorgaans laag en betaalbaar in vergelijking met de prijs van een huurwagen in de Lage Landen.  

Maart 2020, het SARS-CoV-2 valt Tenerife binnen en er worden drastische maatregelen genomen. Een lockdown brengt het eiland en de toeristische economie tot stilstand. Europa en de rest van de wereld valt stil. Wie op Tenerife is zoekt een mogelijkheid om het eiland snel te verlaten. Wie thuis is, blijft in zijn kot, luidt het advies.
Op deze manier komen de tienduizenden huurauto’s in een werkloosheidstatuut terecht. De verhuurbedrijven voelen de bui hangen en eerst worden de verzekeringen geschrapt, om niet onnodig geld te verspillen. Maar de pandemie duurt langer dan voorzien en omdat er geen cashflow wordt gegenereerd worden de verhuurwagens massaal als tweedehandsvoertuigen van de hand gedaan. Enkel op deze manier kon de sector de coronaperiode overleven.

Na 18 maanden pandemie en na een algemene vaccinatiecampagne, op de Canarische Eilanden en in Europa, lijken wij op weg naar een zorgeloze postcorona-periode en vinden de toeristen de weg terug naar een zonnig eiland.
Secretaris van AECAV, de overkoepelende organisatie van de autoverhuurbedrijven, weet ons te vertellen dat zeventig procent van de verhuurauto’s werden verkocht om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat resulteert in een beschikbaar autopark van slechts 22.000 voertuigen. Nu de toeristische sector weer opbloeit, vinden toeristen opnieuw de weg naar de zon en is de vraag naar huurauto’s groot, het aanbod blijft klein en daardoor stijgen de prijzen pijlsnel naar ongekende hoogtes.

De autoverhuurbedrijven zitten niet stil en om aan de vraag te voldoen gaan zij over tot de aankoop van nieuwe auto’s. De wagenparken moeten snel weer aangevuld worden om aan de vraag te voldoen, maar de autofabrieken kunnen aan de vraag niet voldoen omdat er wereldwijd een gebrek is aan onderdelen om complete auto’s af te leveren. De bestelde wagens worden met mondjesmaat geleverd. Het aantal bestelde auto’s zal pas geleverd kunnen worden in het eerste kwartaal van 2022 … in het beste geval.
De winterperiode, die op de Canarische Eilanden een hoogseizoen vormt, zal niet probleemloos verlopen. Zolang de huurwagens niet in voldoende aantallen – als voor de coronacrisis – kunnen aangeboden worden, zal de prijs blijven stijgen. Het huren van een voertuig wordt minstens drie keer de prijs anno 2019. Geen prettig nieuws.    

Een lezer schrijft
Ik wil iets posten om de mensen te waarschuwen voor hetgeen wij hebben meegemaakt. Wij zijn trouwe bezoekers van het mooie Tenerife en komen reeds lang naar het eiland. Meestal tweemaal per jaar voor enkele maanden en dan huren wij steeds een wagen bij AutoReizen. Wij zijn steeds zeer tevreden geweest over de service en de prijs.
Op 10 maart huren wij een auto om op 23 november af te halen maar door omstandigheden wordt de vlucht vervroegd naar 22 november. Daarom contacteren wij het verhuurbedrijf en krijgen te horen dat we het contract kunnen annuleren en onmiddellijk een nieuwe verhuursovereenkomst online kunnen opmaken.
De oorspronkelijke huurprijs (tot 23/11) bedroeg 1.740 euro. Het nieuwe contract tot 22 november – een dag minder – kost ons nu 4.011 euro.
Wij schrokken en hebben geen gevolg gegeven aan de nieuwe verhuursovereenkomst met gevolg dat wij nu vier maanden op Tenerife zijn zonder voertuig. De bus nemen is geen optie omwille van lichamelijke beperkingen.
De laatste poging om een auto te huren was nog duurder; prijs rond de 7.000 euro voor vier maanden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

  1. Hallo Guy,
    Een vraagje: laatst is er iets geschreven dat er geen papieren PLC document of hoe het document ook noemt, maar wel een digitale?
    Maar ik vind het artikel niet meer terug.
    Groetjes
    Marino

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

WIJ ZIJN DE PINEUT

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

FIETSEN OP TENERIFE

HUISDIEREN OP DE BUS

spot_img