vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsWAAR WORDT ER GELOOSD?
spot_img

WAAR WORDT ER GELOOSD?

In ons artikel EINDE IN ZICHT VAN LOZINGEN IN DE OCEAAN hebben wij de goede intenties, de plannen en de realisaties van de besturende overheden in kaart gebracht waarbij lozingen van afvalwater in de oceaan snel kunnen worden gestopt. Wij hebben het evenwel niet gehad over het waar en het hoe. Vooral de locaties waar er geloosd wordt is schrikbarend in het zuiden van Tenerife.


Het lijkt wel of zuiden van Tenerife het epicentrum is van de afvalstromen naar zee, daar waar kwetsbare maritieme gebieden gelegen zijn, zoals het ‘ZEC Sebadales del Sur de Tenerife’ en het oceaangedeelte in het Teno-Rasca-gebied. In deze regio’s zijn er ruim vijftig locaties bekend waar ongereinigd afvalwater onder of boven de zeespiegel in de oceaan stroomt.

Historisch gegroeid

De Canarische Eilanden hebben een enorm probleem met stedelijk afvalwater. Jarenlang werd gebruikt vuil water behandeld als afval en niet als een afvalproduct. Alle afvalwaterstromen die niet zijn aangesloten op een rioolnetwerk en ook niet naar een zuiveringsinstallatie gaan, stromen naar de oceaan. Dit is historisch gegroeid en daarom is het niet moeilijk om te begrijpen dat er bij de bevolking een mentaliteit is ontstaan waarbij het dumpen van afvalstromen in zee als oplossing werd en wordt aanvaard.

Volksgezondheid

Het grote probleem bij de huidige situatie is de volksgezondheid. Alles wat ons lichaam verlaat, ook medicijnen, bacteriën en virussen, komt in het afvalwater terecht. Als het afvalwater niet wordt gereinigd vormt deze situatie een bron van infectie, waarbij het zwaartepunt vlakbij de kust, in zwemwateren, ligt.

Alle Canarische Eilanden samen hebben slechts 18% hergebruik van rioolwater. Gezuiverd water is een hulpbron en geen afvalproduct, daarom moet het omgezet worden in irrigatiewater na een eerste mechanische behandeling en tot water van hoge kwaliteit, na een bijkomende chemische reiniging.

Het dumpen van afval in zee is niet verboden. Er zijn vergunningen verleend door de Canarische regering om afvalwater te lozen in de oceaan nadat het water een voorafgaande behandeling heeft ondergaan. Dit systeem maakt het mogelijk om het aantal locaties waar geloosd wordt, te tellen.

Locaties

Het is dus bekend dat het gebied met het grootste aantal lozingen in het zuiden van Tenerife ligt. Meer dan honderd locaties waar gebruikt water in de oceaan verdwijnt, dit is 55% van het aantal gekende lozingspunten op Tenerife. Hiervan bevinden er zich 21 in Candelaria, 18 in Arona, 13 in Adeje, 11 in Guía de Isora en in Granadilla en Santiago del Teide, elk goed voor elk 10 tien lozingspunten. Van het geloosde water is 62 procent stedelijk afvalwater.

Van de geregistreerde stortplaatsen is 85% actief, met een totaal van negentig in het zuiden van het eiland. Candelaria (19), Arona (15), Adeje (12) en Guía de Isora, met tien. Het is verbazend te zien dat twee derde geen vergunning bezit voor lozingen van land op zee. 
Van de 19 actieve lozingen in Candelaria hebben er slechts zes een vergunning. In Adeje iets meer dan de helft, met zeven. In Arona, vijf op de 15, terwijl Granadilla de Abona er vier heeft en Arafo en Guía de Isora elk drie.

Betering in zicht

Het is wraakroepend dat er ook geloosd wordt in beschermde gebieden. Een op drie lozingspunten liggen in een speciaal beschermd gebied, dit volgens de cijfers van de laatste telling die is uitgevoerd door de regering van de Canarische Eilanden. In de speciale beschermingszone (ZEC) van de zeestrook Teno-Rasca (tussen Arona en Buenavista del Norte) zijn er veertig lozingsplaatsen, in het ZEC Sebadales del Sur de Tenerife (Arona, San Miguel en Granadilla) zijn er zestien.

In 2019 bedroeg de zuiveringscapaciteit van Tenerife 40% en naar verwachting zal het slechts vijf jaar later de volledige capaciteit bereiken. Van 24 kubieke hectometer per jaar naar drieënzestig in 2024. De overheid stelt het jaar 2025 vast als datum om geheel met de lozingen van afvalwater in zee te kunnen stoppen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

AFVALWATER

NAZORG OP TENERIFE

spot_img