Na twee jaar coronapandemie werd de toeristische sector opnieuw gevoed door mensen die Tenerife als favoriete vakantie-eiland hebben aangestipt. Cijfers, statistieken en vergelijkingen met 2019 werden door de overheid en toeristische instellingen nauwkeurig in de gaten gehouden. Vergelijken met de jaren 2020 en 2021 is niet relevant omdat 2022 er dan uitspringt als fenomenaal, en dat is het helemaal niet. Het aantal geregistreerde passagiers komt op 94,6% te staan in vergelijking met het 2019, het jaar waarin van het coronavirus nog geen sprake was.
De Canarische Eilanden schieten tekort in de doelstelling om na de COVID-19-pandemie toeristen aan te trekken die voor een langere tijd op de eilanden verblijven en missen daardoor inkomsten. Het gaat vooral om het voeden van de staatskas. De Canarische archipel kent een grotere aanwezigheid van internationale reizigers met meer koopkracht, maar slaagt er niet in om deze langer op de eilanden te houden.
Redenen genoeg
De inflatie en de instabiliteit van de Europese economie doen vermoeden dat de promotiecampagnes van de Canarische overheid, om toeristen met een ander profiel te bereiken, (nog) geen effect hebben gehad. Nochtans zijn de uitdagingen om voor een langere tijd naar een aantrekkelijke subtropische locatie te verhuizen legio: telewerken, vastgoedcrisis, inflatie, stijgende prijzen en vooral de koude ontvluchten en besparen op verwarming en verlichting. In dit artikel lees je meer daarover.
Noren haken af
Alle inspanningen ten spijt, de toeristen die wij vandaag op Tenerife zien, lijken sterk op die van vóór de coronaviruscrisis. In de eerste helft van 2022 was 34,4% niet-Spaans en daaronder bevonden zich de Britten met 33,4% en de Duitsers met 14,94%.
Een kleinere aanwezigheid kwam van de Fransen (5,34%), de Nederlanders (4,62%) en de Ieren (4,03%). Noren, die de meest winstgevende bezoekers op Canarias zijn, kwamen in de eerste zes maanden van 2019 met 277.844, terwijl de eerste zes maanden van 2022 dit aantal daalde tot 180.267.
Domper
Gemiddeld (in de eerste zes maanden van 2022) gaf een toerist die naar de archipel afreisde 1.204,51 euro uit, dat is meer dan in 2019 waarin de toerist gemiddeld 1.074 euro uitgaf.
Een Noor geeft gemiddeld 1.461 euro uit per verblijf. Het verminderde aanbod vliegtuigplaatsen gedurende de wintercampagne van 2021 was mede oorzaak van de slechte cijfers. Er werden 84.924 vliegtuigstoelen vanuit het Scandinavische land naar de Canarische Eilanden aangeboden, 23,7% minder dan in dezelfde periode van 2019. De oorlog in Oost-Europa tempert in hoge mate de belangstelling van mensen uit de Scandinavische landen om te gaan reizen.
Criteria die magnetiseren
De andere landen, die de grootste percentages van de bezoekersaantallen innemen, blijven een reizigersprofiel afgeven dat sterk lijkt op dat van vroeger. Nog steeds blijft het klimaat (95%) bovenaan de criterialijst staan om naar de Canarische archipel af te reizen. Daarna volgen veiligheid (85%), rust (85%), de zee (78%), accommodatie (76%) en stranden (70%). Deze cijfers zijn identiek aan die van 2019.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.