vrijdag, juli 1, 2022
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatWAAR BLIJFT DE REGENRADAR?

WAAR BLIJFT DE REGENRADAR?

Om het helemaal te begrijpen moet je eerst het artikel NIEUWE REGENRADAR van 8 december 2018 lezen. Daarin staat dat AEMET of het Agencia Estatal de Meteorología een nieuwe regenradar op het eiland gaat bouwen waarin de eilandregering participeert. Het project werd in december 2016 op poten gezet. Bolicosradar, zoals de regenradar werd gedoopt, staat er nog niet in 2021.

Wat er tussen 2016 en 2019 is gebeurd weten we niet. Het was stil rond deze realisatie, maar nu horen wij dat de bouwonderneming die de weerradar moest plaatsen failliet is gegaan. De radar, de elektronische componenten en alle onderdelen zijn klaar voor de plaatsing, maar ze zullen nog even moeten wachten om op storm en regen te jagen. De plaats waar deze moet komen, in Cruz de Gala (Buenavista) op 1.347 meter, blijft een kale plek. De voorbereidende bouwwerken werden vooralsnog niet uitgevoerd.

In januari 2018, na de publicatie van de aanbesteding in het BOE, werd gemeld dat de weerradar in bedrijf zou worden genomen in het laatste kwartaal van 2019 op een boogscheut van de brandtoren op de berg Cruz de Gala in het natuurpark van Teno. Nu komt Jesús Agüera, afgevaardigde van Aemet op de Canarische Eilanden, op de proppen met de boodschap dat de realisatie van de weerradar is voorzien in 2020, meer nog, in het eerste kwartaal van 2020. De voorbereidende bouw- en constructiewerkzaamheden werden niet uitgevoerd omdat de aannemer failliet is gegaan. Maar er werd snel gezocht naar een oplossing, dixit Agüera.

Als de radar operationeel wordt zal deze in staat zijn om meteorologische extremen waar te nemen die uit het westen en het noordwesten op Tenerife aankomen. Geen enkele regenwolk, depressie of storm zal zich nog kunnen verbergen en daarmee hoopt de overheid en de weerkundige dienst om zich tijdig te kunnen voorbereiden op voornoemd ontij. De Bolicosradar zal bijdragen tot een betere radardekking van het westelijk en noordwestelijk deel van de archipel en zal voornamelijk tot ver over La Palma reiken, wat de bestaande radar in Gran Canaria niet aankan. De orografie van de archipel op grote hoogte en vooral op de westelijke eilanden, zorgt voor belangrijke verborgen gebieden. Daarom is de installatie van deze tweede radar in Buenavista zo belangrijk.

In het BOE, het Spaanse staatsblad dd. 1 december 2017, werd de aanbesteding voor de werken aan de nieuwe radar gepubliceerd voor de realisatie ter waarde van 1,3 miljoen euro. In de loop van 2018 steeg de aanbestedingsprijs met 1,2 miljoen euro tot 2,5 miljoen.
Toen schreven wij: Nog even wachten, dit verhaal wordt beslist … vervolgd.

De datum 24 januari 2021 gaat het verhaal verder.
De voormalige voorzitter van de Cabildo van Tenerife en eilandraadslid van Coalición Canaria, Carlos Alonso, betreurt het dat noch de eilandregering, noch de Canarische regering sinds 2019 iets hebben gedaan om de installatie van de noodzakelijke weerradar in het noordwesten van het eiland te deblokkeren. 

De CC-PNC (Coalición Canaria – Partido Nacionalista Canario) heeft onlangs in de plenaire vergadering een initiatief ingediend om er bij de regering van Spanje op aan te dringen de werkzaamheden te voltooien en de radar te installeren. Met de storm Filomena hebben we eens te meer opgemerkt dat er behoefte is aan precisie-instrumenten om alarmsituaties te kunnen voorzien, vooral wat regenval betreft. Het is meer dan nodig om een tweede regenradar in de noordwestelijke zone te voorzien een volledig beeld te kunnen vormen te noorden en noordwesten van de westelijke provincie S/C de Tenerife.
De radar moet vooral de waarnemingen voor het eiland La Palma en het noorden van Tenerife verbeteren. Vanuit CC-PNC zal blijvend gehamerd worden op de overeenkomst om zo spoedig mogelijk over een tweede weerradar te beschikken op de Canarische Eilanden.

Maar niet getreurd, de laatste berichten die ons bereikten hebben het over een hervatting van de grondwerken van het project in juli 2022 en het begin van de bouwwerken in september. De uiteindelijke voltooiing van de installatie van de nieuwe radar is voorzien tegen eind 2022. De ingebruikname van de regenradar is gepland medio 2023, dat zegt een woordvoerder van AEMET. Dan pas wordt het aankomende weer over de noordelijke en noordwestelijke oceaan worden waargenomen en zal Tenerife in staat zijn om preventief op te treden in extreme weersomstandigheden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HELDEN VAN EL SAUZAL