vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsVULKANOLOGISCH CENTRUM
spot_img

VULKANOLOGISCH CENTRUM

In ons artikel SPAANS VULKANOLOGISCH CENTRUM KOMT OP TENERIFE hebben we belicht dat het nieuw op te richten vulkanologische centrum op de Canarische Eilanden komt. Dit is te wijten aan het feit dat de archipel de enige Spaanse regio die vulkanisch actief is. Tenerife, met de grootste vulkaan van Spanje, is dan weer bepalend geweest voor deze aanwijzing.

Nu zetten wij een stapje verder in dit dossier. Het Cabildo de Tenerife – de eilandregering van de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife – vraagt om het Nationaal Centrum voor Vulkanologie onder te brengen op Tenerife. De plenaire vergadering van het Cabildo stemde in met een institutionele motie, ingediend door de socialistische fractie, waarin de Spaanse regering wordt verzocht deze belangrijke organisatie op het eiland te vestigen.

Op Tenerife

Waarom Tenerife gekozen wordt heeft te maken met het hoge vulkaanrisico. De plenaire vergadering van de eilandcorporatie dringt er bij de Spaanse regering op aan om de juiste beslissingen te nemen zodat Tenerife het hoofdkwartier kan worden van het Nationaal Centrum voor Vulkanologie. De voltallige eilandregering roept ook de Canarische regering op om deze keuze te bepleiten bij de Spaanse regering en Tenerife aan te duiden als hoofdkwartier van bovengenoemde organisatie.

Vulkanische activiteit

Er wordt gewezen naar de onderzoeken, de studies en publicaties die door het Canarisch Vulkanologisch Instituut (Involcan) worden uitgevoerd. Deze wetenschappelijke vereniging is een entiteit die afhankelijk is van het Cabildo en die zich voornamelijk bezighoudt met de studie en de controle van de belangrijkste vulkanen van de archipel. De hotspots zijn de Teide op Tenerife, de Cumbre Vieja op La Palma, de onderzeese vulkanen rond El Hierro en de talrijke kegels en kraters op Lanzarote. 
Naast de activiteiten op de Canarische Eilanden beschikt de entiteit over een team van professionals met ervaring in wetenschappelijke samenwerkingsprojecten die in meer dan 20 landen en vulkanisch actieve regio’s zijn uitgevoerd.

Doelstellingen

De vraag om het Vulkanologisch centrum op Tenerife onder te brengen heeft hoofdzakelijk te maken met het doel om bij te dragen aan de verbetering van het beheer van vulkanische risico’s in Spanje en de optimalisering van het beheer op vulkanisch gebied. De hoofdreden waarom het op Tenerife moet worden gevestigd, is omdat het wetenschappelijk is aangetoond dat dit het eiland is met het hoogste vulkanische risico van de Canarische Eilanden en dus ook van Spanje. De Canarische archipel is de enige Spaanse regio die vulkanisch actief is en waarbij er steeds kans is op activiteit.


TERUG NAAR STARTSCHERM

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

PASSAGIERS IN MAART 2024

CANARIAN AIRWAYS

spot_img