zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsVULKANISCHE RISICO’S NEMEN TOE

VULKANISCHE RISICO’S NEMEN TOE

De directeur van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan), Nemesio Pérez, heeft deze week in het Parlement gewaarschuwd dat het vulkanisch risico in de Canarische archipel toeneemt. Hij verwacht dat de overheidsinstellingen een strategie ontwikkelen om gepast te kunnen reageren en om de gevolgen ervan te verzachten, indien er zich een eruptie of andere vulkanische activiteit voordoet.

In een toespraak voor het comité voor de wederopbouw van La Palma gaf Pérez te kennen dat er de komende jaren een toename zal zijn van vulkaanrisico’s op de eilanden. Alhoewel dit een impact heeft op de sociaaleconomische ontwikkeling en welvaart, moet er vanuit de overheid gewerkt worden aan minimaliseren van de gevolgen. 
Hij wees erop dat de vulkaanuitbarsting op La Palma een enorme impact heeft gehad en plaatste vraagtekens bij het feit dat de eilandgemeenschap het vulkaanrisico tot nu toe zijdeling” heeft benaderd en niet frontaal.

Meer kans op La Palma en op Tenerife

Pérez licht toe dat volgens de berekeningen van Involcan de kans op een nieuwe uitbarsting op de Canarische Eilanden in de komende 50 jaar meer dan 77% bedraagt, vooral op La Palma met 48,7% en Tenerife met 39,3% kans op uitbarstingen, percentages die in de volgende 100 jaar met certitude nog zullen stijgen. Daarom vraag hij het parlement haast te zetten om een strategie te ontwikkelen, die volgens hem ongeveer 250.000 euro zal kosten en binnen een jaar klaar moet zijn. Hij bekritiseerde openlijk het gebrek aan inzet van de overheid en de wetgevende kamers.

Oproep aan de diverse overheden

In dit verband riep hij op tot consensus, participatie en wetenschappelijke kennis om de strategie te bevorderen. Hij maakte duidelijk dat we niet ontsnappen aan vulkanologische uitspattingen en drong er bij de parlementsleden op aan om ervoor te zorgen dat de Canarische Eilanden niet langer onderaan de lijst blijft staan als het gaat om begrotingen voor onderzoek en ontwikkeling. 

Pérez stelde voor om simulaties van vulkanische noodsituaties uit te voeren en een vulkanische risicozone op de eilanden te creëren, rekening houdend met de ligging van kritieke infrastructuur zoals havens, luchthavens en ziekenhuizen.
Hij benadrukte de noodzaak om preventie en vroegtijdige aandacht te verbeteren met meer vulkanische monitoring en informatieworkshops, om dijken te bestuderen als thermische isolatie voor gebouwen, om het geotoerisme te bevorderen en om geothermische energie te ontwikkelen.

Cumbre Vieja

Op La Palma is de uitbarsting van de Cumbre Vieja weliswaar gestopt maar er komen nog steeds giftige gassen vrij in La Bombilla en Puerto Naos, nabij de kust van Los Llanos de Aridane. Dit beest moet gemonitord worden en er moet geventileerd worden op natuurlijke en op geforceerde wijze. De gasemissie neemt nog steeds niet af. Hij erkende het probleem als complex, waarmee we blijvend moeten mee leven. Het wordt tijd dat de overheid de ogen opent.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OSCILLEREND TOERISME

EINDE SEIZOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES