dinsdag, november 28, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsVULKANISCHE ACTIVITEIT ONDER DE TEIDE

VULKANISCHE ACTIVITEIT ONDER DE TEIDE

Op vrijdag 17 juni 2022, tussen 01.50 en 04.10 uur (CAN), heeft het seismisch netwerk van de Canarische Eilanden, dat wordt beheerd door het vulkanologisch instituut (INVOLCAN), een zwerm van hybride activiteit van zeer geringe magnitude onder de vulkaan Teide geregistreerd. In een tijdsinterval van 2 uur en 20 minuten zijn er ruim 300 seismische bewegingen vastgesteld. Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) geeft aan dat er geen enkele reden is om ongerust te zijn over de ondergrondse activiteit.

Deze seismische activiteit vertoont zeer gelijkaardige kenmerken als de zwermen die op 2 oktober 2016 en 14 juni 2019 werden geregistreerd. 

Oorzaak

De meest waarschijnlijke oorzaak van dit soort zwermen is de beweging van vloeistoffen zoals stoom, gas of water binnen het hydrothermale systeem van de vulkaan. Deze seismische zwerm betekent niet dat de kans op een uitbarsting op korte of middellange termijn groter is, maar het herinnert er ons wel aan dat Tenerife nog steeds een vulkanisch actief eiland is.

Seismische zwerm

Het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) en het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) hebben in de Cañadas del Teide, ten zuidwesten van Pico Viejo, een seismische zwerm van zeer geringe magnitude geregistreerd, waarbij 458 trillingen zijn gedetecteerd, waarvan 13 een grotere magnitude bezaten. De zwaarste aardbeving tekende 1.6 op de schaal van Richter en werd waargenomen op een diepte van 13 kilometer.

Zaterdag 18 juni 2022

Het National Geographic Institute (IGN) heeft in de vroege uren op zaterdag 18 juni 2022 nog eens 25 aardbevingen gelokaliseerd, waarvan één op 23 kilometer diep, met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter en waarvan het epicentrum zich bevond in de gemeente Guía de Isora. De bevingen deden zich voor in hetzelfde gebied waar de cluster op vrijdag werd geregistreerd.

Alle bevingen hadden een kracht groter dan 1.0 op de schaal van Richter en deden zich voor tussen 01.00 uur en 05.00 uur op dieptes die varieerden van 9 tot 26 kilometer. een van deze aardbevingen werd door de bevolking gevoeld.

Het IGN heeft vrijdagmorgen 458 aardbevingen geregistreerd in de omgeving van Pico Viejo, naast de Teide, met een magnitude van minder dan 1,6 mLbg, en nog eens vijf in de vroege uurtjes op donderdag 16 juni.

Seismoloog Ithaiza Domínguez legt uit dat dit niet de eerste keer is dat een dergelijke cluster wordt waargenomen. In de afgelopen zes jaar kwamen er drie voor. De oorsprong van de zwerm moet nog gezocht worden, en daarbij wordt een mogelijke vulkaanuitbarsting nooit uitgesloten, alhoewel er in dit geval veel meer energie moest worden waargenomen.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES