donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsVULKAAN BLIJFT STEIGEREN - DAG 37
spot_img

VULKAAN BLIJFT STEIGEREN – DAG 37

De vulkaan op La Palma is nog nooit zo hevig geweest en overtreft zichzelf met een massale lava-uitstoot, nieuwe lavamonden, toenemende seismiciteit en het hoogste aantal aardbevingen in een maand tijd. Het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden, Involcan, heeft een nieuwe breuk gemeld aan de vulkaankrater, waarvan een deel instortte en de situatie heeft verergerd. Dat kan u lezen in ons artikel van gisteren.

In de afgelopen 24 uur is op het station Los Llanos, dat het dichtst bij de kegel van de vulkaan is gelegen, een stijging van de oppervlakte waargenomen van 10 centimeter en zijn er 184 aardbevingen geregistreerd waarvan er 17 door de bevolking zijn gevoeld. Van alle aardbevingen hadden er 80 een magnitude gelijk aan drie op de schaal van Richter of meer.
Sinds de uitbarsting is begonnen, zes weken geleden, is er 53.600 ton zwaveldioxide uitgestoten en zijn er al 2.162 gebouwen verwoest.

Een aardbeving met een kracht van 4.8 op een diepte van 34 kilometer en met een intensiteit IV, heeft gisteren om 17.15 uur het hele eiland geschud. Ook in het noordwesten van Tenerife en over de noordkusten van La Gomera en El Hierro werd de schok gevoeld.

Dit is de tweede zwaarste beving die zich op La Palma heeft voorgedaan sinds het begin van de vulkaanuitbarsting op 19 september. De hoogste magnitude, 4,9 (mbLg), werd volgens de registratie van het National Geographic Institute (IGN) afgelopen zondag geregistreerd.

Als gevolg van de massale lava-uitstoot is de door het magma getroffen oppervlakte toegenomen tot 879,69 hectare (27,42 hectare meer), terwijl de maximale breedte niet is veranderd (2.900 meter) en de afstand tot de zee van lavastroom 7 op 120-130 meter is gehandhaafd.
De uitgebraakte de as- en gaskolom bereikte gisteren een hoogte van 3.800 meter en ruim 100 miljoen kubieke meter lava werd reeds over het eiland uitgespreid. De hitte die daarmee gepaard ging kan vergeleken worden met de gezamenlijke hitte van 4.000 atoombommen.

Involcan meldt dat de binnenste kegel van de vulkaan nu helemaal is ingestort. De hoofdkrater is bezig met de wederopbouw nadat afgelopen maandagmiddag een grote opening in de flank ervan is ontstaan, in de vorm van een hoefijzervorm. Voorlopig is de loop van de lavastromen niet veranderd: zij stromen enerzijds over de oude lavastroom die Todoque doorkruiste en uiteindelijk de zee bereikte en de fajana vormde, en anderzijds over de lavastroom die langs de zuidkant van de berg La Laguna is gevorderd en waarvan de voorkant nog ongeveer 120 meter van de zee verwijderd is. De lavastroom die het centrum van La Laguna is binnengedrongen, heeft de neiging met die stroom samen te smelten.

De Canarische regering zal in een eerste fase 200 prefab-huizen plaatsen voor de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting. Deze woningen zullen aangeboden worden aan de gezinnen die hun woning zijn kwijtgeraakt door de lavastromingen. Verwacht wordt dat de woningen in de komende weken zullen geplaatst worden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img