donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsVREUGDEVUREN MET BEPERKINGEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

VREUGDEVUREN MET BEPERKINGEN

Vreugdevuren met beperkingen ontsieren geenszins de traditionele activiteiten die jaarlijks terugkeren en gekoppeld worden aan San Juan. Alle festiviteiten die rond dat thema doorgaan worden anno 2024 gekoppeld aan maatregelen om ongevallen te voorkomen en de veiligheid te bevorderen. In een dicht verleden waren de maatregelen ook belangrijk, maar die hadden een andere insteek.  

Een paar dagen vooraleer de traditionele vreugdevuren  ter gelegenheid van San Juan worden ontstoken, doen de gemeentebesturen van Zuid-Tenerife een oproep aan de inwoners van de desbetreffende gemeenten om hun verantwoordelijkheid te nemen, hun  burgerzin te volgen en de gestelde veiligheidsmaatregelen na te leven.

Vorige jaren

In 2020, het eerste jaar dat het COVID-19-virus ons de das omdeed, mochten er geen open vuren worden gemaakt op de bergflanken (lugares medanías) en in natuurdomeinen.
In 2021 konden gemeentebesturen zelf beslissen of vreugdevuren al dan niet werden toegelaten en of er voldaan moest worden aan beperkende maatregelen.
In 2022 beslisten de kustgemeenten dat vuren enkel konden aangemaakt worden ten zuiden of ten westen van de snelweg TF-1.
In 2023 waren er geen beperkingen.

Vreugdevuren met beperkingen. De gemeenteraden doen een beroep op het burgerschap en herinneren eraan dat het verplicht is om toestemming te vragen voor het maken van elk vuur; de perimeter rond elk vuur is 100 meter. Het brandbare materiaal mag niet hoger zijn dan twee of drie meter, afhankelijk van de gemeente.

ARONA

De gemeente Arona heeft vreugdevuren op stranden, op beschermde openbare en natuurlijke ruimtes van de gemeente verboden, behalve op Playa de Los Cristianos, op het strand in Las Galletas en in de urbanisatie Virgen del Carmen. Vanuit de gemeente wordt eraan herinnerd dat, naast de vreugdevuren, ook barbecues, grote drinkfestijnen (botellones) en het gebruik van elektro-aggregaten niet zijn toegestaan. Overtredingen zullen worden bestraft volgens de geldende regelgeving.

In de toegestane ruimtes moeten vreugdevuren worden aangelegd op open plekken, op een minimale afstand van 100 meter van gebouwen, bomen, elektriciteitsleidingen, voertuigen en stedelijk meubilair. De vreugdevuren mogen niet groter zijn dan drie meter in diameter en drie meter hoog en mogen pas aangestoken worden vanaf 20.00 uur op zondag 23 juni 2024.

ADEJE

In de naburige gemeente Adeje is het verplicht om privé-terreinen te melden waar vreugdevuren worden gemaakt. Net als in Arona mogen de vuren pas om 20.00 uur op zondag worden aangestoken.
De gemeente Adeje heeft enkele verplichte regels vastgesteld, waaronder de veilige afstand tussen de vuurhaarden en gebouwen, een verbod van het gebruik van brandbare producten en ervoor te zorgen dat de vuurstapel niet hoger is dan twee meter en niet breder is dan drie meter.

SAN MIGUEL

In San Miguel de Abona is het ook verplicht om de gemeente op de hoogte te stellen van elke verbranding. De minimale veiligheidsafstand is 20 meter van gebouwen, elektriciteitsvoorzieningen, stedelijk meubilair en voertuigen. Het vreugdevuur mag niet hoger zijn dan twee meter met een maximale diameter van drie meter.

GRANADILLA

Granadilla de Abona heeft zelf twee vreugdevuren gepland. Een in El Médano en een in Los Abrigos, waar ook muzikale animatie aanwezig zal zijn. Vanuit de gemeente wordt gemeld dat de gemeentelijke strandverordening verbiedt om vuur te maken op ondergronden die bestaan uit zand, stenen of rotsen. Het verbod geldt voor de oppervlakte rond een zwembad binnen de beschermde gebieden. Het gebruik van gasflessen en brandbare vloeistoffen is verboden.

SANTA CRUZ

Vreugdevuren met beperkingen gaan zijn ook genomen in Santa Cruz waar het gemeentebestuur heeft beslist dat deze niet mogen plaatsvinden op wegen of openbare plaatsen, in parken, tuinen, ravijnen en stranden. Het is essentieel voor de algemene veiligheid dat ze zich op minstens 20 meter afstand bevinden van gebouwen, wegen of elektrische leidingen en telefoonlijnen, evenals van geparkeerde voertuigen. Tussen de vreugdevoren moet er een afstand zijn van 50 meter en in de nabijheid van brandgevoelige installaties moet die afstand verdubbeld worden (tankstations, industriële opslagplaatsen, materiaal met een grote brandbelasting zoals stapels papier, karton of hout.

De maximale hoogte van het vreugdevuur is drie meter, met een maximale diameter van vijf meter waardoor de vlammen niet hoger zullen komen dan 12 meter. Net zo belangrijk als de veiligheid is de zorg voor het milieu, waarbij het wordt verboden om ontvlambare materialen, explosieven, banden, elektrische apparaten of andere soortgelijke materialen te gebruiken. Rond het vreugdevuur moet er een nette ruimte zijn die een ongecontroleerde verspreiding van het vuur moet tegenhouden.

Het is essentieel om een waterbron of wateropslagplaats in de buurt te hebben voor het geval het vreugdevuur gedoofd moet worden of om het onder controle te houden, hetzij met tuinslangen, emmers of indien beschikbaar, brandblussers. De verantwoordelijken voor de vreugdevuren mogen het gebied niet verlaten vooraleer het vuur volledig is gedoofd.

Vreugdevuren met beperkingen moeten zorgen voor de algemene veiligheid, voor de mens – resident en toerist – en de natuur.

Guy Devos © AI Illustration

 TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP