zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsVREES VOOR OVERBELASTING OP TRAM EN BUS

VREES VOOR OVERBELASTING OP TRAM EN BUS

Vanaf 1 januari 2023 wordt het reizen met bussen en trams op de Canarische Eilanden gratis, zoals dat sinds september het geval is op het Spaanse vasteland en op de Balearen, ook voor treinreizen over korte en middellange afstand.
Als gevolg van de inflatie en om gezinnen budgettair bij te staan is er in Madrid een akkoord bereikt tussen de Coalición Canaria (CC) en de regerende socialistische partij PSOE. Daarvoor wordt er 81 miljoen euro voorzien. 


Door het feit dat er nog geen officiële ontwerptekst of geen wetsvoorstel is verschenen kunnen we niet nagaan of het gratis aanbod ook zal gelden voor toeristen en bezoekers aan de Canarische Eilanden. We lezen in het perscommuniqué dat reizen op de eilanden gratis wordt voor residenten. Wie er niet woont kan er in principe geen gebruik van maken, interpreteren we uit de mededeling. 

Oververzadiging 

Terwijl de gemeenten vrezen dat het vervoerssysteem overbelast zal raken, hebben de verantwoordelijken van Transportes Interurbanos de Tenerife (Titsa) al erkend dat de dienst opnieuw moet worden geëvalueerd. Sinds de 50%-korting van kracht werd, heeft het eilandbedrijf een stijging van het aantal passagiers met 20% geregistreerd – dit zijn bijna 190.000 mensen per dag – en door het aanbod gratis te maken, verwacht men dat de stijging van het aantal passagiers vanaf januari 2023 met 40% zal toenemen.

Verzadigingsproblemen zijn vandaag al een feit. We lezen we her en der op sociale media dat er vooral een gebrek is aan zitruimte, en dat veel passagiers bus- en tramritten rechtstaand moeten verslaan.

Soorten bussen

Over deze problemen werd de manager van Titsa, Raquel Martínez, aan de tand gevoeld. Zij verzekert dat het bedrijf de desbetreffende regelgeving strikt naleeft. Op langeafstandsritten zijn enkel zittende passagiers toegestaan en op kortere verbindingen mogen passagiers recht staan.

Volgens de wet inzake voertuigen voor openbaar personenvervoer zijn er drie soorten bussen.
Bussen van klasse I voor stadsvervoer beschikken over zitplaatsen en plaatsen voor staande passagiers.
Bussen van klasse II zijn bestemd voor interlokaal vervoer en bieden geen ruimte aan staande passagiers. 
Klasse III zijn de bussen die worden ingezet voor langeafstandsreizen en waarborgen het comfort van de zittende passagiers. Op deze ritten mogen er geen staande passagiers worden vervoerd.
De norm bevat echter geen specificaties voor het rijden op een autosnelweg of autoweg.

Opmerkelijke toestand

Bus 111 tussen Santa Cruz en Adeje is een pendelbus die over een lange afstand het noorden en het zuiden over de snelweg TF-1 met elkaar verbindt. Ondanks de lange afstand over een snelweg moeten de passagiers vaak rechtstaan, waardoor hun veiligheid in het gedrang komt. Víctor González, lid van de ondernemingsraad van Titsa en vertegenwoordiger van Intersindical Canaria, heeft zich expliciet uitgesproken en zegt dat het absoluut verboden is om recht te staan in de snelwegbussen.

Afgezien van de controverse benadrukte de manager van Titsa dat het bedrijf twintig nieuwe bussen heeft aangekocht om aan de toegenomen vraag te voldoen. Deze zouden begin 2023 in bedrijf worden gebracht, samen met de 92 nieuwe chauffeurs die in dienst zijn genomen.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HET VOLMAAKTE LEVEN

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

NIEUW EILAND IN DE MAAK

FEESTDAGEN 2017