dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogWeetjesVREEMDE MAAGD MARIA
spot_img

VREEMDE MAAGD MARIA

Is er een verschil tussen volksoverlevering en sagen enerzijds, en tussen historisch en wetenschappelijk onderzoek anderzijds?
Heel waarschijnlijk wel. En als er in een duister onderwerp twijfel wordt gezaaid dan is de dam helemaal van het hek. Voeg daaraan toe dat Canariërs voortreffelijk gelovige mensen zijn, dan krijg je een innerlijk tweegevecht tussen beide gedachtengangen. Dat komt bijzonder goed tot uiting in de synthese Vreemde maagd Maria.

Komt de ‘Maagd van Candelaria’ uit Gran Canaria? Een vraag die momenteel niet voor 100% kan beantwoord worden maar wel voor 200% commotie veroorzaakt waarbij een Spaanse voetbalderby verbleekt. De ‘klucht’ duurt voort, denken vele inwoners van Tenerife, die het horen donderen in Madeira. Tenerfiaans historicus Jesús Vivanco onthulde op een bijeenkomst dat de Maagd van Candelaria vanaf het buureiland Gran Canaria is aangespoeld. Hij deed dit op het 2de symposium van de groep Encuentro Canarias Territorio del Misterio. Uit deze verklaring volgt dat de inheemse bevolking zich naar aanleiding van dat gebeuren massaal zou hebben bekeerd tot het christendom. De controverse lijkt dus compleet.

Tegenstrijdigheden

Nog meer verrassingen komen van Enrique Vivanco Sola, die verscheidene jaren onderzoek heeft verricht naar de relatie van de oorspronkelijke Guanches en het aangespoelde Mariabeeld. Hij ontdekte nogal wat tegenstrijdigheden in zijn research. “Dat de Maagd van Candelaria van Gran Canaria kwam is geen hypothese, het zou een feit zijn dat is gebaseerd op documenten geschreven door historici in 1697″, zegt Enrique Vivancos (°Santa Cruz de Tenerife in 1955) op het symposium in Santa María de Guía in Gran Canaria.

Boegbeeld

Ook de aanwezigheid van een authentieke gravure van de Maagd in een Franciscanenklooster is een duidelijk bewijs. Ongelukkiglijk verdween deze ets na een storm in 1826. Oorspronkelijk was de Maagd een boegbeeld van een schip; het was in deze periode niet abnormaal om een houtsnede van een heilige op de boegspitsen van schepen te plaatsen. Dat zou een logische verklaring van het aanspoelen op Tenerife kunnen zijn; het boegbeeld is losgeraakt van een schip en is zo tot bij ons gedobberd.

Twee stuks

En om het nog wat gecompliceerder te maken zou er een kopie – anderen zeggen een tweelingmodel – bestaan dat angstvallig bewaard wordt in Adeje. Daarop is men nu bezig met een koolstofonderzoek (C14) uit te voeren. Dit beeld zou eertijds naar de markies Pedro de Ponte van Adeje zijn gestuurd.

De toekomst zal uitwijzen wat de historische waarheid wordt over de Maagd van Candelaria, de vreemde maagd Maria. De inwoners van Tenerife blijven in elk geval geloven in hun patroonheilige, in hun Virgen de Candelaria.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

BUS- EN TRAMKAART TENMÁS

FARMACIA OF PARAFARMACIA

GEITENKAAS

spot_img