dinsdag, december 6, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesVOOR ONZE KLEINSTEN

VOOR ONZE KLEINSTEN

Omdat kinderen en kleinkinderen zo belangrijk zijn doen wij allemaal ons best om deze te beschermen en te behagen. Onze generatie moet garant staan voor de toekomst en hen een mooi en gezond vooruitzicht aanbieden is niet alleen onze zorg, maar zeker ook onze verantwoordelijkheid.

We doen er alles aan om hun jonge leven zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Wij willen hen de waarden van het leven bijbrengen, een goede opvoeding geven en hen laten groeien en bloeien vanaf het kind zijn via de adolescentie tot jongvolwassenheid. Niets is ons te veel, voor hen willen wij alles doen.

Om hen te laten groeien naar onze toekomst moeten wij hen ook beveiligen. Tegen henzelf en tegen anderen, want zeg zelf, een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Wij moeten onze liefste hebbedingetjes beschermen tegen kwalen, ongelukken en ziektes. Tegen ongezondheid en tegen onveiligheid.

Maar wat niet weet, niet deert gaat niet op indien je niet op de hoogte bent van de Spaanse verkeersreglementering die voor een volle 100% de kaart ‘veiligheid voor kinderen’ trekt. Verkeer is nationale materie en dan moeten alle regio’s in Spanje dezelfde richtlijnen volgen die Europese geschoeid zijn. Ook op de Canarische Eilanden.
De verkeerswet is op het eiland grosso modo dezelfde als in de Lage Landen maar werd toch hier en daar aangepast om aan de specifieke noden en de behoeften van het eiland te voldoen.

De laatste grote aanpassing aan de verkeerswet gebeurde op 9 mei 2014. Daarna is gebleken dat niet alles eenvoudig, correct en transparant werd weergegeven. Daarom verscheen er op 1 oktober van hetzelfde jaar een addendum of een vervolg aan dit verhaal waarin de veiligheid van het kind centraal staat. Deze categorie van passagiers werd door de wetgever beschouwd als onvoldoende beschermd, en dus werd de wet aangescherpt.

Deze modificatie van het ‘Reglamento General de Circulación’ verscheen op 18 juli 2015 in het BOE (Buletín Oficial de España) en werd van kracht op 1 oktober 2015. Vooral artikel 117 van het Real Decreto 667/2015 betreffende de autogordels en de kinderzitjes interesseert ons en kan in vijf punten worden samengevat.

  1. Kinderen kleiner dan 135 cm zitten achteraan. Er is één uitzondering: wanneer alle achterzetels door kinderzitjes zijn bezet kan er een kind vooraan plaatsnemen: in dit geval kan een kind vooraan zitten in een kinderzitje aangepast aan de grootte van het kind.
  2. Elke babyautostoel (maxi-cosi, red) mag in beide richtingen gemonteerd worden indien de constructeur dit toelaat in de veiligheidsvoorschriften. Opnieuw is hier een uitzondering. Deze mag niet op de voorbank in de rijrichting geplaatst worden indien de airbag is ingeschakeld. In dit geval moet de babyautostoel naar achter kijken en tegen de rijrichting gemonteerd worden. De baby kijkt in dat geval naar achter.
  3. In een taxi moeten kinderen achteraan plaatsnemen en gebruik maken van de veiligheidsvoorzieningen van de taxi. In stedelijk gebied is een kinderzitje niet verplicht; boek je een interstedelijke taxirit en de ‘kleine’ is kleiner dan 135 cm, dan moet je het kinderzitje monteren.
  4. In voertuigen met meer dan 9 plaatsen is de bestuurder of de begeleider verplicht te melden dat de gordel moet gedragen worden. Ook pictogrammen, tekens of audiovisuele middelen, zichtbaar vanaf iedere zitplaats, moeten deze informatie kenbaar maken.
  5. In uitzonderlijke gevallen kunnen kinderen kleiner dan 135 cm toch op de voorbank plaatsnemen, op voorwaarde dat ze gebruik maken van goedgekeurde kinderzitjes die correct aangepast zijn aan hun grootte en gewicht. Dat kan wanneer het voertuig geen achterbank heeft, als alle achterstoelen reeds bezet zijn door kinderen die niet vooraan mogen plaatsnemen en als je niet alle stoeltjes en zitjes achteraan kunt plaatsen.

Bij het niet naleven van deze wettelijke richtlijnen wordt dit als een zeer ernstige overtreding beboet. Hiermee wil Spanje de veiligheid van de passagiers in het verkeer nog verbeteren en plaatsen ze zich meteen in één lijn met de Europese wetgeving ter zake.
Een goede zaak voor iedereen maar vooral ook voor onze oogappels.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

VACCINATIE TEGEN RODDELS

ANDERE GEWOONTES

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES