zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsVOERTUIGEN ALTERNATIEF OM TE WONEN
spot_img

VOERTUIGEN ALTERNATIEF OM TE WONEN

Kan armoede mensen dwingen om in hun voertuigen te wonen? Het antwoord is volmondig ja, en dat fenomeen doet zich voor op Tenerife. Het fenomeen treft niet alleen mensen met een laag inkomen, maar strekt zich ook uit tot de middenklasse door onstuitbare prijsstijgingen als gevolg van inflatoire toestanden en door exuberante huurprijzen. Daardoor worden auto’s en bestelwagens meer en meer een alternatieve manier van wonen voor degenen die het slachtoffer zijn van een huisuitzetting.

Er zijn een aantal redenen waarom mensen in dit doemscenario terechtkomen. Sommige mensen kunnen hun huis niet meer betalen door werkloosheid, door een medische noodsituatie of door andere financiële tegenslagen. Anderen kunnen dakloos worden door huiselijk geweld, huisuitzetting of andere sociale problemen. Deze mensen zoeken dan veelal een onderkomen in een voertuig, waardoor ze moeite hebben om toegang te krijgen tot sanitaire voorzieningen, voeding en menswaardig onderdak. Ze kunnen ook worden benadeeld bij het solliciteren, bij onderwijs en gezondheidszorg.

Base 25

Dergelijke manier van wonen kan op geen enkele manier vergeleken worden met onderdak vinden in een camper of mobilhome, waarin alle comfort minimaal aanwezig is. Wonen in een kampeerwagen kan een geweldige ervaring zijn voor mensen die financieel onafhankelijk zijn en die de vrijheid en flexibiliteit van een mobiele eenheid weten te waarderen. Dat staat recht tegenover het busje dat een woonalternatief moet worden voor de getroffen mensen.

Het woonprogramma Base 25, dat wordt beheerd door Cáritas en gefinancierd door het Cabildo de Tenerife, is een programma dat het groeiend probleem probeert aan te pakken, een probleem dat groter is dan de meeste mensen zich realiseren. Het doel van dit programma is het adviseren en begeleiden van gezinnen die het risico lopen om hun woonplaats te verliezen, wat ook de reden mag zijn.

Middenklasse

De hulpverleners werken hard om beschikbare oplossingen te vinden. De zoektocht naar alternatieve huisvesting voor gezinnen die uit hun huis worden gezet wordt steeds ingewikkelder. Vroeger waren er vakantiewoningen en betaalbare huurwoningen. Dat is nu niet meer, nu zijn er alleen nog vakantiewoningen, ook ten noorden van de snelweg TF-1. Opvallend is het feit dat vroeger enkel de lage inkomens werden getroffen, nu ook de middenklasse met het probleem wordt geconfronteerd. 

Zozeer zelfs dat Base 25 in de eerste zes maanden van het jaar 1.170 inwoners uit 453 huishoudens heeft geholpen. De gemeente Arona staat daarbij helemaal bovenaan de lijst met 98 dossiers, gevolgd door La Laguna met 79, Granadilla met 75 en Santa Cruz 67 tussenkomsten van Cáritas.

In zes jaar tijd

Met andere woorden, het zuiden van Tenerife bevindt zich op hetzelfde niveau als de dichtbevolkte gebieden in het noorden van Tenerife. De huurprijzen in de betrokken gemeenten zijn zodanig gestegen dat de salarissen onvoldoende zijn om de groei van de huurprijzen op te vangen.

In Arona en Granadilla is de situatie de afgelopen vier jaar sterk is verslechterd. Qua profiel is er een duidelijke meerderheid van vrouwen in eenoudergezinnen. Zij maken 40% uit van alle huishoudens die door het programma zijn geholpen. Toen Cáritas zes jaar geleden begon met het hulpprogramma waren er in alle gevallen van uitzetting of verlies van een vaste woning, huizen beschikbaar. Nu is dat onmogelijk en het wordt alleen nog erger. Vandaar dat voertuigen als alternatieve wooneenheid worden gebruikt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

TWEEDE LEVEN

WEBCAM SANTA CRUZ

spot_img