vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsVOERTUIG NAAR TENERIFE
spot_img

VOERTUIG NAAR TENERIFE

Het overbrengen van een Belgisch of Nederlands geregistreerd voertuig naar Tenerife en het invoeren ervan is tweedelig omdat het betrekking heeft op zowel het exporteren uit de Lage Landen als het importeren naar Spanje. Ook een Spaans geïmmatriculeerd voertuig dat op het vasteland rondrijdt moet door de administratieve mallemolen als dit voertuig naar Tenerife wordt getransporteerd om er rond te rijden.

De stelregel is dat elk niet-Canarisch voertuig de douane van de Canarische Eilanden passeert en onderworpen is aan de douanebelasting. Er zijn echter twee uitzonderingen.

Deel een

Het meenemen van een eigen voertuig naar de Canarische Eilanden na een verhuizing of een lang verblijf is een belangrijke beslissing. De reis per veerboot duurt bijna twee dagen en daar komt nog een of meerdere dagen transport over land bij, afhankelijk waar je vertrok. Het voertuig moet inschepen in de haven van Cádiz of Huelva, vanwaar de schepen van de ferrymaatschappijen Balearia en Armas-Trasmediterranea naar de Canarische Eilanden vertrekken.
De kosten lopen aardig op: benzine, tolwegen, overnachting, ferry en dan begint het. 

Geen BTW, wel IGIC

Maar wat veel mensen niet weten, is dat je bij aankomst op de eilandengroep met een voertuig van buiten de eilanden door de douane moet en belasting moet betalen – uitzonderingen daargelaten – met het risico dat je voertuig zes maanden na aankomst wordt stilgezet.

De Canarische Eilanden hebben een ander belastingregime dan het vasteland en de Balearen. Het meest opvallende verschil is dat in de rest van Spanje BTW (belasting over de toegevoegde waarde) wordt toegepast terwijl op de Canarische Eilanden IGIC (Canarische algemene indirecte belasting) wordt geheven. Als gevolg van deze omstandigheid is elke vorm van vrachtvervoer onderworpen aan douaneformaliteiten. Er wordt steeds een importbelasting betaald en het bedrag is afhankelijkheid van de kenmerken van het voertuig. Dat hebben wij uitvoerig behandeld in ons artikel AUTO IMPORTEREN OF KOPEN OP TENERIFE.

Vrijstelling

Hybride of elektrische auto’s zijn vrijgesteld van de belasting. Voertuigen aangepast aan de fysieke beperkingen – meer dan 33 procent – van de eigenaar betalen 3% van de waarde van de die de auto op dat moment heeft.
Voertuigen gelijk aan of minder dan 11 fiscale pk kleven vast aan het tarief van 9,5% van de waarde op dat moment. Voertuigen met meer dan 11 fiscale pk moeten 15% van de waarde ophoesten.
Als de hoogte van het voertuig groter is dan 1,80 meter, moet er 7% van de huidige waarde worden betaald. Hieronder vallen ook bestelwagens.

Noodzakelijke documentatie

Om je auto mee te nemen naar de Canarische Eilanden of je voertuig naar Tenerife wenst over te brengen heb je een aantal documenten nodig:
Aankoopcontract of factuur van de auto in kwestie als deze recent is gekocht.
Kopie van de DNI van de eigenaar.
Documento Único Administrativo (DUA) is een papieren document dat wordt gebruikt bij douaneprocedures bij in- of uitvoer en aan de douaneautoriteiten moet worden voorgelegd. Dit document moet worden voorgelegd ongeacht of het voertuig later kan worden vrijgesteld van het betalen van douanerechten.
Registratiebewijs, technische keuringsbewijs en een geldige verzekering.

Uitzonderingen

Degenen die hun woonplaats veranderen en naar de Canarische Eilanden komen wonen, het voertuig langer dan zes maanden in hun bezit hebben, de afgelopen 12 maanden niet op de Canarische Eilanden geregistreerd zijn geweest en bij aankomst op de eilanden ingeschreven zijn als resident, zijn vrijgesteld van het betalen van douanerechten. In dit geval moet deze verandering van verblijfplaats bij de douaneformaliteiten worden aangetoond met een recent bewijs van Empadronamiento.

Het voertuig dat wordt geïmporteerd met belastingvrijstelling kan niet worden verkocht in het jaar dat daarop volgt. Indien deze auto toch verandert van eigenaar moeten er derhalve toch douanerechten worden betaald.

Inleveren nummerplaat

Een andere en belangrijke uitzondering op de belasting treft diegenen – zonder permanent verblijf – die naar de Canarische Eilanden afreizen met hun BE- of NL-voertuig en er minder dan zes maanden verblijven. In dit geval moet het voertuig na zes maanden de Canarische Eilanden verlaten, anders wordt het door de douane geïmmobiliseerd.

Als het voertuig de Spaanse nummerplaat wordt toebedeeld, moet de Belgische of Nederlandse registratie worden opgegeven. Neem contact op met de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen om de annulering van de registratie van je voertuig aan te vragen. Daarbij lever je ook de originele nummerplaten in bij de desbetreffende dienst.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

BESTE KLIMAAT TER WERELD

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img