zaterdag, april 13, 2024
HomeGeen categorieVOEDSELALLERGIE OP TENERIFE
spot_img

VOEDSELALLERGIE OP TENERIFE

Voedselallergie op Tenerife en bij uitbreiding op de de Canarische Eilanden is een veel voorkomende aandoening. Meer dan honderdduizend Canarios, waaronder 25.000 kinderen waarvan 8% jonger is dan 3 jaar, lijden aan een of andere vorm van voedselallergie. Ook toeristen die naar deze subtropische regio afzakken moeten rekening houden met allergenen. Er is in een nabije verleden een behoefte ontstaan om maatregelen te treffen om deze groep mensen te beschermen en te voorzien van veilige voedselopties.

Voedselallergieën kunnen variëren van milde reacties tot ernstige, levensbedreigende aandoeningen zoals anafylaxie. Dit maakt het essentieel voor voedselverstrekkende bedrijven, zoals restaurants, cafés en supermarkten, om niet alleen bewust te zijn van de aanwezigheid van allergenen in hun producten, maar ook om duidelijke informatie hierover te verstrekken aan hun klanten.

Allergenen

Op Tenerife en op alle eilanden van de Canarische archipel zijn er maatregelen en verplichtingen ingevoerd om personen met voedselallergieën te beschermen. Een van de belangrijkste wettelijke vereisten is de EU-verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Deze verordening vereist dat voedselverstrekkende bedrijven informatie moeten verstrekken over de aanwezigheid van veertien belangrijkste allergenen in hun aangeboden producten. Deze allergenen omvatten onder andere gluten, schaaldieren, eieren, vis, pinda’s, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en sulfieten, lupine en weekdieren.

Alle uitbatingen die voedsel verschaffen op de Canarische archipel zijn verplicht om allergeneninformatie beschikbaar te stellen, hetzij schriftelijk op het menu, hetzij via personeel dat klanten kan adviseren over veilige voedselkeuzes. Deze verplichting zorgt ervoor dat personen met voedselallergieën weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun maaltijden en de risico’s van allergische reacties kunnen verminderen.

Initiatieven

Daarnaast wordt er steeds meer aandacht besteed aan training en onderwijs voor het personeel van voedselverstrekkende bedrijven. Dergelijke trainingen omvatten vaak onderwerpen als het herkennen van voedselallergieën, kruisbesmetting, veilige voedselbereidingspraktijken en communicatie met klanten over allergenen. Door het vergroten van het bewustzijn en de kennis bij het personeel kunnen voedselallergieën effectiever worden beheerd en kunnen allergische reacties worden voorkomen.

Supermarkten en voedselwinkels spelen ook een cruciale rol in het informeren van klanten over allergenen. Veel producten zijn voorzien van etiketten die duidelijk de aanwezigheid van allergenen aangeven, conform de EU-regelgeving. Dit maakt het voor consumenten met voedselallergieën eenvoudiger om veilige producten te identificeren en te kiezen en om beter om te gaan met hun voedselallergie op Tenerife.

Specifiek aanbod

Naast wettelijke verplichtingen, zijn er op de Canarische Eilanden initiatieven en campagnes opgezet om het bewustzijn rondom voedselallergieën te vergroten. Deze initiatieven omvatten voorlichtingscampagnes, ondersteuning van patiëntenverenigingen en evenementen gericht op het delen van informatie over voedselallergieën en veilige voedselpraktijken.

Verder is er een groeiende trend op Tenerife en in de rest van de Canarische Eilanden om meer allergie-vriendelijke opties aan te bieden. Dit omvat niet alleen het vermijden van de belangrijkste allergenen, maar ook het creëren van aparte bereidingszones om kruisbesmetting te voorkomen en het ontwikkelen van specifieke menu’s die tegemoetkomen aan de behoeften van mensen met verschillende voedselallergieën.

Hulpmiddelen

Het toerisme op de Canarische Eilanden, en in het bijzonder op Tenerife, is van vitaal belang voor de economie van de regio. Het adequaat omgaan met de behoeften van bezoekers met voedselallergieën kan de toeristische ervaring aanzienlijk verbeteren en bijdragen aan een positief imago van de eilanden als een inclusieve en veilige bestemming.

Technologie speelt daarin een belangrijke rol. Mobiele applicaties die informatie bieden over allergie-vriendelijke restaurants, ingrediënten en mogelijke kruisbesmettingen worden steeds populairder. Deze apps kunnen een waardevol hulpmiddel zijn voor mensen met voedselallergieën, zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen.

Conclusie

Samengevat is de aanpak van voedselallergie op Tenerife en op de rest van de Canarische Eilanden een gedeelde verantwoordelijkheid van voedselverstrekkende bedrijven, de overheid, patiëntenorganisaties en de consumenten zelf. Door samen te werken en voortdurend te streven naar verbetering van de voedselveiligheid en -informatie, kunnen de eilanden een veilige omgeving creëren voor iedereen die gevoelig is aan voedselallergieën.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img