Tenerife is niet alleen een schattig eiland, op het eiland vind je voor elk wat wils. Voor iedere interessegroep is er wel wat te vinden. Klein en groot, jong en oud komt er aan zijn trekken. De vlindertuin is daar een mooi voorbeeld van en biedt een variatie op het aanbod van ‘dingen te bezoeken’. 

Het mariposaruim, wat vlindertuin betekent, heeft echter een bewogen voorgeschiedenis. Het werd een aantal keer gesloten op gerechtelijk bevel. Tussen 2004 en 2007 kwam niemand er in. Nadat het een tijdlang was open geweest werd het in mei 2013 opnieuw gesloten. Op 5 augustus 2015 bereikte ons het nieuws dat de vlindertuin opnieuw geopend werd. Niet voor lang echter, want de ingangsdeuren werden opnieuw verzegeld na een uitspraak van het tribunaal. Daarna gingen de deuren opnieuw open en is deze wonderbaarlijke tuin opnieuw toegankelijk.

De vlinderserre, die in de late jaren ’90 werd geopend had vooral een educatieve waarde; veel kinderen hebben daar geleerd wat ‘metamorfose’ betekent en dat vlinders eten door hun voedsel op te zuigen.

Toen ik in de zomer 2013 met de klein mannen naar Icod de los Viños trok om hen van de vlindertuin te laten genieten, stonden we voor een gesloten deur. Meer nog, er stond een twee meter hoog hek voor de ingang. Het stond er niet alleen, het was in beton vast gegoten… en het bewoog voor geen millimeter. Je kon er niet in.

Een ‘toevallige’ politieagent in een ‘toevallig’ gestationeerd dienstvoertuig kon mij geen afdoende reden geven voor deze situatie. Er was iets niet in orde met de vergunning(en)… enfin, hij wist het ook niet goed. Wat hij wel wist was ‘dat de vlindertuin gesloten was om dwingende en dringende redenen’.

Het eigenlijke conflict met de gemeente Icod de Los Viños duurde toen reeds 19 jaar. In feite was de burgemeester Juan José Dorta (PSC) de kop van jut. Menig Chicharreros gewagen van een persoonlijke vete tussen de uitbating van de vlindertuin en de burgemeester. Deze laatste ontkent formeel… uiteraard! De waarheid echter was een administratieve en financiële wanorde waarbij ook attesten en goedkeuringen niet in orde waren. De druppel die de emmer deed overlopen was een hek dat om het park zou gezet worden. En de burgemeester deed beroep op zijn verantwoordelijkheid en zette de mariposario op non-actief. Meer zelfs, hij liet een afrastering plaatsen aan de voorzijde van het gebouw; zodoende kwam niemand meer in de nabijheid van de ingang en helemaal niet meer tot aan de voordeur.

En plots, ondanks het feit dat niemand het ergens officieel had vernomen, was de toegang terug open. Wij lazen daarover niets in de pers, er werd geen reclamecampagne opgezet en nergens werd er commentaar gegeven. Van uit het niets stond de deur tot een wonderbare wereld van de vlinders terug open. Begin augustus 2015 merkte een Nederlandstalige familie vanaf de ‘drakenboom’ op dat er beweging was in en rond de vlindertuin. Toen ze dichterbij kwamen werden ze aangenaam verrast; de serre was open en de ingang was gratis op deze dag.

Alle kommer en kwel is dus opgeborgen. Tenerife is opnieuw een attractie rijker. En wat voor een …!

Officieel geopend in juni 1997, is het Mariposario del Drago het eerste centrum uitsluitend gewijd aan de vlinders in Spanje. Het is gelegen in een van de belangrijkste toeristische enclaves op het eiland Tenerife, in de buurt van de 1000-jarige Drakenboom in Icod de Los Viños. Meer dan 800 exotische vlinders vliegen vrij rond en hebben direct contact met de bezoekers. Afkomstig uit tropische gebieden over de hele wereld, zoals Maleisië, Costa Rica, Guyana, Australië, Papoea, enz … Het assortiment omvat en aantal van de meest spectaculaire soorten en een bevat een verscheidenheid die iedereen waanzinnig verbaast. Een variatie van de kleinste vlinders met een spanwijdte van slechts 2 cm tot reuzen met 30 cm vleugelwijdte. Rupsen worden gekweekt in het laboratorium en ontpoppen zich als vlinder vooraleer ze losgelaten worden in de grote glazen ruimte. Als bezoeker kun je getuige zijn van een wonderbaarlijke metamorfose en daar heb je samen met de kinderen wel een leerrijk punt. 

Het loont beslist de moeite om een bezoekmoment te plannen en de 2000 m² grote serre te bezoeken. Je kunt er iedere dag naar toe; op maandag t.e.m. zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur in de Avenida Canarias S/N (naast Drago Milenario) in Icod de Los Viños. Contact: 922 815 167 of mail@mariposario.com.

Ingangsprijs volgens de website bedraagt voor volwassenen € 8,50 en voor kinderen (3-12 jaar) € 5,00.
Onze getuigen hebben € 5,00 betaald per volwassene.
De website vind je HIER.

Foto's: Ineke Meijer

UPDATE 30 november 2016
Een lezer schrijft …
Gisteren naar de vlindertuin geweest in Icod, die was afgesloten met nadars en er stonden 2 combi’s voor de deur! Op het dak van de serre stonden luidsprekers waarmee werd uitgelegd dat het Mariposario gesloten opnieuw gesloten is door een geschil tussen de uitbater en de gemeente. De politie was opgeroepen om de toegang tot de vlindertuin te versperren. De luidsprekers besloten met … en dat is wat er gebeurt als je in deze gemeente investeert!’
Echt jammer, we hadden zo graag een bezoekje gebracht!

UPDATE 19 december 2016
Het rommelt reeds 20 jaar tussen de burgemeester van Icod de los Viños en de uitbater van de vlindertuin in dezelfde gemeente; het ‘Mariposario’ is opnieuw gesloten en de gemeentelijke overheid vraagt nu om aanpassingswerken uit te voeren die in overeenstemming zijn met het ‘Plan General de Ordenación’ of het Bijzonder Plan van Aanleg, pas daarna gaat de vlindertuin terug open.
Tot op vandaag blijft de vlindertuin gesloten. Wij houden de lezer zeker op de hoogte wanneer daarin verandering komt.

UPDATE 11 september 2017
Uit het niets vernemen wij dat het mariposarium terug open is. Geen persbericht, geen officiële aankondiging, … niets.
Ook niet op de website. Noch open, noch toe. Ik weet het ook niet meer.
Mensen die er onlangs waren schrijven mij: “Volgens een bewoner die er 500 meter vanaf woont is het probleem niet opgelost is. Maar van zodra de politie niet meer post vat voor de inkom gaan de deuren van de vlindertuin open. Met het gevolg dat je niet weet wanneer het open is en wanneer niet. Het is ook niet leuk als je binnen bent en de politie ineens alles laat sluiten. Jammer want het is zeker iets moois.”
We kunnen het gedachtegoed ‘ad libidum’ toepassen. Je gaat er gewoon naar toe: is het open, dan heb je geluk. Is het dicht, dan heb je pech.
De mededeling komt van mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt.