donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogDaguitstappenVLINDERTUIN IN ICOD
spot_img

VLINDERTUIN IN ICOD

Tenerife is niet alleen een schattig eiland, op het eiland vind je voor elk wat wils. Voor iedere interessegroep is er wel wat te vinden. Klein en groot, jong en oud komt er aan zijn trekken. De vlindertuin is daar een mooi voorbeeld van en biedt een variatie op het aanbod van ‘dingen te bezoeken’. 

Het mariposaruim, wat vlindertuin betekent, heeft echter een bewogen voorgeschiedenis. Het werd een aantal keer gesloten op gerechtelijk bevel. Tussen 2004 en 2007 kwam niemand er in. Nadat het een tijdlang was open geweest werd het in mei 2013 opnieuw gesloten. Op 5 augustus 2015 bereikte ons het nieuws dat de vlindertuin opnieuw geopend werd. Niet voor lang echter, want de ingangsdeuren werden opnieuw verzegeld na een uitspraak van het tribunaal. Daarna gingen de deuren opnieuw open en is deze wonderbaarlijke tuin opnieuw toegankelijk.

De vlinderserre, die in de late jaren ’90 werd geopend had vooral een educatieve waarde; veel kinderen hebben daar geleerd wat ‘metamorfose’ betekent en dat vlinders eten door hun voedsel op te zuigen.

Gesloten

Toen ik in de zomer 2013 met de klein mannen naar Icod de los Viños trok om hen van de vlindertuin te laten genieten, stonden we voor een gesloten deur. Meer nog, er stond een twee meter hoog hek voor de ingang. Het stond er niet alleen, het was in beton vast gegoten … en het bewoog voor geen millimeter. Je kon er niet in.

Een ‘toevallige’ politieagent in een ‘toevallig’ gestationeerd dienstvoertuig kon mij geen afdoende reden geven voor deze situatie. Er was iets niet in orde met de vergunning(en)… enfin, hij wist het ook niet goed. Wat hij wel wist was ‘dat de vlindertuin gesloten was om dwingende en dringende redenen’.

Conflict

Het eigenlijke conflict met de gemeente Icod de Los Viños duurde toen reeds 19 jaar. In feite was de burgemeester Juan José Dorta (PSC) de kop van jut. Menig Chicharreros gewagen van een persoonlijke vete tussen de uitbating van de vlindertuin en de burgemeester. Deze laatste ontkent formeel… uiteraard! De waarheid echter was een administratieve en financiële wanorde waarbij ook attesten en goedkeuringen niet in orde waren. De druppel die de emmer deed overlopen was een hek dat om het park zou gezet worden. En de burgemeester deed beroep op zijn verantwoordelijkheid en zette de mariposario op non-actief. Meer zelfs, hij liet een afrastering plaatsen aan de voorzijde van het gebouw; zodoende kwam niemand meer in de nabijheid van de ingang en al helemaal niet meer tot aan de voordeur.

Opnieuw open

En plots, ondanks het feit dat niemand het ergens officieel had vernomen, was de toegang terug open. Wij lazen daarover niets in de pers, er werd geen reclamecampagne opgezet en nergens werd er commentaar gegeven. Van uit het niets stond de deur tot een wonderbare wereld van de vlinders terug open. Begin augustus 2015 merkte een Nederlandstalige familie vanaf de ‘drakenboom’ op dat er beweging was in en rond de vlindertuin. Toen ze dichterbij kwamen werden ze aangenaam verrast; de serre was open en de ingang was gratis op deze dag.

Alle kommer en kwel is dus opgeborgen. Tenerife is opnieuw een attractie rijker. En wat voor een …!

Officieel geopend in juni 1997, is het Mariposario del Drago het eerste centrum uitsluitend gewijd aan de vlinders in Spanje. Het is gelegen in een van de belangrijkste toeristische enclaves op het eiland Tenerife, in de buurt van de 1000-jarige Drakenboom in Icod de Los Viños. Meer dan 800 exotische vlinders vliegen vrij rond en hebben direct contact met de bezoekers. Afkomstig uit tropische gebieden over de hele wereld, zoals Maleisië, Costa Rica, Guyana, Australië, Papoea, enz … Het assortiment omvat en aantal van de meest spectaculaire soorten en een bevat een verscheidenheid die iedereen waanzinnig verbaast. Een variatie van de kleinste vlinders met een spanwijdte van slechts 2 cm tot reuzen met 30 cm vleugelwijdte. Rupsen worden gekweekt in het laboratorium en ontpoppen zich als vlinder vooraleer ze losgelaten worden in de grote glazen ruimte. Als bezoeker kun je getuige zijn van een wonderbaarlijke metamorfose en daar heb je samen met de kinderen wel een leerrijk punt. 

Mariposario

Het loont beslist de moeite om een bezoekmoment te plannen en de 2000 m² grote serre te bezoeken. Je kunt er iedere dag naar toe; op maandag t.e.m. zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur in de Avenida Canarias S/N (naast Drago Milenario) in Icod de Los Viños. Contact: 922 815 167 of mail@mariposario.com.

Ingangsprijs volgens de website bedraagt voor volwassenen € 8,50 en voor kinderen (3-12 jaar) € 5,00.
Onze getuigen hebben € 5,00 betaald per volwassene.
De website vind je HIER.

Foto's © Ineke Meijer

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

VERDRINKINGEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TAJAO IS WERELDKAMPIOEN

TEIDE AFGESLOTEN

VIRUSSEN OP TENERIFE

spot_img