woensdag, juni 29, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsVLINDERS TELLEN OP TENERIFE

VLINDERS TELLEN OP TENERIFE

Wie op Tenerife verblijft merkt op dat er op het zonnige en warme eiland meer vlinders te zien zijn in vergelijking met de aantallen die we gedurende de zomerperiode in de Lage Landen zien rondfladderen. Dat komt vooral door het klimaat en de afwezigheid van een kille en koude herfst en winter. Vlinders op het eiland gedijen beter in hun natuurlijk biotoop waar hogere temperaturen de vliesvleugeligen welgezind zijn.

Het Cabildo van Tenerife – de eilandregering – leidt ruim 50 vrijwilligers op met een cursus over de biologie van vlinders, hun gedrag en de manier waarop ze zich gedragen, hoe ze flora bestuiven en vooral hoe ze kunnen worden geïdentificeerd. Gedurende twee uur zullen de vrijwilligers een basiscursus bijwonen in en op dinsdag 17 mei in het Pabellón Santiago Martín. De opleiding maakt deel uit van het project Ciencia Ciudadana– Volkswetenschappen: Pollinator Monitoring Network en heeft als doel de nodige kennis te verschaffen voor het waarnemen van dagvlinders.

Instandhouding van ecosystemen

Dit project wordt gedragen door vrijwilligers die eenmaal per maand, behalve tijdens de regenachtige en koudere maanden, specifieke locaties zullen bezoeken om de vlinders te identificeren en te tellen. Elke observatieperiode duurt 75 minuten, afhankelijk van het terrein, het weer en de opgebouwde ervaring van elke teller. De locaties worden gecatalogeerd aan de hand van de vegetatie en zijn 200 vierkante meter groot.

Het monitoringnetwerk voor bestuivers verstrekt informatie over de staat van instandhouding van vlinders, met speciale aandacht voor endemische soorten. Het is een belangrijk project vanwege de instandhouding van ecosystemen op lange termijn.    

Controle op mondiale verstoringen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

In Europa zijn er de laatste jaren talrijke vlindertellingen georganiseerd om te weten hoeveel vlinders er behoren tot de orde van Lepidoptera en Hymenoptera. Kennis van veranderingen in vlinderpopulaties geeft inzicht in de algemene staat van instandhouding van de natuur en de invloed van lokale en mondiale verstoringen.

Vlinders die moeten worden geïdentificeerd kunnen gevangen worden en daarna weer vrijgelaten. Daartoe krijgen de vlindertellers een basiskit met een vlindervangnet en diverse veldmaterialen. Zij beschikken ook allemaal over de administratieve vergunning om dit soort activiteiten te mogen uitvoeren en en zijn verzekerd gedurende hun telactiviteit.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikelTRADITIONELE VISVANGST
Volgend artikelGEVAARLIJKE VIS
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

MACARONESIË

WATERGALERIJEN OP TENERIFE