donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsVLINDERS TELLEN OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

VLINDERS TELLEN OP TENERIFE

Wie op Tenerife verblijft merkt op dat er op het zonnige en warme eiland meer vlinders te zien zijn in vergelijking met de aantallen die we gedurende de zomerperiode in de Lage Landen zien rondfladderen. Dat komt vooral door het klimaat en de afwezigheid van een kille en koude herfst en winter. Vlinders op het eiland gedijen beter in hun natuurlijk biotoop waar hogere temperaturen de vliesvleugeligen welgezind zijn.

Het Cabildo van Tenerife – de eilandregering – leidt ruim 50 vrijwilligers op met een cursus over de biologie van vlinders, hun gedrag en de manier waarop ze zich gedragen, hoe ze flora bestuiven en vooral hoe ze kunnen worden geïdentificeerd. Gedurende twee uur zullen de vrijwilligers een basiscursus bijwonen in en op dinsdag 17 mei in het Pabellón Santiago Martín. De opleiding maakt deel uit van het project Ciencia Ciudadana– Volkswetenschappen: Pollinator Monitoring Network en heeft als doel de nodige kennis te verschaffen voor het waarnemen van dagvlinders.

Instandhouding van ecosystemen

Dit project wordt gedragen door vrijwilligers die eenmaal per maand, behalve tijdens de regenachtige en koudere maanden, specifieke locaties zullen bezoeken om de vlinders te identificeren en te tellen. Elke observatieperiode duurt 75 minuten, afhankelijk van het terrein, het weer en de opgebouwde ervaring van elke teller. De locaties worden gecatalogeerd aan de hand van de vegetatie en zijn 200 vierkante meter groot.

Het monitoringnetwerk voor bestuivers verstrekt informatie over de staat van instandhouding van vlinders, met speciale aandacht voor endemische soorten. Het is een belangrijk project vanwege de instandhouding van ecosystemen op lange termijn.    

Controle op mondiale verstoringen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

In Europa zijn er de laatste jaren talrijke vlindertellingen georganiseerd om te weten hoeveel vlinders er behoren tot de orde van Lepidoptera en Hymenoptera. Kennis van veranderingen in vlinderpopulaties geeft inzicht in de algemene staat van instandhouding van de natuur en de invloed van lokale en mondiale verstoringen.

Vlinders die moeten worden geïdentificeerd kunnen gevangen worden en daarna weer vrijgelaten. Daartoe krijgen de vlindertellers een basiskit met een vlindervangnet en diverse veldmaterialen. Zij beschikken ook allemaal over de administratieve vergunning om dit soort activiteiten te mogen uitvoeren en en zijn verzekerd gedurende hun telactiviteit.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

TENERIFE VOOR KINDEREN

EINDE SEIZOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP