zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsVLIEGENPLAAG OP TENERIFE

VLIEGENPLAAG OP TENERIFE

Een vliegenplaag kwelt reeds dagenlang residenten en toeristen op Tenerife. Huisvliegen, vleesvliegen, klustervliegen en fruitvliegen zijn momenteel alom tegenwoordig en veroorzaken overlast, zowel binnenskamers als buitenshuis. 
Nochtans maken vliegen deel uit van onze natuurlijke leefomgeving als voedsel voor vogels, spinnen, hagedissen en gekko’s. Maar als hun aantal exponentieel toeneemt, verandert de situatie en worden ze een probleem voor de algemenen voedselhygiëne.

Honderden, of misschien wel duizenden vliegen overvallen ons dagelijks. Je zit nog geen seconde op een terras en ze zitten al je op de huid. Ongegeneerd storen deze vliegende insecten het gedrag van de mensen en dan wordt veelal de trukendoos bovengehaald om deze te verjagen.

Trukendoos

Doeken, bleekmiddel, spray, lampen, muskietennetten, huishoudfolie, aluminiumfolie, plastiekzakjes gevuld met water, ronddraaiende rotor zoals een helikopter … alle bestaande handelingen zijn onvoldoende om ze volledig te verdrijven. 
Er bewegen zich grote kolonies vliegen over het eiland. Deze vliegenplaag is niet alleen op Tenerife terug te vinden, ook de andere eilanden van de Canarische archipel krijgen te maken met overlast van vliegen.
De eigenlijke oorzaak moet in feite gezocht worden bij de klimatologische omstandigheden.

Perfecte weersomstandigheden

De vochtigheid die twee weken geleden door de constante regenval op de eilanden werd gegenereerd en het goede weer dat daarop volgde, hebben het perfecte ecosysteem gecreëerd voor de massale voortplanting van deze insecten. 
Dit weer was ideaal voor de vliegen om veel eitjes te leggen en die zijn ook sneller uitgekomen. 

Gezondheidsrisico’s

Een vliegenplaag tast het wooncomfort aan en soms ook het welbevinden en de gezondheid van mensen. Vliegen in het Canarische gebied lijken zich ongegeneerd op het menselijk lichaam te zetten en lijken minder snel gestoord te zijn van plotse bewegingen, wat maakt dat ze langer op de huid blijven zitten. Ook het gebrom werkt storend.

Vliegen kunnen de gezondheid schaden doordat ze ziektekiemen naar ons voedsel overbrengen. Ze pikken gemakkelijk bacteriën, virussen en parasitaire levenssoorten op tijdens hun verplaatsingen. Hun lunch bestaat uit het eten van afval, rottend vlees, mest en etensresten en brengen deze gemakkelijk over op menselijke voedingswaren. Gedurende het koken of bij het eten deponeren vliegen onsmakelijke en ziekmakende residu’s bij een bezoek aan de mensheid, veelal via de uitwerpselen. Vliegen zijn de oorzaak van infectieziekten en ongemakken in het maagdarmstelsel bij de mens.

Neveneffecten

Onrechtstreeks ontstaan er neveneffecten door overmatige gebruik van pesticiden en bestrijdingsmiddelen in huis. Gezinnen, soms met jonge kinderen, grijpen vaak naar deze producten om de vliegen te bestrijden.

Het gebruik van pesticiden zonder de vliegenplaag aan de bron aan te pakken is weinig efficiënt. De aanpak moet prioritair gebeuren op de kweek- en broedplaatsen van de vliegen, maar in de praktijk is dit onbegonnen werk.

Overlast beperken

Er zijn middelen die de overlast sterk kunnen beperken. Gebruik maken van vliegenramen en dito deuren kunnen de vliegen alvast buiten houden. Vliegenmeppers zijn goedkoop, duurzaam en ecologisch verantwoord. Vallen met een lokstof zijn een aanrader als het om een echte plaag gaat. 

Er bestaan ook lokmiddelen op basis van spijsverteringsgist, vliegstrips met optische lokwerking of bedekt met lijm. Een vliegenlamp beschikt over een paarskleurige uv-lamp die vliegen aantrekt en hen elektrocuteert. En natuurlijke producten, zoals lavendel, kruidnagel, knoflook, azijn, ajuin en marjolein, doen soms wonderen.

Maar als je buiten bent, kun je enkel de vliegen op afstand proberen te houden door mechanische vliegenverjagers op tafel te plaatsen. Deze toestelletjes werken op batterijen en lijken op een helikopter en houden vliegen weg van spijs en drank op uw tafel. De ouwe gouwe vliegenmepper is een goedkope investering en werkt nog steeds naar behoren.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VEILIG VLIEGEN

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES