zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesVLIEGEN MET EEN DRONE OP TENERIFE
spot_img

VLIEGEN MET EEN DRONE OP TENERIFE

De dronewereld neemt een hoge vlucht en biedt tal van mogelijkheden, zowel recreatief als beroepsmatig. Met de inwerkingtreding van de nieuwe Europese UAS-verordeningen in 2021 veranderden de spelregels en zal iedereen die met onbemande luchtvaartuigen wil vliegen, zich vertrouwd moeten maken met de nieuwe regelgeving omtrent het vliegen met drones. 

De snelle evolutie van de technologie en de dalende kosten hebben ertoe geleid dat er een nieuwe deur wordt geopend naar de creatieve mogelijkheden van het dronevliegen. Drones zijn een bijzonder interessante bondgenoot in fotografie, omdat ze u in staat stellen indrukwekkende panorama’s en dito frames te maken die vroeger ondenkbaar waren en die op vandaag uw fotografische portfolio steenvast zullen verrijken.

Uitdagende landschappen

U zult het met ons eens zijn dat een bestemming als de Canarische Eilanden zich bijzonder goed leent voor dit soort taferelen. De verscheidenheid aan landschappen die de eilanden bieden, de altijd aanwezige kusttaferelen en het ruige profiel van de kliffen en bergen nodigen uit tot spectaculaire beeldopnamen.

In tegenstelling tot andere plaatsen in de wereld zijn de beperkingen op het vliegen met een drone op de Canarische Eilanden echter vrij aanzienlijk. Zozeer zelfs dat het, afhankelijk van wat u van plan bent, misschien niet eens de moeite waard is om uw ‘vogel’ mee te nemen naar de eilanden.

Beperkte ruimte

Het vliegen met drones is in Spanje streng gereglementeerd. De vrije zones voor recreatief vliegen op Tenerife zijn dan weer beperkt en vrij klein. De voornaamste redenen van de beperkte vluchtgebieden zijn tweeërlei: de veiligheid van het luchtverkeer en de bescherming van natuurgebieden. Op een eiland met twee luchthavens, een aantal helihavens en talloze beschermde natuurgebieden kunt u zich voorstellen dat de vrije vliegzones vrij beperkt zijn. Op meer dan 50% van het grondgebied van de Canarische Eilanden is het verboden om recreatief met een drone te vliegen. 
Beroepspiloten hebben wat meer speelruimte. Desondanks moeten zij een vergunning van de bevoegde autoriteit krijgen voordat zij in een gebied met beperkingen mogen vliegen.

Vergunning verplicht

De regelegeing is duidelijk: wie geen vergunning heeft kan niet met een drone vliegen. Wie wel een Europese vergunning op zak heeft moet zich houden aan de regelgeving van het land en/of de regio waar er wil gevlogen worden. De dronepiloot gaat zich vooreerst informeren op de online kaart van ENAIRE DRONES waarop alle verboden zones en de zones met beperkingen worden aangegeven.

Iedereen die wil vliegen met een drone die meer weegt dan 250 gram of met drones die uitgerust zijn met een camera of microfoon moet voldoen aan de regelgeving. Wanneer je dronexploitant wordt, krijg je een exploitantnummer dat zichtbaar op de drone moet worden aangebracht. 
Alle dronepiloten moeten gekwalificeerd zijn voor een open categorie (A1, A2 en A3) of voor een specifieke categorie (STS 1 en STS2).  
Wie wilt vliegen met drones als een Mavic 2 PRO, een Phantom 4, of zwaardere toestellen in stedelijke omgeving of buiten visueel bereik (BVLOS) moet zich kwalificeren als drone-operator van de categorie STS1 of STS2. 

Verplichte opleiding

Om met drones te mogen vliegen, moet u een minimum aan erkende opleiding hebben gevolgd, die varieert naargelang van het soort vliegen dat u van plan bent te doen. Voor het vliegen met kleine drones (van 250gr tot 900gr) of het vliegen met grotere drones, maar uit de buurt van mensen, woonwijken, commerciële, industriële of recreatiegebieden, volstaat de Basiscursus Dronevlieger A1/A3.  
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het vliegen met iets grotere drones (tot 4 kg) uit de buurt van mensen en in stedelijke omgevingen, is de A2 Basiscursus Dronevlieger nodig te volgen. 

AESA bepaalt dat een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht is voor elk luchtvaartuig, ongeacht het gewicht. Na de inwerkingtreding van de nieuwe Europese regelgeving inzake drones (UAS) hangt zowel het recreatieve als het professionele gebruik van drones af van het type luchtvaartuig waarmee u vliegt en de operatie die u gaat uitvoeren.  Dit betekent dat vanaf 1 januari 2021 alle dronepiloten moeten voldoen aan de vigerende wetgeving.

En zoals steeds zijn de boetes niet mals. De boetes voor natuurlijke en rechtspersonen die geen commerciële activiteit uitoefenen en geen kennis hebben, variëren van 60 tot 225.000 euro. Terwijl de boetes voor personen en rechtspersonen die wel commerciële activiteiten uitoefenen of over luchtvaartkennis beschikken, variëren van 4 500 euro tot 4,5 miljoen euro.

Detail uit de vliegkaart van ENAIRE DRONES waarop is op te maken dat dronevliegen ik het zuiden weinig perspectieven geeft.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

CARRERA POR LA VIDA

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VALLENDE STERREN

CANARISCH DUEL

spot_img