dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsVLIEGDEKSCHIP IN CANARISCHE WATEREN

VLIEGDEKSCHIP IN CANARISCHE WATEREN

Een oud vliegdekschip dat ooit het vlaggenschip van de Franse marine was en nu vol zit met een kolossale berg giftig afval is gespot in de wateren van de Canarische Eilanden.
Op vrijdag 26 augustus om 17.00 lokale tijd werd het aftands vliegdekschip gespot ten zuidoosten van Gran Canaria terwijl het door een Nederlandse sleepboot wordt voortgetrokken in noordwestelijke richting, op weg naar de straat van Gibraltar.

De aanwezigheid van het schip, dat een aanzienlijk milieurisico vormt, werd aan de kaak gesteld door overheden van verschillende landen en door niet-gouvernementele organisaties.
Het vliegdekschip ‘Foch’ werd na 37 jaar dienst bij de Franse marine in 2000 verkocht aan de Braziliaanse marine die het schip omdoopte tot Sāo Paulo. Een volledige renovatie was gepland in 2014, maar vanwege de hoge kosten van een dergelijke renovatie kondigde de Braziliaanse marine in februari 2017 de ontmanteling van het schip aan.

Schrootvaartuig vol gif

Vandaag is het schip niets meer dan een monumentaal conglomeraat van schroot dat volgestouwd zit met schadelijk materieel. Het vervoert giftige stoffen, enkele tientallen tonnen asbest en isotopen die zijn blijven plakken door de kernproeven in de Stille Oceaan gedurende de jaren ’60 van de vorige eeuw. Gelukkig is dit zonder gevaar voor de volksgezondheid.

Vermoedelijk wordt het schip gesleept tot bij een Griekse schroothandel, maar of het de Straat van Gibraltar doorkomt, is maar de vraag. In een brief wordt uiteengezet dat de aanwezigheid van het vliegdekschip in strijd is met het internationale verdrag uit 1975 inzake de bescherming van de Middellandse Zee, omdat er grote hoeveelheden asbest in het schip aanwezig zijn en radioactief afval dat afkomstig is van kernproeven die Frankrijk in de Stille Oceaan heeft uitgevoerd. Meer, is zijn duizenden kilo’s verf gebruikt om het schip te schilderen waarin het giftige cadmium in aanwezig is. Milieuorganisaties hekelen het feit dat het enorme schip bijna 650 ton giftig materiaal aan boord heeft, waarvan 20 ton uiterst giftig is. Het is iedereen duidelijk dat wij hier te maken krijgen met een ecologische tijdbom waarvoor geen enkele land verantwoordelijk wil voor zijn.

Milieubom

De Nederlandse sleepboot vertrok op 4 augustus uit Brazilië met het oude Franse vliegdekschip op sleeptouw. Gisteren voer het tussen Gran Canaria en Fuerteventura door op weg naar de Middellandse Zee.
Uit een brief blijkt dat de Belgische NGO ‘Platform Schipbreuk’ en het Amerikaanse’ Basel Action Network’ op 8 augustus contact hebben opgenomen met het Spaanse Ministerie van Ecologische Transitie om te waarschuwen voor ernstige milieurisico’s. Aangezien de Canarische Eilanden er nog steeds niet in slagen om hun wateren te beschermen, wordt in een waarschuwing enkel verwezen naar een dreigende doortocht van deze milieubom.

Posities

Op trackingsites is zeer duidelijk te zien hoe en in welke richting het getrek zich verplaatst. Op afbeelding 1 is de positie waar te nemen op vrijdag 26/08 rond 17.00 uur, op afbeelding 2 is de sleepboot APL Center en het oude Franse vliegdekschip zichtbaar ter hoogte van Lanzarote. 
Bronnen bij de Canarische havenautoriteiten verklaren dat er voortdurend toezicht is op de vaart in de nabijheid van de archipel en dat het schip onder geen enkel beding een Canarische haven mag aandoen.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

ANDERE GEWOONTES

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WAT DOEN WE MORGEN…?

KNOTSGEKKE REIS

NOODHULP TE BETALEN