donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsVLAAMS BOUWPROJECT OP TENERIFE
spot_img

VLAAMS BOUWPROJECT OP TENERIFE

Vlaams bouwproject op Tenerife – Over het luxe resortproject Cuna del Alma dat in El Puertito (Adeje) op poten wordt gezet door Vlaamse investeerders zijn reeds heel veel woorden geschreven. Wat zich in het verleden heeft afgespeeld kan HIER geraadpleegd worden. De voorgeschiedenis heeft een bewogen gang gemaakt en zelfs tot op vandaag worden procedurele en juridische procedures uitgevochten. De laatste veldslag tussen de promotoren en de diverse overheden is nog niet gestreden.

Het project omvat de bouw van 420 luxeverblijven, een hotel, een spa, een golfbaan en een aantal faciliteiten meer. Het onwaarschijnlijke verhaal begint op 11 mei 2022 met een artikel waarin wij met enige fierheid het artikel WEST-VLAMINGEN BOUWEN EEN NIEUW DORP aankondigen.

4.428 bedden

De regering van de Canarische Eilanden trekt een van de orders in om de luxeontwikkeling van Cuna del Alma in Adeje stop te zetten en daardoor wordt een besluit vernietigd om de werken stop te zetten vanwege het milieueffectrapport en een boete van 110.000 euro. Twee andere opschortingsbevelen zijn verlopen en wachten op een definitieve oplossing.

De promotor van de urbanisatie Cuna del Alma, in Puertito de Adeje, laat ons weten dat de werken, die 15 maanden geleden moesten worden stopgezet, nu kunnen hervat worden. Het laatste van de drie dossiers, die de voortzetting van de particuliere stedenbouwkundige realisatie verhinderde, is net gearchiveerd door de Canarische regering.
Aldus kan het bedrijf Segunda Casa Adeje doorgaan met de werkzaamheden op een oppervlakte van 437.000 vierkante meter van het gedeeltelijke plan El Puertito de Adeje, met 146.091 vierkante meter bebouwbare oppervlakte waarop 4.428 bedden worden ingepland.

Werken worden hervat

Het bevel tot staking van de werken en de sanctie van 110.000 euro die aan de bouwpromotor was opgelegd voor het starten van de werken zonder voorafgaand milieueffectrapport werden nietig verklaard omdat het onderzoek geen volledige evaluatie onderging. De andere twee procedures die verhinderden dat het werk in specifieke delen van het terrein werd voortgezet, zijn verlopen. Volgens bronnen van de ontwikkelaar betekent dit dat de werkzaamheden kunnen worden hervat wanneer het bedrijf dat nodig acht. De Canarische regering is daar niet zo zeker van, aangezien de twee verantwoordelijke departementen van plan zijn om de procedures te heropenen.

Een twintigtal milieugroeperingen, onder leiding van Salvar La Tejita, hebben, na kennis te hebben genomen van deze resolutie, gemeld dat zij zullen doorgaan met de juridische en sociale strijd tegen het project. Volgens de groene partijen komen er beslist nog onregelmatigheden en nieuwe ontwikkelingen bovendrijven.

Procedures

De protocollaire eerstesteenlegging van Cuna del Alma vond plaats op 5 mei 2022. Met een geplande investering van 350 miljoen euro willen de ontwikkelaars een uniek complex bouwen met 420 luxe villa’s, 1.800 bedden en 750 banen. Het project beslaat 136.000 vierkante meter grond die sinds 1982 is geclassificeerd als bouwgrond.

Twee andere schorsingsprocedures zijn afgelopen, maar de Canarische regering van de Canarische Eilanden heeft aangekondigd deze te heropenen. Een procedure heeft betrekking op een florasoort die is aangetroffen in Puertito de Adeje waardoor het bevoegde ministerie op 11 november 2022 de werken opschorten vanwege de dreigende milieuschade aan beschermde wilde flora na verificatie van de klachten van Salvar la Tejita. De soort in kwestie is de viborina triste (Echium triste), opgenomen in de Canarische Catalogus van Beschermde Soorten in de categorie speciale bescherming.

De derde sanctieprocedure, geopend door het Directoraat-Generaal voor Erfgoed van de regering van de Canarische Eilanden, heeft betrekking op schade aan een archeologische vindplaats in het gebied van het project.

Vlaams bouwproject op Tenerife, Cuna del Alma in El Puertito (Adeje) is voorlopig procedurevrij. Wij vrezen dat het laatste woord nog niet is gevallen.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img