Het leven bestaat uit toevalligheden en als je niet in het toeval gelooft dan moet je ervan uitgaan dat het lot je leven bestemt. Of hoe onvoorspelbaar en kronkelend de weg van het leven kan zijn.
Dat kan ook Gino De Reuwe beamen. Deze in 1964 in Oostende geboren Leuvenaar studeerde handelsingenieur en volgde aan de Vlerick Business School een MBA-opleiding. Al snel kon hij zich zelfstandig vestigen en startte een locatie-adviesbureau. Gedurende meer dan twintig jaar zocht hij in opdracht van bedrijven wereldwijd de meest geschikte vestigingsplaats voor hun investeringsprojecten.

Om aan het grijs, nat en winderig weer van de Lage Landen te ontsnappen dacht hij aan verhuizen naar een beter weerklimaat om daar zijn zaak verder te zetten. Met zijn vrouw Jolanta, een Poolse die hij leerde kennen op een project in Gdansk, en zijn twee tienerdochters verhuisde Gino in 2006 naar La Palma, het kleine en groene Isla Bonita

Zijn intense job en het vele reizen, met uithuizigheid tot gevolg, beginnen zwaar door te wegen en daarom besluiten hij en zijn vrouw om op La Palma een brouwerijtje te beginnen. Hij is reeds zijn leven lang gefascineerd door het bierbrouwen en brouwde ook reeds zijn eigen bier. De eerder gevolgde bier- en brouwcursussen zullen op het kleine eilandje hun vruchten afwerpen.

Op de Canarische Eilanden was er tot voor kort geen biercultuur; enkel pils rolt hier uit een brouwerij. We zeggen en schrijven anno 2009 wanneer Gino met zijn brouwerij van start gaat; een artisanale brouwerij in Tijarafe aan de westkust van La Palma. Ze willen traditie en technologie combineren om een biertje te ontwikkelen en in 2010 slaagt hij er in om de Danza del Diablo te produceren. Een donker bier met een hoge gisting is de eerstgeborene van de brouwerij die de naam draagt Cervecería Isla Verde, wat zoveel betekent als ‘Brouwerij Groen Eiland’, een naam die verwijst naar de natuurlijke kleur van het eiland.

Een schot in de roos want Tijarafe blijkt een perfecte plaats te zijn om bier te brouwen. Het microklimaat, de beschikbaarheid van het water in kwaliteit en kwantiteit, de ligging van het bedrijf midden in een agrarische biotoop en de vlotte transportverbinding zijn de elementen die nodig zijn om het product te vervaardigen en aan de man te brengen. Daarna zagen de Picara, een blond ondeugend biertje en de Indiana, een witbier, het levenslicht. Deze Indiana werd gebrouwen om het aan de man te brengen op het populaire carnavalsgebeuren in Santa Cruz.
Daarna werden ook nog twee glutenvrije bieren geïntroduceerd: de Julieta rubia en de Julieta negra, genoemd naar een van hun dochters die een glutenvrij dieet moet volgen.

In 2015 werd bijna 60.000 liter Danza del Diablo, Picara en Indiana gebrouwen, ongeveer vier keer zoveel als twee jaar ervoor. De brouwinstallatie en de technologie komen uit België, Italië, Duitsland en Slowakije. Het bedrijf stelt ondertussen een tiental mensen aan het werk.

Om de bieren ook lokaal aan de man te brengen werd in 2011 een bar-restaurant geopend die grenst aan de brouwerij en waar je de bieren kunt proeven, gecombineerd met een culinaire verwennerij. Daarvoor is Jolanta verantwoordelijk. Zij volgde ooit een opleiding economie aan de EHSAL Management School en is nu zowat de ambassadrice van de brouwerij.

Al deze bieren zijn in Tenerife te koop en worden aangeboden in grote winkelketens als Carrefour, Alcampo, El Corte Ingles. Bedoeling is om een betere distributie in het zuiden van Tenerife op te starten, ook met het idee dat het bier wel kan gesmaakt worden door de vele Belgen en Nederlanders die Tenerife bezoeken. Alle bieren van Isla Verde zijn immers natuurbieren Belgische stijl, met hoge gisting, ongefilterd en ongepasteuriseerd en met nagisting op fles. Ze bevatten een normaal alcoholgehalte want deze bieren mogen je in een subtropisch klimaat niet onmiddellijk in een roes brengen.

Dit gamma bieren is het product van een ambachtelijke brouwerij die de bieren brouwt volgens de traditie van de abdijbieren in België maar met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Mede door het gebruik van water uit de bergen met een zwakke mineralisatie heeft het bier de karaktersmaak van de Canarische natuur.
Je moet ze eens proeven, je vindt ze ongetwijfeld lekker.
¡Salud! Op uw gezondheid.