woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesVLAAMS BIER OP LA PALMA

VLAAMS BIER OP LA PALMA

Het leven bestaat uit toevalligheden en als je niet in het toeval gelooft dan moet je ervan uitgaan dat het lot je leven bestemt. Of hoe onvoorspelbaar en kronkelend de weg van het leven kan zijn.
Dat kan ook Gino De Reuwe beamen. Deze in 1964 in Oostende geboren Leuvenaar studeerde handelsingenieur en volgde aan de Vlerick Business School een MBA-opleiding. Al snel kon hij zich zelfstandig vestigen en startte een locatie-adviesbureau. Gedurende meer dan twintig jaar zocht hij in opdracht van bedrijven wereldwijd de meest geschikte vestigingsplaats voor hun investeringsprojecten.

Om aan het grijs, nat en winderig weer van de Lage Landen te ontsnappen dacht hij aan verhuizen naar een beter weerklimaat om daar zijn zaak verder te zetten. Met zijn vrouw Jolanta, een Poolse die hij leerde kennen op een project in Gdansk, en zijn twee tienerdochters verhuisde Gino in 2006 naar La Palma, het kleine en groene Isla Bonita

Zijn intense job en het vele reizen, met uithuizigheid tot gevolg, beginnen zwaar door te wegen en daarom besluiten hij en zijn vrouw om op La Palma een brouwerijtje te beginnen. Hij is reeds zijn leven lang gefascineerd door het bierbrouwen en brouwde ook al zijn eigen bier. De eerder gevolgde bier- en brouwcursussen zullen op het kleine eilandje hun vruchten afwerpen.

Op de Canarische Eilanden was er tot voor kort geen biercultuur; enkel pils rolt hier uit een brouwerij. We zeggen en schrijven anno 2009 wanneer Gino met zijn brouwerij van start gaat; een artisanale brouwerij in Tijarafe aan de westkust van La Palma. Ze willen traditie en technologie combineren om een biertje te ontwikkelen en in 2010 slaagt hij erin om de Danza del Diablo te produceren. Een donker bier met een hoge gisting is de eerstgeborene van de brouwerij die de naam draagt Cervecería Isla Verde, wat zoveel betekent als ‘Brouwerij Groen Eiland’, een naam die verwijst naar de natuurlijke kleur van het eiland.

Een schot in de roos want Tijarafe blijkt een perfecte plaats te zijn om bier te brouwen. Het microklimaat, de beschikbaarheid van het water in kwaliteit en kwantiteit, de ligging van het bedrijf midden in een agrarische biotoop en de vlotte transportverbinding zijn de elementen die nodig zijn om het product te vervaardigen en aan de man te brengen. 

Daarna zagen de Picara, een blond ondeugend biertje en de Indiana, een witbier, het levenslicht. Deze Indiana werd gebrouwen om het aan de man te brengen op het populaire carnavalsgebeuren in Santa Cruz.
Daarna werden ook nog twee glutenvrije bieren geïntroduceerd: de Julieta rubia en de Julieta negra, genoemd naar een van hun dochters die een glutenvrij dieet moet volgen.

In 2015 werd bijna 60.000 liter Danza del Diablo, Picara en Indiana gebrouwen, ongeveer vier keer zoveel als twee jaar ervoor. De brouwinstallatie en de technologie komen uit België, Italië, Duitsland en Slowakije. Het bedrijf stelt ondertussen een tiental mensen aan het werk.

Om de bieren ook lokaal aan de man te brengen werd in 2011 een bar-restaurant geopend die grenst aan de brouwerij en waar je de bieren kunt proeven, gecombineerd met een culinaire verwennerij. Daarvoor is Jolanta verantwoordelijk. Zij volgde ooit een opleiding economie aan de EHSAL Management School en is nu zowat de ambassadrice van de brouwerij.

Al deze bieren zijn in Tenerife te koop en worden aangeboden in grote winkelketens als Carrefour, Alcampo, El Corte Ingles. Bedoeling is om een betere distributie in het zuiden van Tenerife op te starten, ook met het idee dat het bier wel kan gesmaakt worden door de vele Belgen en Nederlanders die Tenerife bezoeken. 
Alle bieren van Isla Verde zijn immers natuurbieren Belgische stijl, met hoge gisting, ongefilterd en ongepasteuriseerd en met nagisting op fles. Ze bevatten een normaal alcoholgehalte want deze bieren mogen je in een subtropisch klimaat niet onmiddellijk in een roes brengen.

Dit gamma bieren is het product van een ambachtelijke brouwerij die de bieren brouwt volgens de traditie van de abdijbieren in België maar met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Mede door het gebruik van water uit de bergen met een zwakke mineralisatie heeft het bier de karaktersmaak van de Canarische natuur.
Je moet ze eens proeven, je vindt ze ongetwijfeld lekker.
¡Salud! Op uw gezondheid.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

  1. BELGISCHE bieren… doet mij denken aan de genaamde Guido, zoon van Charles en zijn echtgenote, tevens nog oprichter van de tennis op Trebol. (tegenover linkerzijde van Tenbel)
    Guido bracht als eerste de Leffe bieren op Tenerife. Die moesten in de frigo geplaatst worden en kwamen er dus bijna ijskoud uit. Dat was niet zo fijn maar na de warmte van de Tenerife temperatuur werden ze toch gesmaakt door de vele overwinteraars die tevreden waren eens een lekker gekend biertje te kunnen nuttigen. Hun cafeetje en nadiien eetcafe bevond zich aan de linkerkant in de doodlopende straat tegenover het soort ronde zwembad met de ronddraaiende bovenlijven van naar vliegtuigen kijkende figuren op de hoek van “Chapperal”. Na korte tijd viel de LEFFE ook bij de plaatselijke bevolking volop in de smaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

SCHRIJF IK HET GOED?

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZUIDELIJKE GEMEENTE GROEIT

AANGIFTE VERHUURINKOMSTEN

SCHILDERIJ VOOR EEN VRIEND