zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesVISSERSDORPJE OP TENERIFE
spot_img

VISSERSDORPJE OP TENERIFE

Vissersdorpje op Tenerife als zoekterm gebruiken moet je snel naar San Miguel de Tajao leiden. Dit pittoresk en traditioneel klein kustdorpje in het zuidoosten van Tenerife is een deelgemeente van van Arico en ligt nabij vlakbij de grens met de gemeente Granadilla de Abona. Het is duidelijk dat de naam reeds bestond vooraleer het dorp werd gevormd en Tajao de achternaam is van de locatie die vooraf al bestond. Dit wordt aangetoond door het bestaan van een andere puur orografische plaatsnaam: Lomo Tajao (GAC 134 B5).

San Miguel de Tajao, een pittoresk vissersdorpje in het zuidoosten van Tenerife, biedt een uniek geografisch gegeven en is een wandelparadijs voor diegenen die even niet de bergen inwillen. Deelgemeente van de Arico, en gelegen nabij de grens met Granadilla de Abona, draagt het dorp niet toevallig de naam ‘Tajao’.

Oude naam

De naam ‘Tajao’, die al bestond vooraleer het dorp zelf werd bewoond, is onlosmakelijk verbonden met het landschap van de regio. Dit wordt onderstreept door het bestaan van ‘Lomo Tajao’, een term die verwijst naar een specifiek orografisch kenmerk van een naam die reeds bestond vooraleer er sprake was van een nederzetting. De gebruikte benamingen zijn niet alleen geografische speerpunten, maar zijn ook verzamelnamen van locaties die het verleden hebben doorstaan en als nostalgische plek wordt aangestipt door al diegenen die er ooit verbleven.

Canarische nederzetting

De aanwezigheid van deze plaatsnamen duidt op een lange geschiedenis van menselijke interactie met het landschap, waarbij de natuurlijke kenmerken van het gebied zo kenmerkend waren dat ze de basis vormden voor de identiteit van de gemeenschap. Het dorp San Miguel de Tajao, met zijn rustieke charme en nauwe banden met de zee, weerspiegelt de harmonie tussen mens en natuur die kenmerkend is voor veel van de Canarische nederzettingen.

Levend testament

Vandaag de dag staat San Miguel de Tajao bekend om zijn serene schoonheid, de gastvrije gemeenschap en de voortreffelijke visrestaurants, waardoor het een geliefde bestemming is voor zowel de lokale bevolking als voor toeristen die op zoek zijn naar een authentieke Tenerife-ervaring. Het dorp en zijn omliggende gebieden, rijk aan geschiedenis en natuurlijke pracht, blijven een levend testament van de diepe verbondenheid van de eilandbewoners met hun omgeving, een band die wordt weerspiegeld in de naam ‘Tajao’.

Guanche-term

Er wordt verondersteld dat de naam tajao komt van tajado – het voltooid deelwoord van Tajar – wat uitsnijden/modelleren betekent en wordt gebruikt bij de vorm van een kustgebied, een rots of een rotsformatie die verticaal is afgesneden/geërodeerd en alsus een muur vormt. Tajao is dus een toponiem – een eigennaam van een geografische identiteit of plaatsnaam – die wordt geïdentificeerd als een gesyncopeerde vorm van het Spaanse tajado. Dit zou niet de naam van het dorp verklaren waarin het fungeert als een zelfstandig naamwoord.

Tajao is duidelijk een Guanche-term, die voorkomt in zeer vroege documentatie, bijvoorbeeld in een document gedateerd Tenerife 1511, daar als ‘barranco de Tajao… que está en el término de Abona’ (Datas: doc. 789), in ruimte samenvallend met het huidige toponiem.

Lomo Tajao

Als guanchismo komt het voor in Wölfel’s Monumenta (1996: 957) uit de citaten van Datas, Álvarez Rixo, Chil en Millares, in alle gevallen met de vreemde eenstemmigheid in de spelling van de naam Tajao, maar met de verscheidenheid aan voornamen: barranco in Datas, playa in Rixo en localidad in Chil en Millares. Hieraan moet het citaat van Bethencourt Alfonso worden toegevoegd, die ‘localidad en Arico’ specificeert (1991: 439). Wölfel kan echter niets bijdragen over de interpretatie van de naam Tajao, en wij ook niet.

Tajao is dus de achternaam (familienaam) van een locatie die eerder Lomo Tajao werd genoemd. Dit wordt aangetoond door het bestaan van een andere orografische plaatsnaam: Lomo Tajao (GAC 134 B5).
Lomo vertalen is geen evidentie. Toch denken wij dat dit woord vrij vertaald ‘Land dat de ploeg tussen de voren optilt’ wil zeggen, een verwijzing is naar de agrarische nijverheid die eerder in deze regio door vrouwen werd uitgevoerd. Wat nu, bij uitstek, het vissersdorpje op Tenerife is, was ooit een gebied waar tuin- en landbouw plaatsvonden.

Bron: https://hdl.handle.net/11730/guatc/2968

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

IK KOM ERAAN

VLUCHT NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

WEETJES

ILLEGAAL TV-KIJKEN

TEIDE TE VOET

spot_img