maandag, februari 26, 2024
HomeBlogNieuwsVISSERS HEKELEN WINDMOLENS OP ZEE
spot_img

VISSERS HEKELEN WINDMOLENS OP ZEE

Er is reeds een tijdlang commotie omtrent de planning om windmolens op zee te plaatsen in het zuidoosten van Tenerife. Dit kadert in een plan om het eiland energieneutraal te maken, mede door een drijvend offshore windmolenpark aan te leggen die 11,3 vierkante kilometer zal beslaan en waar 10 windturbines zouden worden geïnstalleerd, elk met een vermogen van 15 MW. Meer daarover kan gelezen worden in het artikel WINDMOLENPARK IN CANARISCHE WATEREN en in de links naar vorige.

De voorzitter van de provinciale federatie van vissersgilden op Tenerife, Víctor Juan Díaz, hekelt het gevaar van de installatie van offshore windparken op het continentaal plat van de kustlijn op Tenerife omdat deze onherstelbare schade kunnen veroorzaken.

Verankering

Víctor Díaz is vergezeld door Francisco García, lid van de Cofradía de Pescadores van San Miguel de Tajao (Arico), zegt dat de maatregel van de regering, die 75.000 meter kustlijn claimt voor het nieuwe project, niet alleen ernstige gevolgen zal hebben voor de visserijsector, maar ook schadelijk zal zijn voor de zeefauna en de vogels die in het gebied leven. Zij nemen het niet dat ze niet werden gehoord in het vooronderzoek. Alle informatie waarover zijn beschikken komt uit de media.

De nuttige levensduur van het materiaal waaruit windmolens zijn gemaakt is minder dan de afschrijvingsperiode die ze opgeplakt krijgen. Bovendien moet de zeebodem worden gedynamiteerd om elke molen te voorzien van 15 kettingen om het geheel te stabiliseren en op zijn plaats te houden. Wat het geologisch effect zal zijn in dit vulkanisch gebied is onvoorspelbaar en de kettingen? Die worden nooit meer opgehaald.

Magnetisch veld

Een windmolenpark op zee brengt beperkingen mee voor de visserijsector. Zo mogen de vaartuigen en hun bemanningen niet meer gaan vissen in dit afgebakend gebied. De vissersgemeenschap van Tajao is ongerust omdat Puertos Canarios van plan is om vijf windmolens te verankeren voor het noordelijke noordelijk havengedeelte in Tajao. Precies in dat ondiepe gebied foerageren engelhaaien en groeit het zeegras Cymodocea nodosa dat ervoor zorgt dat het mariene ecosysteem in stand wordt gehouden. 

Naast de kettingen en de infrastructuur van de molen zal op de zeebodem een kabel worden gelegd die een magnetisch veld zal genereren en een gevaar zal vormen voor een aantal vissoorten en schaaldieren. Vooral de koningskrab zal eronder lijden, want door het spanningsveld zal deze krab zijn vermogen om te paren verliezen en mettertijd verdwijnen.

Manifestatie op 15 april

Er was reeds bezorgdheid omtrent de beperkingen van tonijnquota die de Spaanse regering heeft opgelegd en doordat het offshore windmolenpark de lokale en traditionele waarden van de visserijsector uitsluit, ontstaat er protest.
De inwoners van Tajao leven voor 100% van de visserij. Als de sector nog meer beperkingen wordt opgelegd, heeft het geen zin meer om het gastro-toerisme in het dorp te onderhouden en verliezen tientallen families hun inkomen.

Moisés Pires, die adviseur is voor de maritieme industrie zegt dat elke maritieme interactie altijd gevolgen heeft voor het milieu. Dit betekent echter niet dat de vissers tegen alternatieve energiebronnen zijn, maar op Tenerife is het steeds moeilijk om energie te extrapoleren. 

De visserijsector heeft contact gehad met de bevoegde politieke verantwoordelijken en er volgt een manifestatie op 15 april tegen het offshore windmolenpark.

Foto © Fran (Vecinos de Tajao)

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img