dinsdag, juni 6, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesVISSEN IN TENERIFE

VISSEN IN TENERIFE

Je kan het zo leuk niet bedenken of je komt uit bij een ontspannende bezigheid op, onder, in of aan het water. Niet zo onlogisch eigenlijk als je beseft dat je op een eiland verblijft. In welke richting je ook kijkt, overal is er de oceaan en overal kun je deelnemen aan tal van waterattracties. Varen, zeilen, cruisen, duiken, zwemmen, surfen en nog tientallen andere ontspanningsmogelijkheden is een overweldigend aanbod waar je niet naast kunt kijken.

Je kunt ook gaan vissen, op verschillende manieren zelfs. Op een boot vissen is spannend omdat je de grootte van de vis niet kunt inschatten en aan de kanjers van hengels is te zien dat ze hier joekels van vissen uit het water willen halen. Dat zag je ook op de foto’s aan de wal, maar meestal blijft het bij deze foto’s en sluimert er een teleurstelling. En wordt er al eens iets aan de haak geslagen dan kun je je buit overdragen aan de boot. Het verhuurbedrijf is en blijft steeds de eigenaar van de gevangen vis.

Maar je kunt het ook rustiger doen en een lijntje uitwerpen vanaf de boorden van de oceaan. Niet zo duur, meer ontspannend en je kunt de gevangen vis zo meenemen naar huis. Als je in een hotel verblijft, stap je de eerste de beste lokale bar binnen en je wisselt de vis om voor een stevige pint. Dat lukt altijd… vis kun je steeds omruilen.
Een aantal zaken zijn verboden: gevangen vis mag niet verkocht worden, er mag niet meer dan 5 kilogram vis gevangen worden, maximum twee lijnen en men mag geen gebruik maken van professioneel vismaterieel. Uiteraard zijn explosieven ook verboden.

Wat je ook doet en vooraleer je de vislijn bovenhaalt is het kijken of je in orde bent met de vigerende wetgeving ter zake.
Stelregel is: recreatief vissen zonder vergunning is verboden. Dat staat in het decreet “El Real Decreto” 182/2004 van 21 december, en staat gepubliceerd in het staatsblad van de Canarische Eilanden “El Boletín Oficial de Canarias”, nr 4, vrijdag 7 januari 2005, pagina 408, artikel 32: Hoofdstuk 2.

Dus moet je eerst een keuze maken uit een of meer van de drie mogelijkheden. Bij het recreatief vissen bestaan er 3 klassen voor de aanvraag van de vergunning waaruit je kunt kiezen. Je kiest voor:
klasse 1, het vissen van op een boot met inbegrip van slepen of trollen (el currican) of voor klasse 2, het onderwatervissen (inclusief het vangen van lapas) of voor klasse 3, het vissen vanaf de wal: dit is de klasse waar menig toerist het over heeft als hij spreekt van een ‘lijntje uitwerpen’.

Je moet dus een vergunning aanvragen; maar hoe begin je daaraan? Je kunt je aanvraag richten aan de algemene directie in Santa Cruz, Plaza de España maar je kunt ook naar Nauticaleta gaan aan de Calle Tágara, 7 in Edificio Jardín Botánico, fase II, local 6. Los Olivos in Adeje. 
Hou alvast je ID (soms vraagt men een geattesteerde kopie van het identiteitsbewijs) en een kopie van je NIE bij de hand. Je hebt op voorhand een Modelo 700 gedownload, afgedrukt en ingevuld en dit draag je over aan de bevoegde ambtenaar.

De vergunning wordt afgeleverd voor een periode van vijf jaar en kost tussen de 15,79 en 31,56 euros. Voor 60-plussers vervalt de vergunning niet. Voor de vergunning jagen/harpoeneren bedraagt de vergunningstermijn één jaar (uitzonderingen bevestigen de regel) en moet er een geneeskundig attest worden meegeleverd.

Er bestaan drie categorieën. Klasse 1 is het pleziervissen vanaf een boot, inclusief het trollen (el curricán). Klasse 2 betrekt enkel het vissen onder water door middel van harpoenen en Klasse 3 is het recreatief vissen aan de wateroppervlakte vanaf de wal of vanaf een boot. Als je inscheept op een vischarter moet de boot over een collectieve vergunning van Klasse 1.

De prijzen om te een vergunning aan te vragen zijn goedkoop, de boetes wel daarentegen… tussen 300 en 500 euro per overtreding is niet niets, en dat staat allemaal te lezen in artikel 76 van de wet 17/2003, over het vissen in de Canarias.
Daarenboven moet je ook op de hoogte zijn van de minimumgrootte van de gevangen vissoort; te klein is gelijk aan teruggooien. En vissen in en rond een havengebied is bij wet verboden.

Wil je gaan hengelen dan wens ik je daar veel geluk bij, maar vooral veel succes bij het aanvragen van de nodige vergunning(en). Nauticaleta op het internet vind je HIER.
Ook de winkel Deportes Litoral in Las Galletas helpt je aan een visvergunning. Mooie winkel met uitgebreid vissersassortiment, vriendelijk personeel en binnen de paar dagen heb je je vergunning. Kostprijs € 25 voor 3 jaar. De winkel is gelegen aan de Rambla Dionisio Gonzalez n° 22 in Las Galletas.

Download HIER het aanvraagformulier.

Vissen die kleiner zijn dan de aangegeven minima moeten terug in het water gezet worden.
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES