woensdag, juni 29, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesVISAREND BESCHERMD

VISAREND BESCHERMD

De eilandregering op Tenerife heeft via haar departement Beheer en Veiligheid van het Milieu en via het beheersorgaan van het Parque Rural de Teno, een voorlichtings- en controlecampagne gelanceerd om de landelijke omgeving en de maritieme gebieden rond de kliffen van Los Gigantes beter te beschermen. In het bijzonder langs de kustlijn van het Teno Rural Park dat zich uitstrekt vanaf Los Gigantes tot om de hoek van Punta de Teno, tot bijna in Garachico. Daarmee wil de overheid de mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de unieke biodiversiteit in het beschermd gebied met de naam Parque Rural de Teno.

De eilandregering wil iedereen overtuigen dat recreatieve activiteiten in een milieupark een grote invloed heeft op bedreigde diersoorten die uitsluitend in dit gebied voorkomen, zoals de visarend (guincho), de reuzenhagedis van Tenerife en unieke flora zoals de paarsblauwe lavendel met de wetenschappelijke naam Limonium spectabile, ook de Siempreviva de Guergue genoemd.

Visarend

Verscheidene vogelsoorten, waaronder de guincho of visarend, nesten en broeden in dit gebied tussen februari en augustus. Het is dus zaak om uiterst voorzichtig te zijn en de kust niet op minder dan 250 meter te naderen, behalve op Playa de Masca en op de Punta de Teno. Er moet steeds stilte in acht genomen worden. Lawaai en storende handelingen die een gevaar kunnen betekenen voor de broedende paren en de jongen in de nesten kunnen best vermeden worden. 

De visarend die de wetenschappelijke naam Pandion haliaetus meekreeg is een roofvogel uit de familie van de visarenden (Pandionidae) en een vrij kleine soort die graag boven het water zweeft en met uitgestoken klauwen op een vis duikt. Hij is tot 55 centimeter groot, heeft een spanwijdte tot 170 centimeter en weegt ongeveer twee kilo. 

Maatregelen

Wie op de oceaan de kliffen wil benaderen behoudt best een afstand van 250 meter of gaat voor anker binnen de aangegeven locaties en maakt vooral geen gebruik van luidsprekers en vermijdt een hoog toerental van motoren. In het natuurpark wordt gevraagd om gebruik te maken van de aangeduide wandelpaden en deze niet te verlaten. Dieren mogen onder geen enkele voorwaarde worden gevoed. Trouwens, dieren voeren op openbare locaties is verboden op alle eilanden en bij wet vastgelegd. Ook duiven, hagedissen, honden en vogels mogen niet gevoed worden.
Voedsel en afval achterlaten zijn als dusdanig verboden en om begrijpelijke redenen is het gebruik van drones is in de gehele beschermde omgeving niet toegelaten.

Vanaf de paasperiode is er een weersverbetering, wordt de oceaan kalmer en dan is er een aanzienlijke toename van toeristen die natuurgebieden opzoeken om er de rust terug te vinden. Dit genereert potentiële risicofactoren en daarom houdt een team van milieuagenten toezicht op de naleving van de maatregelen.

Deze bewustmakingscampagne is het resultaat van de samenwerking van een aantal instellingen die worden gecoördineerd door het beheersorgaan van het Teno Rural Park, met de medewerking van Turismo de Tenerife en de gemeentebesturen van Buenavista del Norte en Santiago del Teide.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MIJN KERSTNACHT OP TENERIFE

BESTE KLIMAAT TER WERELD

KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

REISKOFFER KLAAR

ROMMEL OP DE MARKT

BAGAGEKOSTEN