maandag, maart 4, 2024
HomeBlogNieuwsVIJF NIEUWE WINDMOLENS VERVANGEN 29 OUDE EXEMPLAREN
spot_img

VIJF NIEUWE WINDMOLENS VERVANGEN 29 OUDE EXEMPLAREN

Om stroom te genereren schakelen we graag over op windmolens, die energie uit de wind omzetten in elektriciteit. Goed voor mens en natuur, denken wij, maar de technologische vooruitgang staat niet stil. Wat de wereld gisteren ingrijpend veranderde is morgen oldskool en de snelheid waarmee dit gebeurt neemt ongekende proporties aan. Zo ook de technologie die wordt toegepast op windmolens. 

Het Cabildo de Tenerife heeft in 1990 het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER) – het Instituut voor Technologie en Hernieuwbare Energie – opgericht met als doel, het bevorderen van het gebruik van duurzame energie op Tenerife en het onderzoek ervan, gefinancierd door de verkoop van energie uit de eigen installaties voor duurzame opwekking. Daarom heeft het instituut op zijn onderzoeksterrein in Granadilla de Abona gedurende een decennium drie windmolenparken geïnstalleerd die samen een vermogen van 13 MW produceerden. 

ITER

Het eerste windplatform had een vermogen van 1,05 MW en was ontworpen om de werking en de prestaties van verschillende windturbines te bestuderen. Sindsdien heeft het instituut in totaal 13 MW aan windenergie en 41 MW aan fotovoltaïsche energie geïnstalleerd, waarmee het deelneemt aan 35 % van het totale geïnstalleerde vermogen van duurzame oorsprong op Tenerife. 

Het Cabildo de Tenerife heeft via het Instituut voor Technologie en Hernieuwbare Energie (ITER) een project gelanceerd voor de vervanging van 29 windturbines door vijf nieuwe met hetzelfde totale nominale vermogen, in drie windmolenparken in Granadilla de Abona. 

Dit initiatief moet de efficiëntie verbeteren, het vermogen optimaliseren en de gevolgen voor het milieu verminderen door minder windmolens te plaatsen.

Versleten

De nuttige levensduur van de windturbines is 20 jaar, later werd dit 30 jaar. De houdbaarheidsdatum is dus verstreken en dus moeten er nieuwe exemplaren met een groot rendement geplaatst worden. De nodige vergunningen zijn aangevraagd en alles wijst erop dat het project een maximale uitvoeringstermijn van twee jaar heeft. 

Dit nieuwe project zal ook een oplossing bieden voor problemen die ontstonden in verband met verouderde technologieën, zoals de moeilijkheid om reserveonderdelen te verkrijgen, structurele problemen en duurzaamheid van materialen, verminderde beschikbaarheid en efficiëntie, en meer. 

Minder is meer

De 29 windturbines die die worden vervangen door vijf nieuwe exemplaren staan allen in de drie windparken in Granadilla de Abona. Ze staan in twee rijen van respectievelijk 633 en 900 meter. In de geplande upgrade wordt echter één enkele rij van vijf windturbines voorgesteld, met een lengte van 850 meter en een totaal vermogen van ruim 12 MW. 

ITER was steeds een voorloper Tenerife op gebied van de ontwikkeling van de generatoren. De windturbine die wordt gebruikt voor het genereren van elektriciteit is een belangrijke factor in het totaalplaatje. De vijf nieuwe windmolens vervangen 29 oudere soortgenoten en dat is dan weer graag meegenomen en goed tegen de landschapsvervuiling.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img