zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsVIERING HERMANO PEDRO
spot_img

VIERING HERMANO PEDRO

Wie op Tenerife spreekt over het ‘grotje’ wordt meteen door iedereen begrepen. La cueva de Hermano Pedro – de grot van broeder Pedro – is gelegen in de onmiddellijke omgeving van de zuidelijke luchthaven in een barrancotussen San Isídro en la Montaña Roja. Een bedevaartsoord die gelovigen en niet-gelovigen aantrekt om bezocht te worden, al dan niet uit religieuze overwegingen.

Wie er ooit is binnengestapt zal ongetwijfeld reeds hulp hebben aangeroepen en een wensbriefje hebben gestopt in een voeg of muuropening. Binnen in de grot staat het heiligenbeeld van de herder en in ieder hoekje, in elk gleufje, in iedere uitsparing van de muren zitten briefjes van bedevaarders waarop smeekbeden staan geschreven staan. Duizenden papiertjes sieren de muren, je kunt er echt niet naast kijken; het geeft je ook een vreemd gevoel.

Schuilplaats

De grot wordt beschouwd als een van de belangrijkste bedevaartsoorden op de Canarische Eilanden en het belangrijkste op Tenerife. Meer dan 300.000 bezoekers per jaar trekken naar het bedevaartsoord. Naar de grot waar Pedro de San José Betancur in de winterperiode verbleef terwijl hij zijn kudde liet grazen. Hij gebruikte de grot als gebedsplaats en zelfs als schuilplaats om zichzelf te beschermen tegen piratenaanvallen, die in die tijd veel voorkwamen op de kustgebieden van de Canarische Eilanden.

De grot wordt versierd door onder andere een houten beeld van de heilige – dat wordt beschouwd als een getrouwe weergave – en er is ook een relikwie, namelijk een deel van een rib. 

Buiten is er een altaar uitgehouwen in steen waar missen worden gehouden. Dit altaar bestaat voornamelijk uit een eucharistische tafel, een stenen kruis waarop de zin El Hombre que fue Caridad (De man die liefdadigheid was) te lezen is, een preekgestoelte en een sokkel om het houten beeld van Santo Pedro te plaatsen. 

Uit dank

De locatie straalt rust uit, niettegenstaande het vliegverkeer dat laag overvliegt, en er staan enkel bomen, waaronder de Esquisúchil boom, die afkomstig is uit Guatemala. Deze boom heeft medicinale eigenschappen en werd door Hermano Pedro veel gebruikt. Het volledige verhaal staat in ons artikel HERMANO PEDRO.

Uit dank en uit genegenheid wordt er op zaterdag 11 november 2023 een eredienst gehouden voor de Nederlandstalige gemeenschap. De eredienst wordt gehouden om dankbaarheid te tonen aan Hermano Pedro voor zijn veronderstelde tussenkomst of hulp bij het vervullen van gebedsverzoeken of het verlenen van gunsten. De misviering wordt voorgegaan door priester-deken Luc Deschodt en wordt muzikaal opgeluisterd door Lisa del Bo en begint om 11.00 uur.

Randanimatie

Er rijdt een gratis bus vanaf Palm-Mar (om 09.00 uur) via Westhaven Bay (10.00 uur) naar het bedevaartsoord. Reserveren voor de bus is noodzakelijk op 0032 486 20 68 02. Wie met eigen vervoer gaat, begeeft zich naar deze locatie
Door het feit dat er in het bedevaartsoord geen banken zijn voorzien is het wenselijk dat aanwezigen hun eigen (klap)stoeltje meebrengen. Het aantal aanwezigen is beperkt tot 400 personen.

Na de eredienst is het verzamelen geblazen in Westhaven Bay voor een gezellig samenzijn waarbij u een driegangenmenu wordt aangeboden aan 22,00 euro per persoon, doch niet verplicht. Reserveren op 0034 922 78 51 89 of via email naar jessy@westhavenbay.com


Om 14.00 start de opname het programma ¡Hola Tenerife! Dit is een leuk familieprogramma dat op zondag wordt uitgezonden op Radio Goud Tenerife, hét Nederlandstalig radiostation op Tenerife dat uitzendt op DAB+. In dit programma worden er interviews afgenomen en gesprekjes gevoerd met aanwezigen. Centrale gast is, hoe kan het ook anders, Lisa del Bo. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ROMERÍAS IN 2024

ORKA MORGAN

spot_img