vrijdag, juli 1, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsVIERHONDERD OUDE RADIO’S TE KOOP

VIERHONDERD OUDE RADIO’S TE KOOP

Net geen 400 oude radio’s, de meeste uit Europa, zijn stille getuigen van een groot deel van de geschiedenis uit de 20e eeuw, waaronder de twee wereldoorlogen en de burgeroorlog in Spanje. De radio’s waren de verkondigers van het wereldnieuws en nu staan ze kriskras door elkaar, maar goed bewaard, in Vladimirs ‘bunker’ in Arona. 
De grootste particuliere verzameling antieke radio’s op de Canarische Eilanden staat in het teken van rouw en stilte tot er vrede komt in Oekraïne. Op de dag dat de wapens zwijgen zal Vladimir alle radio’s aanleggen als symbolisch gebaar. Zelf noemt hij zijn verzameling, ‘Radio’s voor de vrede’. 

In het radiomuseum staan er radio’s uit Rusland, Oekraïne en uit meer dan 30 andere landen. Vladimiro – zijn vrienden noemen hem Vladimir – werd 67 jaar geleden geboren in Los Cristianos en woont nu in Guaza (Arona). Hij wil zijn verzameling van de hand doen en heeft contact met een mogelijke koper met wie hij een voorlopig akkoord heeft afgesloten. Het gemeentebestuur van Granadilla de Abona heeft belangstelling getoond en wil een radiomuseum uit de grond stampen. 

Naar de brandstapel ermee!

De passie van Vladimiro voor oude radiotoestellen is ontstaan toen hij als jongeling het zwart-wit televisietoestel van zijn moeder repareerde. Op 21-jarige leeftijd, toen hij naar Zweden reisde, ergerde hij zich eraan dat oude radio’s werden gebruikt om vreugdevuren op een plaatselijk festival aan te steken. Hij probeerde de ouwe bakken te redden van een verbrandingsdood, tevergeefs, ze werden allemaal op de brandstapel gegooid.

Om oude toestellen te kunnen kopen, stopte Vladimir stopte toen met roken. Dat was het begin van zijn grote passie. De radio’s staan nu in een kamer die veel te klein is geworden om zoveel radiogeschiedenis onderdak te geven. Wegens plaatsgebrek worden een aantal retro-ontvangers in een aangrenzende werkplaats bewaard, daar waar hij nukkige toestellen terug tot leven roept door ze te herstellen.

Onbekende waarde

Hoeveel zijn collectie waard is, weet hij niet. De waarde ervan is groot, alleen maar door de originaliteit van de verzameling en vooral van de exclusiviteit van een aantal radiotoestellen. Alle radio’s zijn origineel en een aantal van de oudste exemplaren werken nog. Er zijn Russische, Zweedse, Deense, en zelfs Argentijnse merken. Hij heeft radio’s gekocht in Zweden, Sint-Petersburg, Letland, Noorwegen, Denemarken, Polen, Duitsland, Frankrijk, en nog in een paar landen meer. Daarvoor heeft hij kilometers gereisd om ze op te halen.

De verzameling bezit een aantal juwelen, zoals de radio die Hitler voor het Duitse volk heeft gebouwd, analoog aan de intentie waarmee de VW-kever is ontstaan. Eenvoudig model, strak en rechtlijnig uitgevoerd, en nog steeds werkend. Met trots toont Vladimir een radiotoestel van Scandinavische makelij uit de beginjaren 1900 waarop Zweedse kronen op het glas zijn gestempeld.

Hij heeft ook een platenspeler uit 1908 in zijn bezit, een verzameling originele platen van Elvis Presley, tijdschriften uit de jaren vijftig en grote oude originele batterijen van 1,5 volt. Wie zijn verzameling oude radio’s koopt krijgt dit en een duizendtal radiolampen en ongeveer 500 naalden voor antieke platenspelers, erbij. 

Maar voordat hij afscheid neemt van zijn waardevolle antiekverzameling, droomt Vladimir ervan het einde van de oorlog in Oekraïne op zijn radio’s te kunnen beluisteren. 

Búnker-Arona
Foto uit Diario de Aviso waarop Vladimiro prijkt voor een Russische en Oekraïense vlag. Beide vlaggen en elk radiotoestel kregen een vredesteken opgespeld.

Fotoheader: Then24

TERUG NAAR HOMEPAGE

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

MIJN KERSTNACHT OP TENERIFE

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

IK KOM ERAAN