donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsVIERHONDERD OUDE RADIO’S TE KOOP
SEB LEESON LEGAL GROUP

VIERHONDERD OUDE RADIO’S TE KOOP

Net geen 400 oude radio’s, de meeste uit Europa, zijn stille getuigen van een groot deel van de geschiedenis uit de 20e eeuw, waaronder de twee wereldoorlogen en de burgeroorlog in Spanje. De radio’s waren de verkondigers van het wereldnieuws en nu staan ze kriskras door elkaar, maar goed bewaard, in Vladimirs ‘bunker’ in Arona. 
De grootste particuliere verzameling antieke radio’s op de Canarische Eilanden staat in het teken van rouw en stilte tot er vrede komt in Oekraïne. Op de dag dat de wapens zwijgen zal Vladimir alle radio’s aanleggen als symbolisch gebaar. Zelf noemt hij zijn verzameling, ‘Radio’s voor de vrede’. 

In het radiomuseum staan er radio’s uit Rusland, Oekraïne en uit meer dan 30 andere landen. Vladimiro – zijn vrienden noemen hem Vladimir – werd 67 jaar geleden geboren in Los Cristianos en woont nu in Guaza (Arona). Hij wil zijn verzameling van de hand doen en heeft contact met een mogelijke koper met wie hij een voorlopig akkoord heeft afgesloten. Het gemeentebestuur van Granadilla de Abona heeft belangstelling getoond en wil een radiomuseum uit de grond stampen. 

Naar de brandstapel ermee!

De passie van Vladimiro voor oude radiotoestellen is ontstaan toen hij als jongeling het zwart-wit televisietoestel van zijn moeder repareerde. Op 21-jarige leeftijd, toen hij naar Zweden reisde, ergerde hij zich eraan dat oude radio’s werden gebruikt om vreugdevuren op een plaatselijk festival aan te steken. Hij probeerde de ouwe bakken te redden van een verbrandingsdood, tevergeefs, ze werden allemaal op de brandstapel gegooid.

Om oude toestellen te kunnen kopen, stopte Vladimir stopte toen met roken. Dat was het begin van zijn grote passie. De radio’s staan nu in een kamer die veel te klein is geworden om zoveel radiogeschiedenis onderdak te geven. Wegens plaatsgebrek worden een aantal retro-ontvangers in een aangrenzende werkplaats bewaard, daar waar hij nukkige toestellen terug tot leven roept door ze te herstellen.

Onbekende waarde

Hoeveel zijn collectie waard is, weet hij niet. De waarde ervan is groot, alleen maar door de originaliteit van de verzameling en vooral van de exclusiviteit van een aantal radiotoestellen. Alle radio’s zijn origineel en een aantal van de oudste exemplaren werken nog. Er zijn Russische, Zweedse, Deense, en zelfs Argentijnse merken. Hij heeft radio’s gekocht in Zweden, Sint-Petersburg, Letland, Noorwegen, Denemarken, Polen, Duitsland, Frankrijk, en nog in een paar landen meer. Daarvoor heeft hij kilometers gereisd om ze op te halen.

De verzameling bezit een aantal juwelen, zoals de radio die Hitler voor het Duitse volk heeft gebouwd, analoog aan de intentie waarmee de VW-kever is ontstaan. Eenvoudig model, strak en rechtlijnig uitgevoerd, en nog steeds werkend. Met trots toont Vladimir een radiotoestel van Scandinavische makelij uit de beginjaren 1900 waarop Zweedse kronen op het glas zijn gestempeld.

Hij heeft ook een platenspeler uit 1908 in zijn bezit, een verzameling originele platen van Elvis Presley, tijdschriften uit de jaren vijftig en grote oude originele batterijen van 1,5 volt. Wie zijn verzameling oude radio’s koopt krijgt dit en een duizendtal radiolampen en ongeveer 500 naalden voor antieke platenspelers, erbij. 

Maar voordat hij afscheid neemt van zijn waardevolle antiekverzameling, droomt Vladimir ervan het einde van de oorlog in Oekraïne op zijn radio’s te kunnen beluisteren. 

Búnker-Arona
Foto uit Diario de Aviso waarop Vladimiro prijkt voor een Russische en Oekraïense vlag. Beide vlaggen en elk radiotoestel kregen een vredesteken opgespeld.

Fotoheader: Then24

TERUG NAAR HOMEPAGE

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

TOERISTEN OP TENERIFE

ONBEKEND TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP