vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogNieuwsVIER ONEERLIJKE VLIEGMAATSCHAPPIJEN
spot_img

VIER ONEERLIJKE VLIEGMAATSCHAPPIJEN

Vier oneerlijke vliegmaatschappijen werden in Spanje betrapt en gesanctioneerd wegens misleidende praktijken. In een eerder gepubliceerd artikel PASSAGIERS HEBBEN RECHTEN hebben wij aangetoond dat vliegtuigmaatschappijen niet altijd eerlijk, en vooral niet-transparant zijn op de websites die klanten moet informeren en klanten moeten toelaten een vlucht te boeken.

De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) – de Spaanse  Consumenten- en Gebruikersorganisatie – is een onafhankelijke  particuliere non-profitorganisatie die in 1975 werd opgericht als doel de rechten van consumenten te verdedigen.

Betrapt

Het OCU legde diverse misleidende praktijken in het luchtvervoer bloot van vier luchtvaartmaatschappijen waarna het Ministerie van Sociale Rechten, Consumentenzaken en Agenda 2030 sancties heeft opgelegd. De betrokken vliegmaatschappijen zijn Ryanair, Easyjet, Vueling en Volotea. 

Boetes

Het Ministerie van Sociale Rechten, Consumentenzaken en Agenda 2030 heeft vandaag de sancties bekendgemaakt die zijn opgelegd aan de betrokken luchtvaartmaatschappijen wegens overtredingen die als misleidend en dus in strijd zijn met de wetgeving op de consumenten.
De vier oneerlijke vliegmaatschappijen werden boetes opgelegd voor een totaal van 150 miljoen euro. 

Overtredingen

De overtredingen die werden vastgesteld waren bij alle maatschappijen gelijkaardig. Uitgezonderd een extra betaling voor een extra afgedrukte instapkaart bij Ryanair. Een overzicht.

  • Extra kosten voor het reserveren van een aangrenzende stoel om minderjarigen of afhankelijke personen te begeleiden. 
  • Extra kosten voor het vervoer van handbagage in de cabine.
  •  Ondoorzichtigheid in de precontractuele informatie over de uiteindelijke prijs van de dienst.
  • Verbod op contante betalingen zowel op de luchthaven als aan boord van het vliegtuig.
  • Een toeslag van 20 euro voor het opnieuw afdrukken van de instapkaart op de luchthaven (alleen gesanctioneerd in het geval van Ryanair). 

Beroep mogelijk

Naast 150 miljoen euro boete aan de vier luchtvaartmaatschappijen is er ook een verbod uitgevaardigd om deze praktijken verder te zetten. Als aan deze aanvullende vordering geen gevolg wordt gegeven  volgen er nog zwaardere sancties, lees boetes. 

Hiermee wordt het dossier afgesloten dat in juni 2023 werd geopend om te onderzoeken of de praktijken van de genoemde maatschappijen misleidend of oneerlijk zijn en of zij de consumentenwetgeving op algemene wijze schenden. Niettemin kunnen de luchtvaartmaatschappijen in beroep gaan, eerst bij de minister en vervolgens bij de Nationale Rechtbank. 

Consumentenbond tevreden

De Consumenten- en Gebruikersorganisatie (OCU) stelde in haar klacht dat handbagage moet worden beschouwd als een onmisbaar onderdeel van het vervoer van passagiers en daarom geen extra kosten mag opleveren in de prijs van het vliegticket. 

In de resolutie maakt het Ministerie duidelijk dat, op basis van de geldende wetgeving en jurisprudentie die deze interpreteert, luchtvaartmaatschappijen het recht hebben om de afmetingen en gewichten van handbagage te bepalen die aan boord mag worden meegenomen, maar dat zij daarvoor geen extra kosten in rekening mogen brengen. 

OCU is tevreden dat het Ministerie tot dezelfde conclusies is gekomen als de organisatie had gemeld en hoopt dat deze sancties als voorbeeld zullen dienen voor andere Europese autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen die dezelfde misleidende praktijken hanteren. 

Pixabay © Photography

 

   TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

MEDISCHE ZORGEN NODIG?

BAGAGEKOSTEN

VIDEO LEPRADORP ABADES

spot_img