Een aloude traditie is op vandaag springlevend. Krijg je de kans om een dergelijke worstelpartij van dichtbij te volgen dan zal je opmerken dat je jezelf helemaal laat meeslepen in de gekte van een aloude traditie.

De nationale sport op de Canarische Eilanden en dus ook op Tenerife is de lucha canaria. Onbekend voor toeristen, minder gekend door buitenlandse residenten maar razend populair bij de inheemse bevolking. Deze ‘vechtsport’ is niet zo agressief als het woord zelf. Deze sympathieke vorm van worstelen is best te vergelijken met een combinatie van sumoworstelen en judo. Hier staan twee teams van twaalf personen tegenover elkaar.

Ieder lid van elke ploeg komt aan de beurt met als doel de tegenstander twee keer ten val te brengen in een cirkel van ongeveer 10 meter.
Bijna alles is toegestaan, maar slagen en trappen kunnen niet. Ook handgrepen en het omdraaien van ledematen worden niet toegestaan. De atleten dragen vastzittende shirts en broeken van een stevige kwaliteit want het gaat hier om brute fysieke kracht. Opdat de tegenstander een betere greep zou hebben worden de shorts opgerold tot op de dijen.
In maximaal drie rondes moet men de luchador van de tegenpartij twee keer vloeren om te winnen.