dinsdag, september 28, 2021
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatVERVUILDE LUCHT

VERVUILDE LUCHT

Ik val bijna achterover als ik in de krant een artikel lees die de titel draagt Respiramos un aire contaminado en Tenerife, dat je vrij kunt vertalen in ‘Wij leven in Tenerife in een vervuilde omgeving’. Geboeid lees ik de verslaggeving. Wij dachten allemaal dat op en rond Tenerife de gezondste lucht ter wereld te vinden is en dat is voor een deel juist. Rond Tenerife is het gezond leven maar wie woont er nu een afstand uit de kust.

Ik rammel maar wat met deze gedachtegang. Iedereen weet dat er buiten het hoofdstedelijk gewest en de as tot in La Laguna geen schadelijke deeltjes in de lucht aanwezig zijn. De lucht wordt voldoende ververst om alle kwaad te verdrijven. Hoe kun je nu ongezond leven in Vilaflor, Arafo of in Buenavista del Norte?

In de hoofdstad wel, daar kan het stinken. Vanaf het moment dat je de haven, en dus ook de raffinaderij, nadert en het is windstil, dan prikkelt de zwavel je in de neus. Dat ruik je.
In Santa Cruz werden twee ledpanelen geplaatst die in real time informatie geven over de luchtkwaliteit. De gegevens over de luchtkwaliteit op een aantal plaatsen zijn ook te bekijken op de website. Je selecteert de locatie en je ontvangt de informatie over zwaveldioxide (SO²), stikstofdioxide (NO²), Ozon (O³) en het aantal partikels in de lucht in drie categorieën: min 50µg/m³, tussen 50 en 90µg/m³ en boven 90µg/m³.

Dat het product nog niet helemaal op poten staat is duidelijk te zien. Aan het busstation vlakbij El Corte Inglés staat de informatie zichtbaar en duidelijk op de led wall terwijl een tweede scherm in de onmiddellijke omgeving van Alameda del Duque de Santa Elena helemaal nog niet in werking is. Als je de reden kent wordt het je duidelijk: er ligt nog geen stroomaansluiting. Typisch Canarisch, me dunkt.
Deze twee panelen moeten duidelijke informatie geven aan de burger. De overheid beseft dat twee meetlocaties, waarvan de ene heel dicht bij de raffinaderij en de andere nabij de haven staat, onvoldoende is om het volledige territorium te dekken. Daarom komen er in de nabije toekomst nog meer meetpunten en nog meer ‘totempalen’. Een is alvast voorzien in de omgeving van de Rambla.

Maar niet alleen de haven en de olieraffinaderij zijn vervuilend, ook het verkeer – remember 655.000 voertuigen voor 900.000 inwoners – en de thermische centrales van Endesa spugen zwavel, koolmonoxide en koolstofdioxide de lucht in. Kom je voorbij de haven van Granadilla moet je eens kijken naar de kleur van de rook die uit de schoorsteen komt.
De eilandregering is ervan bewust dat deze vervuiling moet stoppen en dat er maatregelen moeten genomen worden om een energiewissel in te schakelen. Maar Tenerife is niet alleen, ook andere eilanden bukken zich onder een grotere luchtvervuiling. Daarom zal de Canarische regering zich buigen over dit probleem.

De voornemens zijn alvast goed. Het gebruik van de elektrische auto wordt sterk gepromoot, het openbaar vervoer wordt betaalbaar gehouden en diverse ecologisch bevorderende maatregelen worden genomen. Dat is nodig want een rapport van Calidad del Aire de Ecologistas en Acción is bijna vernietigend. Twee miljoen inwoners van de Canarische archipel ademden in 2015 vervuilde lucht in en ongeveer 900.000 (of 43% van de bevolking) werd blootgesteld aan vervuiling die de wettelijke limieten had overschreden.

De studie van de milieuorganisatie analyseert officiële gegevens van 700 meetstations in Spanje, met inbegrip van de 55 meetpunten op de Canarische Eilanden. De resultaten zijn duidelijk: de Tinerfiaanse hoofdstad lijdt aan ernstige luchtvervuiling. De energiecentrales, de raffinaderij, het maritieme verkeer en het wegverkeer in het grootstedelijke gebied van Tenerife zijn de grootste vervuilers.
Het rapport is gebaseerd op de maximale waarden van de vervuiling die door de World Health Organization worden aanbevolen en ook door de Europese overheid worden gebruikt.


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!


close


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

Vorig artikelBOUWPLANNEN
Volgend artikelSTERREN EN MUZIEK
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES