zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesVERSCHILLENDE TENERIFE’S
spot_img

VERSCHILLENDE TENERIFE’S

Niet elke koe heet Blaar. Toch is dit een populaire koeiennaam en daardoor heten er heel wat koeien Blaar, Bloar of Blare. 
Wat een intro, alleen maar om te zeggen dat de naam Tenerife niet alleen de naam is van een subtropisch eiland in de Atlantische Oceaan. Het eiland met ‘de eeuwige lente’ heeft naamgenoten over de hele wereld. Er is meer dan één Tenerife. Zelfs tot op de maan en nog verder in de ruimte wordt de naam Tenerife gebruikt om allerlei locaties aan te duiden. 

Voor de naamgeving aan locaties buiten de Canarische archipel is Tenerife rechtstreeks of onrechtstreeks verantwoordelijk. Het eiland was steeds de inspiratiebron bij het plakken van een naam op gebieden die niets met het eiland te maken hebben.

De geografische ligging van de Canarische Eilanden werd door de eeuwen heen gebruikt bij ontdekkingstochten als toegangspoort naar nieuwe werelden. Later volgde ook een wereldwijde emigratie via deze zeilroutes. De naam Tenerife werd gewoon uitgedragen, samen met de gewoontes, de cultuur en de gastronomie. Ook de verwantschappen met het landschap, het klimaat en het milieu hebben gediend als inspiratiebron voor de naamgeving van nieuwe identiteiten, ongeacht hoe dicht of hoe ver deze gebieden gelegen zijn. 

Teneriffa

Voorbeeld daarvan is een dorp in de Dominicaanse Republiek, beter bekend als San Carlos de Tenerife. Ook een buitenwijk van Brisbane, hoofdstad van Queensland, met 5.000 inwoners en gelegen ten noorden van Sydney, ontsnapt niet aan de naamgeving door migranten; daar kocht James Gibbon ooit 48 hectare grond tussen de steden van Newstead en New Farm en hij doopte deze grond met de naam ‘Tenerife’.

Een stad in Colombia, een buitenwijk van Santo Domingo, een dorp in Australië en nog 10 andere locaties kregen de naam Tenerife opgeplakt. Op Barbados in het Caraïbisch gebied is er zowaar een berg die de naam Pico Tenerife draagt.

Tenerife ontsnapt niet aan de grenzen van onze planeet en is de naam van een bergketen op de maan.  Nog verder in het heelal vinden wij een asteroïde nummer 1399 met de naam Teneriffa. Wij weten niet wat de eventuele relatie is met het eiland. Het planetaire stelsel werd ontdekt door een Duits astronoom Karl Wilhelm Reinmuth van het observatorium van Heidelberg op 23 augustus 1936, vandaar het Duitse Teneriffa.

Vissersboten

In Colombia werd ‘Tenerife’ in het departement Magdalena gesticht door kapitein Francisco Henriquez op 20 januari 1536. Met een bevolking van 15.000 mensen en een oppervlakte van 464 vierkante kilometer staan de inwoners bekend als Tenerfaños. Een dorp verderop kreeg de naam ‘La Palma’. Ondanks de namen die verwijzen naar de Canarische Eilanden hebben deze locaties op geen enkel ander vlak vergelijkingspunten.

In 1684 stichtten honderd geëmigreerde families de stad San Carlos de Tenerife in de Dominicaanse Republiek. Terwijl er in Colombia geen traditionele waarden van het oorspronkelijk eiland bewaard zijn gebleven, is dat wel gebeurd in San Carlos de Tenerife, een huidige voorstad van de Dominicaanse hoofdstad Santo Domingo. Zo is bijvoorbeeld de adoratie en de viering ter ere van de Heilige Maagd Candelaria een duplicaat van haar Canarisch origineel. Zelfs de boten die daarvoor gebruikt worden hebben een gelijkenis met de Canarische vissersbootjes.

Tenerife zwemt uit

Je zou op zijn minst verwachten dat een berg in de staat Washington (VS) de naam El Teide zou krijgen, maar dat is buiten de waard gerekend; de berg heet Mount Tenerife.
In het westen van Venezuela, in de staat Mérida, staat een berg met een hoogte van meer dan 2500 meter. Deze berg heeft een indrukwekkende kloof met de naam ‘Barranco de Tenerife’.
De maan tenslotte heeft de ‘Montes Tenerife’, een bergketen van 110 kilometer lang met toppen tot 2.400 meter hoog.

Zo zie je maar hoe de naam Tenerife uitzwermt over de wereld en ver daarbuiten. Zou Tenerife toch aanstekelijk werken? Niet alleen voor ons, vrees ik … ook voor anderen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

FEESTDAGEN 2021

VIDEO VLINDERTUIN TENERIFE

spot_img