donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogVERREGAANDE MAATREGELEN OM BESMETTING IN TE DIJKEN
spot_img

VERREGAANDE MAATREGELEN OM BESMETTING IN TE DIJKEN

Het koninklijk besluit waarmee de Spaanse regering de alarmtoestand voor het hele land heeft afgekondigd, met betrekking tot de coronaviruspandemie, omvat verregaande maatregelen op het gebied van de gezondheid met het oog op de versterking van het nationale gezondheidsstelsel. De ministerraad, die het grootste deel van de dag bijeenzat, heeft besloten dat ‘alle middelen voor de civiele en militaire gezondheidszorg, openbaar en particulier, ter beschikking worden gesteld’ aan de minister van Volksgezondheid, die zich de nodige acties voorbehoudt ‘om de samenhang en de billijkheid’ van de dienst te garanderen, aldus Pedro Sánchez in de persconferentie.

Zaterdagavond 14 maart 2020 rond 21.00 uur (CAN) heeft President, Pedro Sanchez, na beraadslaging met zijn ministerstaf, de maatregelen bekend gemaakt die het Covid-19-virus moeten indijken. De maatregelen hebben onmiddellijke ingang en uiteraard wordt er een korte periode ingelast zonder sancties, zodat iedereen zich van deze maatregelen op de hoogte kan stellen. 
De maatregelen gelden voor het volledige grondgebied Spanje en gaan in werking om middernacht. Ze zijn in principe geldig voor de eerstkomende twee weken, waarbij het mogelijk is dat deze termijn nog wordt uitgebreid. 
Wij hebben ervoor gekozen om te wachten met het publiceren van de maatregelen tot wanneer het decreet in het Spaanse Staatsblad Boletín Oficial del Estado (BOE) werd gepubliceerd.

Het decreet 463/2020 handelt over de maatregelen die het coronavirus moeten indijken en handelt ondermeer over de bevoegdheden van de verschillende ministers, het territoriaal toepassingsgebied, de duur van de genomen maatregelen, het beheer van de verschillende diensten, de beperking van vrij verkeer van personen, de beperkingsmaatregelen voor onderwijs en opleiding, de beperkingsmaatregelen van de commerciële activiteiten en uiteraard wordt in het real decreto ook de strafregeling bepaald.
Op 17 maart werd dit real decreto aangepast door de ministerraad aangepast. Het Koninklijk Besluit kun je HIER lezen in het Nederlands.

 

Hierbij een overzicht van de maatregelen die ook op Tenerife van toepassing zijn.

Wat mag, en wat niet?
? Iedereen wordt aangemaand om thuis te blijven. Zich op de openbare weg begeven is niet toegelaten op straffe van een boete tussen € 500 en € 2.000.
Tijdens de periode van de staat van signalering mogen personen alleen op de openbare weg of in de openbare ruimten circuleren voor het verrichten van de volgende activiteiten, die individueel moeten worden verricht, tenzij zij worden begeleid door gehandicapten, minderjarigen, ouderen of om een andere gerechtvaardigde reden”.

Toch zijn er enkele uitzonderingen voorzien. 

  • Aankoop van levensmiddelen, geneesmiddelen en basisbenodigdheden
  • Bezoek aan bank of verzekeringskantoor, tanken, aankopen van dierenvoeding of bezoek tot een dierenarts.
  • Consultatie bij de arts of in het ziekenhuis.
  • Vervoer van en naar de werkplek.
  • Terugkeer naar de woonplaats, na bezoek of reis.
  • Zich ten dienste stellen van de zorgverlening en/of bijstand verlenen en zorgen voor ouderen, minderjarigen, hulpbehoevenden, personen met handicap of bijzonder kwetsbare personen.
  • Bij overmacht of in een noodsituatie.
  • Elke andere activiteit van soortgelijke aard.

? Alle winkels, bars, restaurants, inclusief de terrassen sluiten, uitgezonderd deze die voorzien in levensbehoeften en medicijnen, voor mens en dier.
? Culturele instellingen, attractieparken en sportinstallaties gaan dicht,
? Beperkende maatregelen worden gesteld voor alle religieuze activiteiten.
? Scholen en crèches blijven gesloten, alsook sportcentra, zwembaden en sportmanifestaties.
? Alle openluchtmarkten sluiten.

Welke dienstverlening blijft er bestaan?
? Bevoorrading supermarkten, de benzinestations en de zorginstellingen.

? Het openbaar vervoer blijft toegankelijk met de voorwaarde dat maximum een op de drie plaatsen mogen bezet zijn. M.a.w. 60% van de plaatsen op de rijtuigen moet vrij zijn.
? De Spaanse vlieg- en ferryverbindingen blijven bestaan maar worden met 50% gereduceerd.
? Energievoorziening en de gasbedeling blijven gewaarborgd.
? Daarnaast werden er ook maatregelen genomen om te zorgen dat alle ziekenhuiscapaciteit adequaat kan worden ingezet.

Wat nog meer?
? En er is voorzien in de mogelijkheid tot in beslagname van middelen die nodig zijn voor crisisbeheersing.
? Er worden boetes opgelegd aan mensen die deze maatregelen niet respecteren.
? De premier kondigt maatregelen aan om de werknemers te ondersteunen en bedrijven liquiditeit te verschaffen.
? Het betreden van gebedsplaatsen, burgerlijke ceremonies met inbegrip van begrafenissen is niet verboden maar afhankelijk sterk van drukte en het garanderen van een
veilige afstand.

Waarover werd er geen woord gerept?
? Er is geen sprake van sluiting van de buitengrenzen van Spanje.
? De havens en luchthavens blijven open.
? Er worden geen specifieke maatregelen genomen die van toepassing zouden kunnen zijn in bepaalde regio’s.
? De taxi’s blijven hun diensten aanbieden.
? Honden uitlaten is toegestaan zijn, maar gaan wandelen met de hond is verboden.
? Opticiens, stomerijen en wassalons mogen open zijn wanneer er tussen de klanten een veiligheidsafstand van een meter wordt aangehouden. Lokaal kan men de toegang van meerdere klanten beperken.
? Sporten, joggen en lopen op de openbare weg is verboden, evenals fietsen, alleen of in groep.
? Kapsalons werden bij het verschijnen van het BOE niet opgenomen in de lijst van gesloten inlichtingen; in een aanpassing is deze vergetelheid aangepast. Er is een uitzondering voorzien: kappers mogen wel ten huize hun diensten aanbieden.
? Restaurants mogen geen afhaaleten aanbieden. Ze mogen enkel aan huis leveren indien ze daarvoor de nodige vergunning hebben en enkel aan hulpbehoevenden of aan mensen in nood, zoals risicopatiënten, ouderen, zwangere vrouwen, enz …

Algemeen
? Er wordt duidelijk gemaakt dat de Spaanse regering de leiding heeft over deze crisis en dat de bestuurlijke overheid in de coördinatie ervan voorziet.

Onderstaande zaken zijn verplicht gesloten:
Afbeelding kan het volgende bevatten: tekstKoffieshops, circussen, tentoonstellingsruimtes, feestzalen, restaurants, bars, kapsalons en consumptieterrassen.
Auditoria, bioscopen, congrespaviljoenen, concertzalen, conferentieruimten, showrooms, multifunctionele ruimtes en theaters.
Alle sportvelden, sportstadia en sportarena’s (binnen en buiten), gevechtsporten, schaatsbanen, zwembaden, kleiduifschietbanen en schietstanden.
Permanente circuits en testbanen van motorfietsen, auto’s en fietsen, velodrooms, hippodrooms, atletiekbanen en gymnasia.
Autokoersen allerhande, motorcrossen allerhande en alle cursussen (dag- en avondonderwijs).
Discotheken en danszalen, jongerenclubs en clubgebeuren allerhande.
Gebouwen met of zonder omheiningen, bestemd voor sport en recreatie, ook zonder toeschouwers.
Casino’s, collectieve kansspelen en gokinrichtingen, spelkamers, recreatieruimtes en tombola’s.
Andere lokalen en faciliteiten die kunnen worden gelijkgesteld aan die voor de recreatieve activiteit van kansspelen en weddenschappen in overeenstemming met de sectorale regelgeving inzake kansspelen en specifieke weddenschapslocaties.
Pretparken, waterparken, beurzen en beursstanden, dierentuinen en kinderspeeltuinen.
Verbena’s, romeria’s, optochten, volksfeesten of folkloristische manifestaties.
Drinkbars met en zonder zonder live-muziek, tavernes en wijnkelders (bodega’s), cafetaria’s, hotelbars, bars, café-bars en bar-restaurants.
Chocoladewinkels, ijssalons, theesalons, croissantwinkels en dergelijke.
Restaurants, zelfbedieningsrestaurants en dergelijke.
Banketzalen en terrassen.


Na het verschijnen van het decreet van 14 maart 2020 zijn er een aantal aanpassingen gebeurd. Zie afbeelding rechts: volg de link naar het decreet en klik dan bovenaan op siguiente.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

3 REACTIES

  1. Beste , is een goede beslissing ,wij vinden ook spijtig dit gebeuren, maar de gezond is prioriteit, hopen dat iedereen beetje de richtlijnen volgt , zo zullen we er sneller door raken , zeker voor heel Europa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

GOEDE RESTAURANTS

WIJ ZIJN DE PINEUT

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img