zondag, juli 14, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS UIT TENERIFE 10
SEB LEESON LEGAL GROUP

VERRASSEND NIEUWS UIT TENERIFE 10

DE CANARISCHE HUURWET

De Canarische huurwet is toe aan versie 3.0.
Sedert mei 2015 is de politieke overheid beginnen sleutelen aan het origineel decreet onder druk van overkoepelende organen die het commercieel toerisme behartigen. De wetgeving was niet sluitend en onvolledig.
Op maandag 21 mei 2018 werd de nieuwste versie gepresenteerd. Een ontwerpresolutie die de verhuur van de vakantieverblijven nu helemaal duidelijk moet stellen.

Wij hebben het ontwerp gelezen. Voor alle duidelijkheid, wij hebben de tekst niet geïnterpreteerd.
Het ontwerpdecreet tot regeling van de vakantieverhuur op de Canarische Eilanden beperkt deze activiteit tot woongebieden en sluit deze in toeristische gebieden grotendeels uit, hoewel gemeentelijke overheden uitzonderingen kunnen maken binnen hun territoriaal gebied.

De minister van Toerisme van de Canarische regering, Isaac Castellano, die het ontwerp op een persconferentie presenteerde, heeft verklaard dat de tekst niet definitief is en dat deze nog kan aangepast en/of veranderd worden naargelang de noodwendigheden.

Het nieuwe decreet zal de wetteksten van mei 2015 vervangen waarin staat dat vakantiewoningen in toeristische gebieden zonder enige uitzondering verboden wordt. Men verwacht kortelings een uitspraak in beroep van het Hooggerechtshof die deze beperkende maatregel zal vernietigen. Tot zover bestaat er dus geen ‘juridisch vacuüm’.

De ongelijke ontwikkeling van de vakantieverhuur op de verschillende eilanden en in de  gemeenten onderling hebben de uitvoerende macht er uiteindelijk toe aangezet om op flexibele wijze te beslissen of deze toeristische activiteit al dan niet wordt toegestaan buiten de woonwijken.

Op de zustereilanden La Palma, La Gomera en El Hierro, die ook deel uitmaken van de westelijke provincie,  zijn vakantiehuizen toegestaan ongeacht de status van het land.

Naast het definiëren van de gebieden waarin de vakantieverhuur kan worden toegestaan  kunnen de gemeentebesturen ook kwaliteitsnormen en eigen verplichtingen aan de basistekst toevoegen.

In het algemeen zijn de normen en vereisten voor de huisvesting vergelijkbaar met die van landelijke verhuur, enkel een contacttelefoonnummer is vereist om incidenten 24 uur per dag  te kunnen melden.

Op de Canarische eilanden zijn er ongeveer 31.000 woningen voor vakantieverhuur beschikbaar waarvan er slechts 6.600 zijn toegestaan. Vanaf de goedkeuring van het nieuwe decreet zullen de platforms en de kanalen waarin verhuur wordt gepromoot, verplicht zijn het huuraanbod te verwijderen dat niet officieel verhuurd wordt.
Daarnaast zijn de platforms, zoals Airbnb en Homeaway verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie over de vakantieverhuur. De woningen/appartementen die toch geadverteerd worden zullen moeten beschikken over een registratienummer.

Castellano zei ook dat het Ministerie van Toerisme momenteel over 14 inspecteurs beschikt om de naleving op de wet van de verhuur van vakantiewoningen te controleren, maar dat hetzelfde ministerie bovendien ook aan een inspectieplan werkt dat voor grotere follow-up moet zorgen.

De vakantieverhuur vertegenwoordigt ongeveer 10% van het aanbod op de Canarische Eilanden, een cijfer dat sinds 2010 stabiel is gebleven. Het woningaanbod weliswaar is tussen 2016 en 2017 met 5,8% is toegenomen, tot in totaal 31 675 woningen, of iets meer dan 131 000 bedden.

Castellano voegde er ook aan toe dat het nieuwe decreet tot doel heeft de vorige versie aan te passen aan de sociale perceptie van deze vorm van toerisme en mede ook aan de ervaring die sinds 2015 is opgedaan.
Een van de doelstellingen is de inwoners fatsoenlijke en betaalbare huurwoningen aan te bieden en daaraan gekoppeld, de toeristische ontwikkeling duurzaam en ordelijk te laten verlopen.
Het decreet kan evenwel geen problemen oplossen die sectoroverschrijdend zijn.

In het ontwerp wordt bepaald dat tot de goedkeuring van de stedenbouwkundige planning het vakantiegebruik van woningen, waarvan de aanvraag voor een bouwvergunning plaatsvindt na de inwerkingtreding van het decreet, niet zal worden toegestaan.

De nieuwe regel onderscheidt eigenaars met maximaal twee woningen van eigenaars met drie of meer woningen. Voor deze laatstgenoemden wordt vakantieverhuur als een beroepsactiviteit beschouwd en wordt de indienstneming van werknemers die volgens collectieve overeenkomsten vereist is, aangenomen.

De tekst voorziet in een aanpassingsperiode van zes maanden voor de consolidatie van de reeds ingeschreven woningen.

Een wetsvoorstel is nog geen wet en kan niet als uitvoerbaar worden verklaard. Daarom blijft de wet (die aangepast wordt) tot op heden van kracht en gaan de controles onverminderd verder. Wij verwachten de officiële goedkeuring van deze tekst binnen zes maanden.
Dat wil zeggen dat de wet van toepassing wordt op 1 januari 2019.

HIER lees je alles over de verhuur op Tenerife

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

FEESTDAGEN 2017

EEN FANTOOMPROJECT

SEB LEESON LEGAL GROUP