vrijdag, september 29, 2023
spot_img
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 76 - DRINKWATER GAAT VERLOREN

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 76 – DRINKWATER GAAT VERLOREN

‘Dramatisch’ is het woord waarmee de eilandregering haar gevoelens uit over het verloren gaan van drinkwater op Tenerife. Het gaat niet over een aantal liters of hectoliters, maar over meer. Over veel meer. De Tenerfiaanse overheid is, via het Consejo Insular de Aguas, verantwoordelijk voor het drinkwater op Tenerife. Het beschikt daarvoor over 1.122 galerijen en 398 waterreservoirs. Daarenboven zijn er ook nog een aantal ontziltingsinstallaties die bijspringen om een algemeen tekort aan te vullen.
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de goede werking van de waterleveringen en zijn verplicht om alle mankementen te melden bij het Consejo Insular de Aguas.

Uit een onderzoek in 2012 weten we dat elke inwoner van Tenerife per dag +/- 150 liter kraantjeswater verbruikt. Wij rekenen gemakkelijkheidshalve 1.000.000 inwoners en tellen daar een maandgemiddelde van 500.000 toeristen bij. Zo komen we ‘gemiddeld’ aan anderhalf miljoen mensen per maand die op het eiland fysiek aanwezig zijn en water uit de kraan gebruiken. Dat levert een waterverbruik op van 2,250 miljard liter water of 2,250 miljoen kubieke meter water per maand. Zonder daarbij de nijverheid en de handel te rekenen, die op hun beurt ook water verbruiken.

Wat blijkt nu? Uit een controle is gebleken dat er gemeenten zijn op Tenerife die tot 67% van het leidingwater verliest door lekkages, door diefstal en door ongecontroleerde situaties waarbij bijvoorbeeld geen waterteller is geplaatst. Dat betekent dat er maandelijks miljoenen liters water wegstromen in de vrije natuur. Bijna niet te geloven.

De situatie is bijzonder ernstig in een twaalftal gemeenten: Vilaflor, Fasnia, El Rosario, El Tanque, Los Silos, Garachico, San Juan de la Rambla, Buenavista del Norte, La Guancha, La Matanza, La Victoria, La Matanza en Santa Úrsula.

Javier Rodríguez Medina, eilandadviseur voor duurzame ontwikkeling en bestrijding van klimaatverandering, legt uit dat er gemeenten zijn met ’technische opbrengsten’ van 33%, wat betekent dat 67% van het water verloren gaat of niet onder controle is. In het eerste geval vanwege de slechte staat van het pijpleidingennetwerk en in het tweede omdat er geen meters zijn in bepaalde gemeentelijke voorzieningen zoals sportcentra en begraafplaatsen.

De overheid zal werk maken van meer doelgerichte controles en zal zijn verantwoordelijkheid nemen om verlies van drinkwater tegen te gaan.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

HOPELOOS VERLIEFD

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

TE VEEL VOERTUIGEN

EEN NIEUW JAAR

ZALIGE KERST OP TENERIFE