donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 74 – NIEUWE VULKAAN LAAT VAN ZICH HOREN
spot_img

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 74 – NIEUWE VULKAAN LAAT VAN ZICH HOREN

Niemand die recht gaat zitten bij het horen van de naam ‘Enmedio’. Nochtans is deze vulkaan niet vrij van groeipijnen en is de aardse zeebodem in de omgeving van de nieuweling zich volop aan het roeren. Met andere woorden; er is een nieuw eiland in de maak. Onder water, tussen Gran Canaria en Tenerife, in de zone die gekend staat als Canal Anaga-Agaëte, groeit de vulkaan Enmedio. De basis ligt op 2.000 meter, de top op ongeveer 1.500 meter diepte. Bij een vorige meting, 25 jaar geleden, werd de voet van de vulkaan (verkeerdelijk) gemeten door de sonarapparatuur op 2.700 meter diepte.
De vulkaan ligt onder water op 25,47 kilometer van Tenerife en 36,2 kilometer van Gran Canaria.

De hoge seismische activiteit van de onderwatervulkaan leidde experts eerder al tot een doorgedreven oceanografisch onderzoek met de ‘originele’ naam ‘Vulcan’. Dat kun je lezen in een eerder gepubliceerd artikel met de naam NIEUW EILAND IN DE MAAK.
Maar de laatste twee jaar laat de berg in wording zich voelen. Het groeien gaat gepaard met flinke groeipijnen en die worden gevoeld tot aan de kust van Güímar tot in Arico. Met schade tot gevolg: wegen roeren zich, land schuift en gebouwen bewegen.

De burgemeester van Güímar, Airam Puertaedio, is reeds tussengekomen bij het bevoegde ministerie en wacht nu op het eindrapport van een technisch onderzoek vooraleer maatregelen te treffen. Hij verklaarde eerder deze week dat de aardschokken van de Enmedio-vulkaan, 15 kilometer uit de kust van Agache en 1.500 meter diep, bijdragen aan de aardverschuivingen in Santa Lucía.

Hij herinnert eraan dat er zich op 19 oktober 2017 een instorting voordeed van een rijweg waarbij verschillende huizen werden beschadigd. Sedert dan werden er verschillende aardverschuivingen vastgesteld, gelukkig heeft niets of niemand daarbij schade opgelopen.
In 2011 heeft een vallend rotsblok na een aardbeving schade aangericht aan een woning en aan een voertuig.

Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) meldde dat er zich in alle vroegte op vrijdag 15 november 2019 opnieuw een aardschok heeft voorgedaan op 16 kilometer diepte met een kracht van 3.2 op de schaal van Richter.

Daardoor is de burgemeester ongerust voor nieuwe calamiteiten op zijn grondgebied en zal hij zijn verantwoordelijkheid nemen en desnoods het gemeentelijk rampenplan activeren. Iets wat in jaren niet meer is gebeurd.

Hij zal ook niet nalaten om uitzettingen te vorderen wanneer het gevaar te groot wordt en daarmee verwijst hij naar buurtgemeente Candelaria (Bajo la Cuesta) waar inwoners uit voorzorg werden geëvacueerd voor een dreigende instorting na een landverschuiving en naar Santiago del Teide waar het strand van Playa de los Guíos werd afgesloten wegens vallende rotsblokken.

De burgemeester relativeert en zegt dat dit geen alarmerend bericht is. Hij zal enkel actie ondernemen en bepalen welke huizen er moeten ontzet worden nadat hij van de bevoegde technische diensten alle gegevens heeft ontvangen. Maar vooraf gaat hij spreken met de bewoners van de risicohuizen.

We zullen daarenboven het ministerie van de kustgebieden Costas vragen om een oplossing te zoeken voor de aardverschuivingen en de schade aan de TF-616.
“Ik wil enkel de veiligheid garanderen, dat is de taak van de burgemeester”, voegt hij er aan het eind nog aan toe.

Ook deze ochtend (20 november 2019) heeft Enmedio van zich laten horen. Om 05.36 uur werd een aardbeving geregistreerd op 22 kilometer diepte met een kracht van 1.6 op de schaal van Richter.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

WIJ ZIJN DE PINEUT

EINDE SEIZOEN

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM CABO LLANOS

ONZE GEDRAGSREGELS

SATELLIET BEWAAKT DE TEIDE

spot_img