zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 68 - REGENRADAR
spot_img

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 68 – REGENRADAR

Om het helemaal te begrijpen moet je eerst het artikel NIEUWE REGENRADAR lezen. Daarin staat dat AEMET of het Agencia Estatal de Meteorología een nieuwe regenradar op het eiland gaat bouwen waarin de eilandregering participeert. Het project werd in december 2016 op poten gezet. We zijn nu bijna drie jaar verder en de Bolicosradar, zoals de regenradar werd gedoopt, staat er nog niet.

Wat er tussen 2016 en 2019 is gebeurd weten we niet. Het was stil rond deze realisatie, maar nu horen wij dat de bouwonderneming die de weerradar moest plaatsen failliet is gegaan. De radar, de elektronische componenten en alle onderdelen zijn klaar voor de plaatsing, maar ze zullen nog even moeten wachten om op storm en regen te jagen. De plaats waar deze moet komen, in Cruz de Gala (Buenavista) op 1.347 meter, blijft een kale plek. De voorbereidende bouwwerken werden vooralsnog niet uitgevoerd.

In januari 2018, na de publicatie van de aanbesteding in het BOE, werd gemeld dat de weerradar in bedrijf zou worden genomen in het laatste kwartaal van 2019 op een boogscheut van de brandtoren op de berg Cruz de Gala in het natuurpark van Teno. Nu komt Jesús Agüera, afgevaardigde van Aemet op de Canarische Eilanden, op de proppen met de boodschap dat de realisatie van de weerradar is voorzien in 2020, meer nog, in het eerste kwartaal van 2020. De voorbereidende bouw- en constructiewerkzaamheden werden niet uitgevoerd omdat de aannemer failliet is gegaan. Maar er werd snel gezocht naar een oplossing, dixit Agüera.

Het project, dat moet voorzien in een regenradar, werd gestart in 2014, net na de economische recessie. Toen werden er reeds dure apparaten aangeschaft die nodig waren om het geheel te realiseren. Daarna kwam de aanbestedingsronde, de periode van vergunningen en milieurapporten, en nu is er dit faillissement.

Als de radar operationeel wordt zal deze in staat zijn om meteorologische extremen waar te nemen die uit het westen en het noordwesten op Tenerife aankomen. Geen enkele regenwolk, depressie of storm zal zich nog kunnen verbergen en daarmee hoopt de overheid en de weerkundige dienst om zich tijdig te kunnen voorbereiden op voornoemd ontij. De Bolicosradar zal bijdragen tot een betere radardekking van het westelijk en noordwestelijk deel van de archipel en zal voornamelijk tot ver over La Palma reiken, wat de bestaande radar in Gran Canaria niet aankan. De orografie van de archipel op grote hoogte en vooral op de westelijke eilanden, zorgt voor belangrijke verborgen gebieden. Daarom is de installatie van deze tweede radar in Buenavista zo belangrijk.

In het BOE, het Spaanse staatsblad dd. 1 december 2017, werd de aanbesteding voor de werken aan de nieuwe radar gepubliceerd voor de realisatie ter waarde van 1,3 miljoen euro. In de loop van 2018 steeg de aanbestedingsprijs met 1,2 miljoen euro tot 2,5 miljoen.
Nog even wachten, dit verhaal wordt beslist … vervolgd.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

FARMACIA OF PARAFARMACIA

PALM-MAR GROEIT

HUWEN OP HET STRAND

spot_img