zondag, juli 21, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 65 – OVERSTROMINGEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 65 – OVERSTROMINGEN

We hebben het in deze artikelenreeks over Tenerife reeds meer dan één keer gehad over het weer, de extremen en de fenomenen. Ook over het feit dat er meer regen valt in het noorden dan elders op het eiland. Maar nu hebben wij de locatie kunnen detecteren waar er het meeste overstromingen plaatsvinden.
De hoofdstad Santa Cruz en het grootstedelijk gewest lopen weg met de weinig begeerde titel die wateroverlast heet. Dat kunnen we lezen in het Plan Especial de Protección Civil y Atención de Emergencias dat werd gepubliceerd door de Canarische regering
en waarin de overstromingen op Tenerife in de periode tussen 2011 en 2017 worden beschreven. In 2018 en 2019 zijn er geen significante overstromingen geweest op het eiland, terwijl in de hoofdstad meer dan 200 overstromingen hebben plaatsgevonden waardoor er een gezamenlijke schade is ontstaan van ruim 4,4 miljoen euro.

Op 30 augustus 2011 spoelde een vloed over San Andrés waarbij vijf huizen werden beschadigd en talloze auto’s door de straten dobberden. Nadien heeft de stormvloed nog een aantal keer toegeslagen en moest er meer dan 3 miljoen euro opgehoest worden om een dam te bouwen die de kustoverstromingen de baas zou kunnen.

In het plan dat werd voorgesteld beschrijft de overheid de omvang van de wateroverlast. Tussen 2011 en 2017 waren er 1.459 incidenten die te maken hadden met watersnood. Dat heeft de overheid ruim 10 miljoen euro gekost. Van de 770 incidenten die veroorzaakt werden door overvloedige regenval hebben er zich 141 voorgedaan in Santa Cruz. Op 19 oktober stierf een vrouw toen ze werd meegesleurd door de waterstroom in de Avenida de Venezuela, de locatie die steeds weer getroffen wordt als de hemelsluizen worden opengezet.
Ook de barranco’s zorgden voor overlast. In totaal werden er 91
rivieroverstromingen opgetekend die veroorzaakt werden door één massale stortbui. Kostprijs van de noodzakelijkste herstellingen: ruim 1,1 miljoen euro.

Merkwaardig is dat één dag, namelijk 19 oktober 2014, heeft gezorgd voor 92% van de geregistreerde gebeurtenissen. Er viel dit etmaal 139,2 liter water per vierkante meter. Voor de vergelijking: het landelijk jaargemiddelde voor Nederland in 2018 was 607 mm (= 607 liter) neerslag.

Enerzijds bracht overvloedig hemelwater heel wat schade aan, anderzijds was er ook nog de wind en de ruwe zee die water aan land bracht.
San Andrés heeft in de laatste tien jaar 20 overstromingsincidenten gekend, gevolgd door Garachico. In totaal werden er in de voornoemde periode 92 incidenten geteld die door het oceaanwater veroorzaakt werden. Talrijke huizen en vele voertuigen werden beschadigd en/of vernietigd door meerdere overstromingen op beide plaatsen.
Ook La
Laguna en Arona hebben in deze periode te maken gekregen met overstromingen en wateroverlast, maar dan in mindere mate.

Om de overstromingen in te dijken heeft de bestuurlijke overheid beslist om 64 miljoen euro te investeren. Daarbovenop komt drie jaar na elkaar een subsidie van 20 miljoen per jaar, zoals voorzien was in het Plan Plurianual de Actuaciones Prioritarias de Drenaje de Pluviales.

Nog even geduld, alles komt goed …!

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Vorig jaar 2018 in Garachico was er ook nog een storm. Ik was er de dag ervoor nog geweest. En lekker gegeten in een restaurant aan de baai. Hellemaal weggespoeld door een vloedgolf en enkele terrassen van appartementen weggespoeld. Ik heb toen geweend. Ik vond dat zo erg. Zo een mooie plaats

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

GOEDKOOP VLIEGEN

WEERRADAR KLAAR IN 2023?

CIJFERS OVER TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP