vrijdag, juni 14, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 58 - ZEEWATER OM TE DRINKEN 
spot_img

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 58 – ZEEWATER OM TE DRINKEN 

Arona krijgt drinkbaar water uit de ontziltingsinstallatie van Fonsalía via de gemeente Adeje. Het Consejo Insular de Aguas de Tenerife (CIATF) of de Watermaatschappij op het eiland verklaart dat de ontziltingsinstallatie die sinds september 2018 is aangesloten op het Tijoco-reservoir, voldoende capaciteit heeft en voldoet aan alle normen inzake hygiëne, gezondheid en voedselveiligheid.

Het CIATF is een instantie die ressorteert onder de eilandregering en ervoor zorgt dat de gemeente Arona via de buurgemeente Adeje water kan ontvangen van de ontziltingsinstallatie van Fonsalía die in de gemeente Guía de Isora is gelegen. Er werden infrastructuurwerken uitgevoerd voor een bedrag van bijna twee miljoen euro en sinds september 2018 wordt er water getransporteerd van deze installatie naar de hydraulische installaties van Adeje en Arona. De uitgevoerde werkzaamheden bestonden onder meer uit het plaatsen van een pomp met een debiet van 9.000 kubieke meter per dag om het hoger gelegen Tijocoreservoir te voorzien van ontzilt water uit Fonsalía. Daarna moest het water nog naar Arona worden geleid. Het waterleidingsnet werd uitgebreid en langs de kustlijn, vlak naast de TF-47, vind het ontzilt water nu de weg naar Arona.

Volgens het CIATF is de ontziltingsinstallatie van Fonsalía niet de enige leverancier die dit gebied van water kan voorzien, aangezien aan de oostelijke kant van Arona het waterleidingbedrijf van Tenerife momenteel een project aan het afronden is dat binnenkort het gebied Parque de La Reina zal voorzien van water uit de ontziltingsinstallatie van Granadilla. 
Deze werkzaamheden worden dringend uitgevoerd om deze zomer het risico van watertekort te vermijden. De grote pijpleiding die parallel loopt aan de snelweg TF-1 is bijna een feit. 

Asaga Canarias, de Canarische Boerenbond zeg maar, heeft geëist dat de gemeenten in het zuiden meer ontzilt water uit Fonsalía gebruiken om het water uit de middelgrote galerijen te laten stromen, terwijl Arona heeft laten weten dat het geïnteresseerd is in directe toegang tot het water van deze nieuwe installatie, gelegen aan de kust van Guía de Isora, op ongeveer 17 kilometer van de gemeentegrens.

Het waterzuiveringsstation van Fonsalía in de gemeente Guía de Isora dat momenteel aan 70.000 mensen drinkwater levert wordt door universiteitsstudenten die geïnteresseerd zijn in de problematiek van water- en ontziltingsprocessen gebruikt om hun studie te actualiseren; de zuiveringsinstallatie, die ingehuldigd werd in december 2017, kon in eerste fase 14.000 kubieke meter vers water per dag produceren, wat nu is verhoogd naar 21.000 m³ om in een nabije toekomst de derde stap te zetten naar 40.000 m³.

In een eerder artikel met de naam DRINKBAAR KRAANWATER hebben we uitgelegd dat het zuiden van Tenerife reeds langer kan rekenen op drinkbaar kraantjeswater.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TEN BEL – PUBLICATIE

WATER OP TENERIFE

spot_img