Bencomo was de tweede koning of mencey van Taoro en leefde in een grot die voor schutting zorgde in de Barranco del Pino, een glooiing vlakbij de Mirador de Humboldt, gelegen tussen Santa Úrsula en La Orotava. De grot werd in 1986 uitgeroepen tot cultureel belangrijk erfgoed.

De grot wordt ook wel eens la cueva del Rey (koningsgrot) of los Siete Palacios (zeven paleizengrot) genoemd omdat er een aantal grotere zalen en galerijen aanwezig zijn. Hier heeft Mencey Bencomo, de voorlaatste koning van Taoro, gewoond. Toch in de zomerperiode, want het klimaat en de omgeving leenden zich perfect om de geitenkudden te laten grazen. In de winter verhuisden hij en zijn gevolg naar de grotten van Martiánez, op zoek naar een milder klimaat, dicht bij de oceaan. Bekende guanches als Tinguaro, Bentor en Prinses Dácil werden in de grot van Bencomo geboren. We kunnen alvast aannemen dat deze locatie kan beschouwd worden als een ‘aboriginaal’ heiligdom met een subliem uitzicht over de  Orotavavallei.
Dat konden we reeds lezen in het artikel ONBEKENDE BESTEMMING.

In de grot zijn archeologen bezig met onderzoek en er werden restanten gevonden die dateren uit de 8ste en 9de eeuw. Het geëxtraheerde materiaal zoals ponsen, dierlijke tanden, keramische resten en stenen gereedschappen (vooral obsidiaan) werden voor analyse naar het Beta Analytic laboratorium in Miami gestuurd, waar de nieuwste techniek in koolstof- of C14-datering kan toegepast worden. Van de zes verzonden monsters waren er drie die gecontamineerd waren met mest die eeuwenlang de bodem van de grot heeft bedekt.

Het enige wat bewaard bleef is een geitentand en een verkoold gerstzaadje. De tand dateert uit de 8ste eeuw, het gecarboniseerd gerstzaadje komt uit de 9de eeuw. De keramische restanten konden niet geanalyseerd worden omdat ze verontreinigd waren met mest.

Andere belangrijke ontdekkingen waren de bewerkte muren en de ingang. De toegang tot de grot zou afgesloten geweest zijn omdat op deze plaats een scharnier zit die de as zou vormen voor de afdichting van de grot. In welke periode deze afsluiting gebruikt werd is vooralsnog niet geweten.

Het is zeker dat na het archeologisch onderzoek de grot klaar zal worden gemaakt als een bezoekerscentrum. Deze boeiende site zal Tenerife geschiedkundig en archeologisch nog meer op de kaart zetten, daar zijn we zeker van.