donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 57 - GROT VAN MENCEY BENCOMO
SEB LEESON LEGAL GROUP

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 57 – GROT VAN MENCEY BENCOMO

Bencomo was de tweede koning of mencey van Taoro en leefde in een grot die voor schutting zorgde in de Barranco del Pino, een glooiing vlakbij de Mirador de Humboldt, gelegen tussen Santa Úrsula en La Orotava. De grot werd in 1986 uitgeroepen tot cultureel belangrijk erfgoed.

De grot wordt ook wel eens la cueva del Rey (koningsgrot) of los Siete Palacios (zeven paleizengrot) genoemd omdat er een aantal grotere zalen en galerijen aanwezig zijn. Hier heeft Mencey Bencomo, de voorlaatste koning van Taoro, gewoond. Toch in de zomerperiode, want het klimaat en de omgeving leenden zich perfect om de geitenkudden te laten grazen. In de winter verhuisden hij en zijn gevolg naar de grotten van Martiánez, op zoek naar een milder klimaat, dicht bij de oceaan. Bekende guanches als Tinguaro, Bentor en Prinses Dácil werden in de grot van Bencomo geboren. We kunnen alvast aannemen dat deze locatie kan beschouwd worden als een ‘aboriginaal’ heiligdom met een subliem uitzicht over de  Orotavavallei.
Dat konden we reeds lezen in het artikel ONBEKENDE BESTEMMING.

In de grot zijn archeologen bezig met onderzoek en er werden restanten gevonden die dateren uit de 8ste en 9de eeuw. Het geëxtraheerde materiaal zoals ponsen, dierlijke tanden, keramische resten en stenen gereedschappen (vooral obsidiaan) werden voor analyse naar het Beta Analytic laboratorium in Miami gestuurd, waar de nieuwste techniek in koolstof- of C14-datering kan toegepast worden. Van de zes verzonden monsters waren er drie die gecontamineerd waren met mest die eeuwenlang de bodem van de grot heeft bedekt.

Het enige wat bewaard bleef is een geitentand en een verkoold gerstzaadje. De tand dateert uit de 8ste eeuw, het gecarboniseerd gerstzaadje komt uit de 9de eeuw. De keramische restanten konden niet geanalyseerd worden omdat ze verontreinigd waren met mest.

Andere belangrijke ontdekkingen waren de bewerkte muren en de ingang. De toegang tot de grot zou afgesloten geweest zijn omdat op deze plaats een scharnier zit die de as zou vormen voor de afdichting van de grot. In welke periode deze afsluiting gebruikt werd is vooralsnog niet geweten.

Het is zeker dat na het archeologisch onderzoek de grot klaar zal worden gemaakt als een bezoekerscentrum. Deze boeiende site zal Tenerife geschiedkundig en archeologisch nog meer op de kaart zetten, daar zijn we zeker van.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

TENERIFE IK KOM ERAAN

VLUCHT NAAR TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP