maandag, april 22, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 56 - COCA-COLA HELPT AFVALPROBLEEM
spot_img

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 56 – COCA-COLA HELPT AFVALPROBLEEM

Omdat de zuidoostkust een golvende vorm heeft en omdat de passaatwind steeds uit een noordoostelijke richting komt is het normaal dat een aantal stranden meer troep over zich heen krijgen dan andere. Zwerfvuil op een eiland als Tenerife wordt steeds drijfvuil en dat mengt zich tussen de microplastics en andere vervuilende stoffen die door de wind en de stroming worden meegevoerd.
Porís de Abona heeft deze reputatie, maar ook Abades krijgt af te rekenen met hun geografische ligging.

Om het leed te lenigen en om de stranden rein te houden wordt de bevolking gesensibiliseerd en rukt er op tijd en stond een reinigingsploeg op uit. De stranden van Abades werden deze week onder handen genomen door 135 vrijwilligers en daarbij werd 857 kilogram afval ingezameld.

Dit initiatief maakt deel uit van het project Circular Seas of Mares Circulares en wordt gesponsord door Coca-Cola, met als doel het verzamelen van het strandafval en het bewustmaken bij de bevolking. Het project heeft ook de steun van de lokale en nationale overheden en moet zorgen voor een nauwe samenwerking tussen de burgers via meer dan 170 openbare en particuliere organisaties. Víctor Morales van Coca-Cola European Partners Iberia benadrukt het belang van elke opruimactie. Dit stelt ons in staat om alle actoren die zich inzetten voor de ecologische duurzaamheid van het marinemilieu erbij te betrekken vanuit een drievoudige perspectief, namelijk: preventie, bewustwording en recyclage.

Het project speelt in op de externe dimensie van Coca-Cola’s engagement voor verpakkingen binnen de geavanceerde duurzaamheidsstrategie en in het bijzonder op de doelstelling om 100% van de verpakkingen in te zamelen om te voorkomen dat ze als afval eindigen, vooral in de oceanen. “Circular Seas is een langeafstandsproject met een tweeledig doel: enerzijds bijdragen tot schonere stranden en anderzijds het publiek bewust maken van de noodzaak om afval te recycleren en correct te beheren”, besluit Victor Morales.

Dankzij deze activiteit hebben 135 vrijwilligers 857 kilo afval ingezameld. Een aantal ervan zal opnieuw worden geïntegreerd in de Coca-Cola-waardeketen, met als doel een routekaart naar een circulaire economie uit te stippelen. In Spanje en Portugal werden er meer dan 5.000 vrijwilligers en meer dan 170 organisaties bij het project betrokken en werd er in 2018 een totaal van 584 ton afval ingezameld.

Daarnaast heeft Circular Seas meegewerkt aan het behoud van 10 zeereservaten in Spanje en een natuurgebied in Portugal en heeft zij in beide landen afval ingezameld op 82 stranden en strandwater. Evenzo, en met de coördinatie van de Asociación Vertidos Cero, is het afval rechtstreeks van de zeebodem opgehaald via 70 schepen die lid zijn van verschillende visserijorganisaties die actief zijn in de visgronden rond twaalf havens in Spanje en Portugal. Op het gebied van opleiding werden in scholen en gemeentehuizen en in 5 Coca-Cola-fabrieken meer dan 18.000 jongeren en volwassenen bewust gemaakt van recyclingproblemen op 12 van de drukste stranden aan de Spaanse en Portugese kusten.

Naast de focus op het herstel van natuurgebieden en preventie met bewustmakingscampagnes en burgeropleidingen, heeft Circular Seas nog een derde aspect dat gericht is op het zoeken naar oplossingen en nieuwe modellen op basis van wetenschappelijke studies en particuliere initiatieven die de circulaire economie bevorderen. Bovendien worden alle gegevens die worden verzameld bij het inzamelen van afval in de zeebodem en de kustgebieden van Spanje en Portugal ter beschikking gesteld van deskundigen om het universitaire onderzoek naar de duurzaamheid van de zee te bevorderen.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

MEER DAN 1 TENERIFE

spot_img