CO2-ALARM –
Het astrofysisch observatorium op Tenerife werd in het leven geroepen in de vroege jaren ’60. Het ligt 2.390 meter boven zeeniveau in Izaña, een gebied van Tenerife dat over drie gemeenten is verspreid: La Orotava, Fasnia en Güímar. De eerste telescoop voor het bestuderen van zodiakaal licht (licht verspreid door interplanetair materiaal) werd in 1964 in dienst genomen.
De geografische locatie maakt, samen met de helderheid en uitstekende kwaliteit van de lucht, dat de Observatorio del Teide bij uitstek geschikt is om de zon te bestuderen. Om deze reden is het de thuisbasis van de mooiste zonnetelescopen van Europa. Maar de doelstellingen van het observatorium zijn ruimer. Izaña is wereldleider in atmosferische monitoring en onderzoek naar klimaatverandering.
En precies op dat vlak werd een opmerkelijk gegeven verzameld. De CO2-concentratie in Izaña bereikt momenteel waarden van 3 miljoen jaar geleden. Het atmosferisch departement van Aemat (Agencia Estatal de Meteorología) registreerde in april 2019 een historisch record van 415 ppm (parts per million) kooldioxide (CO2). De waarnemingspost van Mauna Loa op Hawaï bevestigt deze trend.
Emilio Cuevas, de directeur van het Atmosferisch Onderzoekscentrum in Izaña, wees erop dat het jaarlijkse groeipercentage de afgelopen 35 jaar met 30% is versneld en momenteel 2,3 ppm/jaar bedraagt met een maximumtotaal van 416,7 ppm. In 1984 bedroeg de jaarlijkse stijging 1,8 ppm/jaar. De jaarlijkse toename is nu verviervoudigd.
Dit betekent dat er een versnelde opwarming wordt geproduceerd in de atmosfeer. Het feit dat de drempel van 415 ppm is overschreden, plaatst de wetenschappers op onontgonnen terrein voor de mensheid, omdat we nooit eerder een soortgelijk record hebben gemeten.
In dit verband zal het drie miljoen jaar duren om terug te keren naar een vergelijkbare CO2-concentratie in de atmosfeer van in een tijd waarin de mens nog niet bestond. Verwacht wordt dat de concentraties CO2 in 2020 verder stijgen om nadien langzaam te stabiliseren. Concentraties onder de 400 ppm zullen waarschijnlijk nooit meer voorkomen. De uitdaging is de concentraties te beheersen en ze niet verder te laten stijgen.
Het meten van de CO2-concentratie in schone lucht is niet eenvoudig en daarom zijn er wereldwijd weinig observatoria die dergelijke nauwkeurige metingen kunnen uitvoeren. Slechts dertig laboratoria en allen ze zijn gevestigd in verhoogde gebieden zoals Hawaï, Samoa, Tasmanië, de Zuidpool, Alaska of Tenerife, in gebieden ver weg van emissie- en verontreinigingsbronnen.