CLUSTER VAN KLEINE AARDBEVINGEN
Het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) is het instituut dat de Canarische Eilanden nauwlettend in de gaten houdt als het om seismiciteit gaat. Dit moetje letterlijk nemen want er staat een resem aan meettoestellen op en ronde de archipel en op deze manier kan minste aardbeweging geregistreerd worden.  Op maandag 6 mei 2019 is zijn er tientallen kleine aardbevinkjes geregistreerd in het diep tussen Tenerife en Gran Canaria. Dit wordt in vaktaal een cluster (zwerm) genoemd.

De onderzeese activiteit startte op maandag in alle vroegte en heeft zich vandaag de hele dag geduurd. Om 02.16 uur werd de eerste trilling geregistreerd, daarna volgenden er nog 32. De zwaarste had een kracht van 2,1 op de schaal van Richter,

Deze aardbevingen waren het resultaat van tektonische storingen en hebben in dit geval geen relatie met vulkaanactiviteit. Het Instituto Volcanológico de Canarias (INVOLCAN) meldt dat er geen reden is tot ongerustheid. Dergelijke activiteit laat zien wat dynamische systemen van vulkanen kunnen veroorzaken.
We leven op een bewegende bodem, dat weten we allemaal en het rommelt elke dag wel ergens, en als wij het niet voelen maken wij ons niet ongerust.
Zo nu en dan wordt er wel over gecommuniceerd, en dan is dat groot nieuws.

Wil je meer lezen over deze boeiende materie, dan kan dit in een eerder gepubliceerd artikel met de titel De aarde beweegt.