donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 46
SEB LEESON LEGAL GROUP

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 46

NIET VERBRANDEN, WEL COMPOSTEREN –

Het verleden heeft aangetoond dat verbrandingsovens op Tenerife geen enkele kans maken als het gaat om afvalverwerking. Begin de eenentwintigste eeuw is er een hele heisa ontstaan toen een afvaardiging van lokale besturen naar Zweden afreisde om een kijkje te nemen hoe de Scandinaviërs hun afval milieuvriendelijk in rook lieten opgaan. Daarna werd er door de bevolking maandenlang betoogd tegen een voorziene verbrandingsoven en uiteindelijk kregen deze betogers hun gelijk.
Er werd aan de P.I.R.S, nu het Complejo Ambiental genoemd, in Tajao (Arico) geen verbrandingsoven gebouwd. Het stort werd verder uitgebreid. Vandaag rijden er dagelijks honderden vrachtwagens per dag aan en af. Ze komen van overal om er hun afval storten. Een ongeziene situatie die vooral geen blijvende oplossing biedt.

De eilandregering van Tenerife voorziet nu in een composteerinstallatie als alternatief voor de verbranding van afbreekbare afvalstoffen. Voor Minister José Antonio Valbuena is deze methode sneller, duurzamer en veel goedkoper. Daarenboven zal de doelstelling om 40% van het afval op Tenerife te elimineren gemakkelijker behaald worden. Daarom heeft de bestuurlijke overheid het bedrijf Tragsatec opdracht gegeven om een haalbaarheidsstudie uit te voeren van een composteringsinstallatie in de omgeving van de Montaña Birmagen, in de gemeente El Rosario.

Dit alles kadert in een Europese richtlijn waarin het jaar 2035 als limiet wordt gesteld om afval op stortplaatsen te reduceren tot maximum 10%. Vandaag ligt dat cijfer op Tenerife tussen 60 en 70%, wat een half miljoen ton afval vertegenwoordigt.
Wat het prijskaartje betreft is het koffiedik kijken, maar op alle niveaus is men ervan overtuigd dat composteren veel goedkoper zal zijn dan de 150 miljoen euro die de regering van de Canarische Eilanden voor de twee verbrandingsovens heeft vooropgesteld.

Het eindproduct zal compost leveren van een hoge kwaliteit dat gebruikt kan worden in de land- en tuinbouwsector. Een win-winsituatie waar iedereen van profiteert, vooral ook het milieu.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

TEN BEL

TENERIFE IN DE TOEKOMST

SEB LEESON LEGAL GROUP