donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 4
spot_img

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 4

EERSTE BOSBRANDEN

De zomer komt stilaan in zicht, de temperaturen stijgen langzaam, de regen blijft afnemen en de gewassen drogen uit. Dit resulteert in een verhoogd risico voor bos- en struikbranden. Voeg daarbij het element ‘de mens’ en je krijgt een licht ontvlambaar mengsel.
Dit is precies wat er is gebeurd met de bosbranden die op 8 april 2018 zijn ontstaan. De omtrek van de brand- en schroeiplek bedraagt 9,8 kilometer. Dit is een gebied van 350 hectare. De brand werd de eerste dagen aangewakkerd door een felle noordoostpassaat en op deze manier is de brandoppervlakte flink toegenomen. Vanaf dag drie is wind gaan liggen en kon de brand vanaf de basis bestreden worden.

Blushelikopters kunnen enkel bij daglicht vliegen en om de grondtroepen te versterken werden er pompiers uit Gran Canaria overgevlogen die hun Tenerfiaanse collega’s nu kunnen gaan aflossen met een frisse nachtploeg.
De vier helikopters van het type Sokol hebben samen 321 lossingen uitgevoerd in drie dagen. Bij iedere blusaanval werd er 1.500 liter water gelost. Samen hebben deze hefschroefvliegtuigen 61 uur bijeen gevlogen en hebben ze bijna 500.000 liter water op de vuurhaard gedumpt.

Na drie volle dagen blussen is het gebied rond het paisaje lunar grotendeel gedoofd en kan men zich nu concentreren op het gebied rond Granadilla dat is omschreven maar nu ook helemaal geblust moet worden. Ondertussen is er 350 hectare pijnbomen en struikgewassen aan de vlammen ondergegaan.

Vier blushelikopters moesten alle werk alleen uitvoeren. Er waren geen blusvliegtuigen aanwezig. De gevraagde bluswatervliegtuigen staan opgesteld op het Iberisch Schiereiland en konden daar niet opstijgen vanwege slechte weersomstandigheden. Mede doordat de het brandweerseizoen nog niet officieel van gestart is gegaan is het bosbranddispositief voor 2018, waarin ook een blusvliegtuig is voorzien, nog niet geactiveerd.

Volgens het meest recente persbericht werd er zopas een nieuwe brandhaard op Las Cañadas gelokaliseerd en snel geblust. Voor de brandweerploegen steeds weer een huzarenstukje vanwege het topografisch gegeven van het eiland met moeilijk te betreden aanrijroutes en steile zones.

Het incident zal vermoedelijk vandaag – 11 april – kunnen afgesloten worden. De verantwoordelijke overheid vraagt opnieuw de medewerking van de bevolking en van de toeristen. 
Verantwoord gedrag zorgt voor een beperking van brandrisico en is de beste maatregel ter voorkoming van bos- en struikbranden. Ook het waarschuwen van de hulpdiensten is verantwoordelijkheid dragen bij het zien van rook in bosrijk gebied. Het algemeen noodnummer is ook hier, het nummer 1-1-2.

De beste brandvoorkomende maatregel is een verantwoord gedrag, want 98% van de branden ontstaat door een verkeerde beslissing en/of een verkeerde actie. Weet je dat de oorzaak van brand altijd terug te vinden is in de beschrijving van de drie ‘O’s? Een brandoorzaak is bijna altijd gekoppeld aan ‘onvoorzichtigheid, onwetendheid en onoplettendheid’.

Als algemene regel moeten we stellen; geen open vuren maken. Iedereen begrijpt dat een kampvuurtje stoken, niet alleen onverantwoordelijk is, maar ook uiterst gevaarlijk. Roken is een vuurgevaarlijke handeling, alhoewel rokers van zichzelf denken, voorzichtig te zijn. Je peuk uitdoven met de voet op een bed van dennennaalden, is daar een voorbeeld van. Werp ook nooit geen peuk uit de auto; dit is niet alleen gevaarlijk, je riskeert bovendien ook nog een boete van 200 euro.

Een BBQ mag en kan alleen in de daarvoor voorziene recreatiegebieden omdat deze plekken uitgerust zijn met vaste vuurvaste installaties waarop kan gekookt worden. Op deze plaatsen hangen duidelijke pictogrammen die het wel en het wee van het bbq’en onderstrepen.

Warmtebronnen die contact maken met licht ontvlambare boom- en struikresidu is te vermijden. Blijf dus ook met je voertuig op de rijweg en vermijd off-roadtoestanden. Ook het gebruik van motorisch tuingereedschap kan brand doen ontstaan. Gebruik steeds gereedschap die geen vonken of vlambogen voortbrengen.

Laat geen glazen voorwerpen of glasscherven achter; door het vergrootglaseffect heb je binnen enkele seconden een brand als het zonlicht op de juiste manier invalt; en de zon staat ook niet stil!

Wat doe je best als je toch onverwacht in de buurt van een brand bent?
Bel de hulpdiensten op 1-1-2, ook al spreek je geen Spaans. Als je een GPS bij de hand hebt of een iPhone kun je meteen een exacte locatie opgeven.
Daarna kun je proberen te blussen als het om een kleine, beginnende brand gaat… met alle mogelijke middelen. Het vuur beslaan is een prima blustechniek; blussen door verstikking is zelfs met takken te realiseren

Als het om een grotere brand gaat, verzamel dan de mensen om je heen en verlaat de vuurlocatie door tegen de wind in te stappen (als dat mogelijk is), zo niet; bescherm dan je ademhalingswegen, adem door je neus en vlucht rond het vuur heen. De beste vluchtrichting is naar de oceaan toe, naar beneden dus… op die manier ben je onder de brand en heb je minder last van rook, gassen en warmte.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

TIJD HEEFT VLEUGELS

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img