TAKSVERLAGING EN AFSCHAFFINGEN
Elk jaar, per 1 januari, verandert er wel wat aan regels en reglementen. Overal ter wereld is dit de schanierdatum waarop bestaande spelregels veranderen of waarop nieuwe spelregels op ons afkomen.

Op Tenerife, en bij uitbreiding de Canarische Eilanden, is dit niet anders.
Meestal is er sprake van een wetsaanpassing waarbij de bevolking de verandering gelaten aanvaard, vooral als het over financiële aspecten gaat. We worden het stilaan gewoon, er is altijd wel iets dat duurder wordt.

Maar deze keer hebben we goed nieuws. Het leven wordt niet duurder, integendeel, het wordt goedkoper. De Canarische overheid heeft voor de bevolking een ideaal nieuwjaarsgeschenk in de vorm van een daling en zelfs de afschaffing van de regionale taks IGIC (Impuesto General Indirecto Canario) op bepaalde diensten en producten.
Dat kunnen lezen in het BOC N° 252 van maandag 31 december 2018 – 6087. HIER kun je het zelf lezen.

Wij vatten deze wet kort samen.
De meest gangbare aanslag van 7% op veel producten en diensten is verlaagd naar 6,5%, als deze niet onder een of andere uitzonderingsclausule vallen. Dat heeft een kostenplaatje van 200 miljoen euro.
Wat bijzonder in het oog springt is de 0%-toepassing op elektriciteit en op sommige voedingsartikelen, zoals speciaal brood, pasta’s en oliën.
Er is in deze wet nog sprake van een verlaging op de eerste twee schijven van de  inkomsten-belastingtarieven met een half punt en van de verhoging van de inkomstenbelastingaftrek voor grote gezinnen.
Verderop in deze wet staat de nieuwe regeling over de verlaging van de successie- en schenkingsrechten. Deze  wordt uitgebreid tot familieleden in de tweede en derde graad.
Vanaf 1 januari worden de successie- en schenkingsrechten op de Canarische Eilanden sterk verlaagd tussen de schenker en broers en zussen, en tussen de schenker en ooms en neven. Deze belasting wordt gereduceerd tot bijna niets.

Voor de staatskas bedraagt het totale kostenplaatje voor deze IGIC-verlagingen en dito afschaffing  598,20 miljoen euro.
Deze maatregelen zijn geldig voor alle inwoners op de Canarische Eilanden, inclusief de buitenlandse residenten.
Goed nieuws om het jaar in te zetten.