donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 34
SEB LEESON LEGAL GROUP

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 34

ARONA WORDT GROOT
Arona, de meest zuidelijke gemeente van Tenerife met een oppervlakte van 82 km², telde 78.614 inwoners in 2009. De bevolkingsaangroei is de voorbij twee decennia vermenigvuldigd met vier. Momenteel zijn er bijna 100.000 mensen door de voordeur van Arona gegaan. En wat opvalt, is dat bijna de helft van de bevolking van allochtone afkomst is. Ze komen uit liefst 125 landen vanaf vijf continenten.

De gemeente Arona is op twee na de grootste gemeente op Tenerife, en op vier na, de vijfde grootste van de Canarische Eilanden. Een historisch cijfer dat de duizelingwekkende groei benadrukt die dit gebied van het eiland deze eeuw tot nu toe heeft gekend. Nergens in Spanje vinden we een soortgelijke bevolkingsaangroei waarbij een gemeente de afgelopen 20 jaar is verviervoudigd.

De bevolkingsexplosie in het zuidelijke deel van Tenerife, die ook de gemeenten Adeje en Granadilla ondergaan, valt samen met een hoogconjunctuur in de geschiedenis van de toeristische sector die magnetiserend werkt en als een soort beloofde land voor buitenlandse arbeidskrachten fungeert.

De inwoners met buitenlandse roots komen voornamelijk uit landen van de Europese Unie, met Italië op kop. De Italianen die de laatste jaren massaal zijn aangekomen, vertegenwoordigen 25% van de buitenlandse residenten in Arona. Daarna volgen inwoners uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België. De rangschikking van de nationaliteiten met het grootste aantal ingezetenen wordt in deze volgorde aangevuld door Chinezen, Marokkanen, Cubanen, Senegalezen en Venezolanen. De aanwezigheid van 125 nationaliteiten plaatst Arona op de kaart van de locaties met de grootste culturele diversiteit per vierkante kilometer in Europa. Dit feit wordt door de gemeentelijke overheid niet alleen geïnterpreteerd als een teken van economische welvaart, maar ook wordt het gewaardeerd als een voorbeeld van integratie en co-existentie.

Op deze manier wordt het rijke noorden, als een bevoorrecht gebied voor het klimaat en de landbouw en om zich te vestigen, gedegradeerd door de toeristische bloei van het zuiden. Arona en Adeje zijn de twee plaatsen waar de ontwikkeling van de toeristische sector begon, nadat Ten Bel had getoond hoe je van een woest en onherbergzaam gebied een pareltje van toeristische regio kunt maken.

Het bereiken van 100.000 inwoners betekent voor de gemeente Arona het absolute begin van een nieuw tijdperk als hoofdstad van het zuiden waarin het in de komende jaren actief zal werken aan de uitdagingen op het gebied van infrastructuur, openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, sociale zorgen, netheid en hygiëne. Een groeiend gebied heeft meer middelen nodig en daarom vraagt het gemeentebestuur van Arona, met de burgemeester op kop, meer middelen om zich te bewijzen aan het Gobierno en aan het Cabildo.

Een nieuw tijdperk is gelijk aan een nieuwe kans om historische uitdagingen aan te gaan en vooruitgang te genereren. Daaronder staat de modernisering van de gemeente, het initiëren van een nieuw Algemeen Gemeentelijk Plan, het deblokkeren van ruimtes zoals El Mojón en het verhogen van investeringen om nieuwe publieke plaatsen voor mensen te genereren.
Een flinke boterham om mee te groeien met de bevolkingsexplosie. Desondanks worden de 31 woonlocaties op Tenerife nog steeds ‘gemeenten’ genoemd.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP